Search
Close this search box.

Slovenija gre na evropsko prvenstvo, premagala je Kazahstan

Slovenska nogometna reprezentanca se je uvrstila na evropsko prvenstvo 2024, ki bo v Nemčiji. Na zadnji kvalifikacijski tekmi je v Ljubljani premagala Kazahstan z 2:1 (1:0).

Slovenska vrsta je na odločilni tekmi kvalifikacij delo opravila po svojih in željah navijačev. Čeprav je proti Kazahstanu potrebovala le točko za poletni odhod v Nemčijo, so izbranci Matjaža Keka tekmeca za piko na i uspešnim kvalifikacijam po golih Benjamina Šeška in Benjamina Verbiča dosegli še sedmo zmago v skupini H in tako končali na drugem mestu.

Slovenija bo tako četrtič nastopila na velikem tekmovanju. Doslej je po vodstvom Srečka Katanca igrala na evropskem prvenstvu 2000 in svetovnem prvenstvu 2002, pod Kekovim vodstvom Keka pa še na SP 2010.

Slovenski nogometaši bodo tekmece za skupinski del EP 2024 dobili na žrebu, ki bo 2. decembra ob 18. uri v Hamburgu.

Kek je tekmo začel s pričakovano, standardno postavo, v katero sta se vrnila Andraž Šporar in Petar Stojanović. Prav ta je v sedmi minuti prvi na tekmi sprožil proti vratom Kazahstana, a zgrešil z roba kazenskega prostora.

V naslednjih minutah je Slovenija imela pobudo, a ni bila nevarna, le Jan Mlakar je dvakrat zgrešil s strelom z glavo. V 28. minuti pa so tudi Kazahstanci prišli do strela z glavo, ko je povsem sam ostal Islam Česnokov, a Janu Oblaku ni povzročil veliko dela.

V 34. minuti so gostitelji po obetavni akciji iztržili le kot po posredovanju Igorja Šackija, izvrstno pa je v 38. minuti posredoval Oblak, a so sodniki pred tem že tako dosodili nedovoljen položaj.

So pa domači prišli do najstrožje kazni v 40. minuti po prekršku nad Stojanovićem in posredovanju Vara, z bele pike je v 41. minuti streljal Benjamin Šeško in zanesljivo zadel za 1:0.

Takoj po začetku drugega dela pa so Kazahstanci presenetili slovensko obrambo, z desne strani je pred gol podal Maksim Samorodov, iz bližine pa je zadel član Kopra Ramazan Orazov in tako tekmece vrnil v igro.

V 53. minuti so imeli Slovenci prosti strel na dobrih 20 metrih, izvedel ga je Adam Gnezda Čerin, z obrambo pa se je izkazal Šackij, ki je brez težav ujel tudi žogo po Šporarjevem poskusu od daleč v 56. minuti.

V 60. minuti so bili domači zelo blizu drugemu zadetku, a so gosti na golovi črti ustavili strel Jake Bijola iz osrčja kazenskega prostora, toda Kazahstanci so bili v naslednjih minutah boljši, prišli tudi do novega strela v kazenskem prostoru, a na srečo Slovencev je bil preslab.

Slovenska zasedba je nato spet prevzela pobudo, a si ni priigrala nevarnejše akcije, a le do 86. minute, ko je izpeljala protinapad, ki ga je nato z lepim strelom z leve strani uspešno končal Benjamin Verbič za 2:1 in tako potrdil pot v Nemčijo.

Slovenski nogometaši so tako lahko po zadnjem pisku začeli slavje, ki bo vrhunec doživelo s torkovim sprejemom ob 16. uri v središču Ljubljane.

