Search
Close this search box.

Slovenska četverica po zadnjem skoku ob zmago na ekipni tekmi

Slovenska četverica Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek je ekipno tekmo za svetovni pokal smučarskih skakalcev v Planici končala na drugem mestu. Pred 20.000 gledalci pod Poncami so Slovence po odličnem zadnjem skoku Stefana Krafta premagali Avstrijci. Tretje mesto so zasedli Norvežani.

Slovenija je bila po prvi seriji vodilna, četudi je po prvem skoku zasedala le šesto mesto. Toda razlike so bile male. Drugi so bili Norvežani z zaostankom 11,7 točke, tretji pa Avstrijci, ki so zaostajali še desetinko točke več od Norvežanov. Vse ostale reprezentance so že po prvi seriji zaostajali preveč, da bi se vključili v boj za zmago.

Druga serija se je začela s spremembo na vrhu. Avstrijec Daniel Tschofenig je namreč skočil odlično in prehitel tako Slovenijo s Kosom kot Norveško z Johanom Andrejem Forfangom. Zaostanek je bil 5,2 oziroma 13,4 točke.

V drugi skupini je rokavico vodilnima vrgel Norvežan Bendik Jakobsen Heggli, Prevc pa je kljub slabšem odskoku poletel 239,5 m, tako kot v prvi seriji prejel dve dvajsetici in vnovič prevzel vodstvo. Avstrija je zaostajala le 0,4 točke, Norveška pa 19,2.

Znova je na zahtevo svojega trenerja Roberta Hrgote Zajc skočil z nižjega naletnega mesta in precej prehitel tekmeca. Avstrija je Sloveniji gledala v hrbet za 21,6 točke, Norveška pa kar za 48,1 točke.

Stefan Kraft je nato z 235,5 m skočil sijajno, a se je kljub temu zdela prednost Laniška dovolj velika, da bi ubranil zmago. Toda po odličnem odskoku ga je v spodnjem delu nekoliko zmanjkalo, kar je Avstriji prineslo zmago.

Kos, Prevc, Zajc in Lanišek so po osmih serijah zbrali 1682,6 točke, s čimer so imeli na koncu vsega 6,1 točke zaostanka za Avstrijci, Norvežani so na tretjem mestu zaostali še 27,4 točke več od Slovencev.

To so bile druge stopničke slovenske moške ekipe v tej sezoni. Tudi v Zakopanah in nazadnje v Lahtiju so slavili Avstrijci. Na tekmi na Finskem so bili Slovenci drugi, v Zakopanah pa četrti.

“Res lepa borba z Avstrijo vse do zadnjega skoka. Bili smo v igri za zmago, a je kljub temu drugo mesto vrhunski dosežek. Kraft je naredil res super skok. Tudi Anže je super odskočil, mislili smo, da gre daleč, a je očitno nekaj zmanjkalo v drugem delu leta. Moramo pogledati kaj. Sam skok je bil skoraj boljši kot v prvi seriji. Dve drugi mesti, in res lahko danes zadovoljni zapustimo Planico,” je za RTV Slovenija po tekmi dejal glavni trener Hrgota.

“Na žalost nisem izvlekel, kar bi lahko po odskoku z mize. Ko sem bil tam, sem mislil, da bo šlo daleč. Miza se mi je zdela kar dobra, tudi v počepu sem se počutil močno. Malo me je zmanjkalo in na žalost sem bil jaz tisti, ki je tu pustil zmago. Še vedno gre za odličen rezultat, dobro smo skakali ne glede na vse. Seveda je malo grenkega priokusa in lahko se le opravičim fantom,” je za RTV dejal Lanišek.

Zjutraj so v Planici izpeljali še v petek odpadlo posamično tekmo z eno serijo, ki jo je dobil Avstrijec Stefan Kraft. Drugi je bil najboljši Slovenec Anže Lanišek, tretji pa Poljak Piotr Žyla.

Dogodki

Slovenska četverica Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek je ekipno tekmo za svetovni pokal smučarskih skakalcev v Planici končala na drugem mestu. Pred 20.000 gledalci pod Poncami so Slovence po odličnem zadnjem skoku Stefana Krafta premagali Avstrijci. Tretje mesto so zasedli Norvežani.