Search
Close this search box.

Slovenska olimpijska bakla maja in julija v vse slovenske občine. Pot bo sklenila na Ravnah

Slovenska bakla bo pred olimpijskimi in paraolimpijskimi igrami v Tokiu na pot krenila 3. maja v Bovcu, končala pa na Ravnah na Koroškem 23. julija, ko se bodo v japonski prestolnici začele OI. Nosila bo sporočila olimpijskih idealov, solidarnosti in jeklene volje. Obiskala bo vseh 212 slovenskih občin, nosilo jo bo prek 5000 tekačev.

Sprva so načrtovali pot bakle v 74 dnevih za prav toliko olimpijskih medalj, ki so jih doslej osvojili slovenski športniki, sedaj pa bo potovala nekaj več dni, 81.

Olimpijski komite Slovenije (OKS) pri načrtovanju sodeluje z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), pomagala bo tudi slovenska policija. Ta čas je zaradi omejitev v času pandemije novega koronavirusa odsvetovano druženje in priporočeno spremljanje poti plamenice na posebni spletni strani, če pa se bodo razmere izboljšale, pa bo tudi druženja več.

Eno izmed prej omenjenih olimpijskih medalj je osvojila nekdanja judoistka Urška Žolnir Jugovar, ambasadorka bakle in olimpijska zmagovalka leta 2012 v Londonu. “Veselim se že poti bakle, bo zanimiva in zabavna, ljudje pa se nam bodo lahko pridružili tudi virtualno,je Žolnir Jugovar na novinarski konferenci povabila k udeležbi 95 dni pred OI.

“Priprave na OI potekajo z veliko željo, da bi se čim več panog uvrstilo v slovensko olimpijsko reprezentanco. Naša želja je tudi, da olimpijski duh prenesemo v vsa slovenska okolja, kjer šport tudi nastaja in obenem vse tudi povezuje,” je izpostavil predsednik OKS Bogdan Gabrovec.

“Projekt slovenske bakle smo začeli pred letom in pol, ker so bile OI predvidene leta 2020. Prestavitev nam je dala čas za dodatni razmislek, kako ga bomo izpeljali. Bakla bo obiskala vse slovenske občine, kjer je bil odziv pozitiven zaradi posebnih olimpijskih čustev in oživljanja rekreacije na lokalni ravni. Tam se bodo naši najboljši športniki srečevali z otroci in drugimi prebivalci v promociji zdravega življenjskega sloga. Same izvedbe pa bodo različne v posameznih občinah,” je pojasnil podpredsednik OKS Janez Sodržnik.

Dodal je, da so se razen dveh vsi župani odzvali z velikim navdušenjem kljub trenutni zdravstvenim razmeram zaradi novega koronavirusa.Verjamem, ker sem optimist, da bo maja vse veliko boljše in se bomo lahko družili in bo veliko ljudi na posameznih dogodkih. Že to prinaša pozitivno sporočilo in razmišljanje. Zamisli, kako bodo v posameznih okoljih sprejeli in pospremili baklo, pa so zelo raznolike in izjemo zanimive.”

Olimpijska bakla bo končala pot 23. julija, na Ravnah na Koroškem, kjer bo ob 400. letnici jeklarstva v mežiški dolini nastala iz recikliranega jekla podjetja SIJ in iz slovenskega bukovega lesa, luč sveta pa bo zagledala v ravenski jeklarni 22. aprila. Sponzor OKS Toyota bo skrbela, da bo lahko opravila pot po vsej državi.

OKS je potovanje olimpijske bakle po Sloveniji prvič organiziral januarja 2018 pred zimskimi OI v Pyeongchangu v Južni Koreji. Svojo pot, ki je bila v primerjavi z letošnjo zelo kratka, z le nekaj etapami, je pred petimi leti končala 29. januarja tam, kjer se je začela pot olimpijcev, na uradni predstavitvi slovenske ekipe.

V njej je bilo 71 športnikov, ki so nastopili v devetih panogah (alpsko smučanje, biatlon, deskanje, hokej, nordijska kombinacija, smučanje prostega sloga, smučarski skoki, smučarski teki in sankanje). Slovenija je s srebrom Jakova Faka in bronom Žana Koširja zasedla 24. mesto med 30 državami, ki so osvojile medalje.

Tradicionalni olimpijski ogenj za letošnje OI je svojo pot v Fukushimi na Japonskem začel 25. marca, po natanko 121 dneh pa bo prispel v Tokio, kjer se bo 23. julija začel največji letošnji športni dogodek na svetu. Olimpijska bakla bo obiskala 859 japonskih mest, nosilo jo bo okrog 10.000 prostovoljcev.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Silvester
Silvester
2 let nazaj

Ovimpijski vojgn ! To pa je že neka, vsaj deficitarni kuvturi podobno. A zadevi previdnosti, zavovo tega, ko smo se že večkrat opekvi namesto triumfiravi bi bavo doro, da se na nekakšn furm med nošejem bakve pride do spoznaja, če ni korona virus in cipveje samo preventivna vakomnost zapada na vzhodi, da se čim več zvata dokopve – brez mirovniške vsebine. Sicer pod tepih pometene. Na smimo zaprajti iskrenega truda, da bi po pošteni bipovarni poti iz Ovimpijskih – Pvanetarne igre ratave. Še posibno zadevi tega, ko se v nartavečji ibngi z civim svetam vred nahajamo pri vznožji Ekovoško Sociavne Revovucije, v katiro bi bavi maravi vstopit že iz Sociavističnega Devavskega Samoupravvanja.
Sivc.

Slovenska bakla bo pred olimpijskimi in paraolimpijskimi igrami v Tokiu na pot krenila 3. maja v Bovcu, končala pa na Ravnah na Koroškem 23. julija, ko se bodo v japonski prestolnici začele OI. Nosila bo sporočila olimpijskih idealov, solidarnosti in jeklene volje. Obiskala bo vseh 212 slovenskih občin, nosilo jo bo prek 5000 tekačev.