Search
Close this search box.

Slovenske rokometašice po odločilni zmagi proti Črni gori na olimpijske igre

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v zadnji, tretji tekmi kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah, ki bodo letos poleti v Parizu, v Neu-Ulmu premagala Črno goro s 30:26 (14:11). Slovenske rokometašice so z odločilno zmago zadnji dan olimpijskih kvalifikacij ujele vstopnico za prihajajoče OI.

Slovenske rokometašice so lov na olimpijske igre začele s porazom proti gostiteljici Nemčiji s 25:31. V soboto so na drugem preizkusu proti Paragvaju pokazale povsem drugačen obraz in visoko nadigrale južnoameriške tekmice. To so prenesle tudi na odločilno tekmo s Črno goro, kar jim je prineslo premierni nastop na OI.

Iz Neu-Ulma, enega izmed treh olimpijskih kvalifikacijskih turnirjev, na OI vodita prvi dve mesti. Prvo vozovnico so si s tremi zmagami pred tem že priborile nemške rokometašice, Slovenke pa so danes z zmago ujele drugo mesto in še drugo karto, ki vodi v Pariz.

Po vseh odigranih tekmah je tako na vrhu skupine končala domača reprezentanca s šestimi točkami, Slovenke so osvojile štiri točke, Črnogorke dve, Paragvajke so ostale brez njih. Izbranke črnogorskega stratega na slovenski klopi Dragana Adžića so se s tem pridružile moški reprezentanci, ki si je OI zagotovila marca, tako da bo Slovenija v Parizu zastopana z obema ekipama.

V uvodu današnjega dvoboja sta bili obe vratarki precej razpoloženi, po približno petih minutah je bilo še 1:1. Kapetanka Ana Gros je nato izkoristila sedemmetrovko, nato pa v naslednjem napadu zadela še iz igre in Sloveniji priigrala prednost 3:1.

Amra Pandžić je v slovenskih vratih še naprej zelo dobro branila in Slovenke so držale gol, dva prednosti v naslednjih nekaj minutah (4:2, 5:3, 6:4). Po dobrih 15 minutah pa so slovenske rokometašice povečale prednost, sprva je na +3 povišala Valentina Klemenčič, nato pa še na +4 pri izidu 8:4 Tamara Mavsar.

A Armelle Attingre v vratih Črne gore se je kmalu zatem znova razigrala in začela zaustavljati slovenske nalete. Kljub temu, da so Slovenke z dobro igro v obrambi Črnogorke prisilile v kar nekaj izgubljenih žog, so se slednje približale na dva gola zaostanka (7:9). Po nekaj novih zapravljenih priložnostih in zadeti sedemmetrovki Matee Pletikosić je Črna gora prišla le na gol zaostanka (10:11).

Vseeno se je Slovenkam še enkrat uspelo oddaljiti od tekmic, za prednost treh golov pri 13:10 je zadela Elizabeth Omoregie, Slovenke pa so takšno prednost odnesle tudi na glavni odmor.

Črnogorke so v prvem napadu po premoru najprej znižale na -2, a so Slovenke hitro obnovile prednost štirih golov (16:12). Attingre je z nekaj dobrimi obrambami spet omogočila črnogorski izbrani vrsti, da se približa na dva gola zaostanka, a je na drugi strani še naprej odlično branila tudi Pandžić.

Po zaslugi ubranjene sedemmetrovke in nato še naslednjega črnogorskega napada je slovenska prednost spet poskočila na +4 (19:15). Nato pa je na svoj račun prišla Tjaša Stanko, ta je najprej zadela za slovensko vodstvo +5, nato pa še za +6 in +7 pri 25:18.

Osem minut pred koncem so se Črnogorke vrnile na štiri gole zaostanka, manj kot štiri minute pred iztekom časa pa so zaostajale le še za tri (24:27). Vseeno so slovenske rokometašice ostale dovolj zbrane, prednost do konca zadržale v svojih rokah in slavile s štirimi goli razlike.

V slovenski izbrani vrsti sta bili danes s sedmimi goli najučinkovitejši kapetanka Gros in Stanko. Po štiri gole so dodale še Omoregie, Mavsar in Nataša Ljepoja. Pri Črni gori je sedem golov dosegla Dijana Mugoša, šest pa Pletikosić. Precej sta tokrat blesteli tudi obe vratarki današnjega dvoboja, Attingre je zaustavila 16 strelov Slovenk, Pandžić pa 12 poskusov Črne gore.

* Ratiopharm arena, gledalcev 2900, sodnika: K. Gasmi in R. Gasmi (oba Francija).
* Slovenija: Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 1, Gros 7 (1), Omoregie 4, Marković, Spreitzer, Stanko 7, A. Abina, Mavsar 4 (1), Ljepoja 4, Varagić 3, Lazović, Svetik, Hrvatin, E. Abina.
* Črna gora: Rajčić, Attingre, Marsenić, Pletikosić 6 (4), Mugoša 7 (4), Ćorović, Popović, Ivanović 1, Brnović 4, Bulatović 1, Klikovac, Despotović 2, Pavićević, Kepić, Grbić 5, Vukčević.
* Sedemmetrovke: Slovenija 4 (2) , Črna gora 10 (8).
* Izključitve: Slovenija 12, Črna gora 10 minut.
* Rdeči karton: /.

Vir: STA

Dogodki

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v zadnji, tretji tekmi kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah, ki bodo letos poleti v Parizu, v Neu-Ulmu premagala Črno goro s 30:26 (14:11). Slovenske rokometašice so z odločilno zmago zadnji dan olimpijskih kvalifikacij ujele vstopnico za prihajajoče OI.