* Stadion Stožice, gledalcev 16.432, sodniki: Marciniak, Sokolnicki in Kupsik (vsi Poljska).
* Strelci: 1:0 Šeško (41./11 m), 1:1 Orazov (48.), 2:1 Verbič (86.)
* Slovenija: Oblak, Janža (od 87. Drkušić), Bijol, Blažič, Karničnik, Mlakar (od 72. Verbič), Elšnik, Gnezda Čerin, Stojanović (od 90+2. Gorenc Stanković), Šporar (od 87. Kurtić), Šeško.
* Kazahstan: Šackij, Vorogovskij, Alip, Maročkin, Malij, Bistrov, Orazov, Kuat (od 64. Kenesov), Bejsebekov (od 81. Tapalov), Česnokov (od 81. Sviridov), Samorodov (od 90+2. Ajmbetov).
* Rumeni kartoni: Verbič; Vorogovskij, Kuat, Malij, Alip.
* Rdeči karton: /.

“Veseli, srečni in ponosni smo. Mislim, da je to zasluženo. Hvala Sloveniji za to neverjetno pozitivno energijo v zadnjih mesecih. Splačalo se je za to generacijo, ki je bila že skoraj označena za ‘luzersko’. Vrnili so vero v slovenski nogomet,” je na novinarski konferenci po tekmi – ta se je zaradi slavja igralcev in selektorja na igrišču z navijači začela s precejšnjo zamudo – dejal selektor Kek.

“Cilj je bil jasen, odkar so se kroglice zavrtele na žrebu. Prepričan sem, da bo to nov zagon slovenskemu nogometu. Hvala fantom, hvala mojemu štabu, hvala tudi vodstvu NZS, ki je verjelo v nas in me pustilo pri miru pet let, kar je verjetno svetovni rekord,” je o poti do Eura dejal selektor in dodal: “Danes je Slovenija spet dihala kot eno in to je najlepše. Veseli smo, da so nogometaši dali nekaj k tem uspehom slovenskega športa v zadnjem času.”

O odločilnem trenutku, drugem golu, pa je dejal:Takrat sem vedel, da je konec, da smo na cilju. Takrat nismo mogli več niti pod razno izgubiti tekme. In videlo se je, kakšno breme je bilo na nas, predvsem po tistem šoku v 46. minuti. Mislim, da smo v prvem polčasu igrali dovolj agresivno, napadalno, da jim nismo pustili kaj dosti. Hoteli smo držati visok ritem, treba pa je priznati, da Kazahstan v tej skupini nima kar tako 18 točk. Viseli smo nekaj časa, a smo to omilili z menjavami in potem spet nadzorovali tekmo. A takrat začnejo igrati tudi čustva in lahko je zelo nevarno.”

“Težko je opisati, kaj se mi dogaja. Ampak predvsem sem vesel. Zaradi fantov, rad bi, da so naslovna zgodba tega rezultata fantje, je o počutju po velikem uspehu dejal Kek.

Ni želel izpostavljati nikogar, poudaril je, da so vse dosegli kot ekipa. A o strelcu odločilnega gola Benjaminu Verbiču je le podal duhovito oceno:Ni pomembno, kdo je zabil, kdo je podal, kdo je branil … O Verbiču pa tole: nor je zadosti, da je dal takšen gol, kot ga je dal danes. Nagradilo je njega, nagradilo je nas. Vesel sem, da so danes Stožice pokazale, da je zelo malo potrebno, da se združimo, da ni pomembno, ali si zelen ali vijoličast. Samo igrišče bi pa res lahko bilo malo boljše ...”

Slovenski navijači, na stadionu Stožice jih je bilo več kot 16.000, so se že lahko s Kekom in njegovimi izbranci veselili takoj po tekmi, pozneje se je vse skupaj nadaljevalo še v navijaški coni ob stadionu, še en vrhunec navijaške izkušnje ob uvrstitvi na EP pa bo v torek, ko bo ob 16. uri na vrsti še sprejem v središču Ljubljane.

Dogodki

Slovenska nogometna reprezentanca se je uvrstila na evropsko prvenstvo 2024, ki bo v Nemčiji. Na zadnji kvalifikacijski tekmi je v Ljubljani premagala Kazahstan z 2:1 (1:0).