Search
Close this search box.

Slovenjgraški športniki in športnice v Rusiji na Mednarodnih igrah otrok osvojili več medalj (FOTO)

Slovenjgraški športniki in športnice so v torek, 9. 7. 2019 odšli v Ufo, v Rusijo na 53. Mednarodne igre otrok – International Children Games. Ekipo, ki zastopa Mestno občino Slovenj Gradec sestavlja sedem judoistov, dvanajst atletov in dve odbojkarici. 


V programu Mednarodnih iger otrok – ICG 2019 je devet športov. Med individualnimi športi so atletika, plavanje, judo, sabljanje, plezanje in rokoborba, med ekipnimi pa odbojka na mivki, nogomet in košarka 3×3. Tekmovanja se lahko udeležijo športniki v starosti med 12 in 15 let. 

Mednarodne igre otrok 2019.
FOTO: Fb Atletski Klub Slovenj Gradec

Mednarodne igre otrok, so priznane s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja in predstavljajo “olimpijske igre” mladih. Metod Klemenc, dolgoletni športni pedagog je 5. julija 1968 organiziral prve Mednarodne igre otrok. Na takratnih igrah, ki so potekale v Celju je sodelovalo 9 mest, sčasoma pa so igre prerasle v organizacijo svetovnih razsežnosti. Igre so se najprej vrstile vsaki dve leti, kasneje so bile praviloma organizirane vsako leto, nekajkrat pa tudi v dveh ali celo treh različnih mestih v istem letu. Mednarodni olimpijski komite je leta 1990 na Finskem igre tudi uradno priznal. Leta 1994 so bile v Ravnah na Koroškem prvič organizirane tudi zimske igre, 23. letne igre pa so se v Kanadi prvič odvijale tudi izven Evrope. V svoji zgodovini so se igre razvile v veliko mednarodno športno gibanje, na katerem vsako leto sodeluje od 1500 do 4000 udeležencev iz 70 do 83 mest iz vseh kontinentov.

Mednarodne igre otrok 2019.
FOTO: Fb Judo klub Acron Slovenj Gradec

Selekcija športov in športnikov za sestavo ekipe Mestne občine Slovenj Gradec je bila težka, saj je poleg določil glede starosti in nabora panog, omejeno tudi število udeležencev iz posameznega mesta, prav tako so omejitve postavljene glede tekmovalcev v določeni športni panogi.

ATLETI in ATLETINJE: Laura Vušnik, Gaja Korošec, Lana Potočnik, Janine Lužnik, Nuša Lužnik, Ivana Simonović, Melina Kelaidis, Aleksej Klemenčič, Aljaž Prednik, Grega Nabernik, Urban Prošt, Jošt Pušnik.

JUDOISTI in JUDOISTKE: Vid Kavnik, Žiga Vrčkovnik, Nejc Belaj, Žak Šuler, Klara Brodej, Hana Filipič, Neža Pečoler.

ODBOJKAŠICI: Deja Podjavoršek, Anika Dokla.

Ivana Simonović s srebrno medaljo, ki si jo je prislužila v skoku v daljino.
FOTO: Fb Atletski Klub Slovenj Gradec
Judoistke so si priborile kar tri medalje.
FOTO: Fb Judo klub Acron Slovenj Gradec
Aleksej Klemenčič je dobil zlato medaljo v teku na 1500m.
FOTO: Fb Atletski Klub Slovenj Gradec

Naše športnike in športnice spremljajo trenerji Robert Mesarič, David Čuk (odbojka na mivki), Uroš Verhovnik in Martina Lamut (atletika) ter vodja ekipe Mojca Verhovnik. Kot predstavnik občine se je iger udeležil tudi Dušan Stojanovič.

Na Mednarodnih igrah otrok v Ufi je bil prvi dan (v sredo, 10. 7. 2019) namenjen treningom. Udeleženci so preizkusili teren pred tekmovalnim delom, ki se je začel naslednji dan. V sredo popoldan je potekala otvoritvena slovesnost. Že pred prireditvijo so Neža, Anika in Klara poskrbele za plesno točko. Na prireditvi je udeležence nagovoril predsednik Republike Baškortostan – Radii Khabirovki, ki je prebral tudi pozdrav in nagovor predsednika Rusije Vladimirja Putina. Svoje spodbudne besede je udeležencem iger namenil tudi ustanovitelj Metod Klemenc, ki se je kljub visoki starosti prireditve udeležil tudi letos. Na prireditvi so nastopajoči predstavili tradicionalne ruske plese, inštrumente in glasbo, iz vesoljske postaje pa jim je astronavt poslal sporočilo.

Prireditev v Ufi na 53. Medanrodnih igrah otrok.
FOTO: Fb Judo klub Acron Slovenj Gradec

Naši mladi športniki in športnice v Ufi na 53. Mednarodnih igrah otrok so se odlično odrezali. Domov se vračajo v ponedeljek, tudi tokrat z medaljami.

Judoistke so si priborile kar tri medalje. Neža Pečoler srebrno, Hana Filipič in Klara Brodej pa bronasti. Aleksej Klemenčič je dobil zlato medaljo v teku na 1500m in Ivana Simonović srebrno v skoku v daljino.

Dogajanje na igrah si lahko ogledate tudi na uradni spletni strani UFA 2019 in na Facebook strani Atletskega kluba Slovenj Gradec.

Poglejte galerijo fotografij iz 53. Mednarodnih iger otrok.

Čestitke in varno pot domov!

VIR: Fb Atletski klub Slovenj Gradec, MO Slovenj Gradec, Športna zveza Celje

Dogodki