Search
Close this search box.

Šeglova z izjemnim dosežkom krenila v sezono ISL

Ravenčanka Janja Šegel je prva slovenska ženska plavalka, ki nastopa v profesionalni ligi ISL. Na prvi tekmi v Neaplju, kjer je njen Energy Standard dosegel prepričljivo zmago pred italijansko ekipo Aqua Centurions, je v mešani štafeti 4 x 100 prosto s 53,26 dosegla izjemen izid.

Njen osebni rekord v 25-metrskem bazenu je s 54,27 kar debelo sekundo slabši in štafetni dosežek z “letečim startom”, izjema je prvi plavalec, seveda na šteje med rekorde. V prid izjemnemu dosežku pa pri Šeglovi tokrat govori njen reakcijski čas 0,51 sekunde, ki je v najboljšem primeru dve desetinki sekunde hitrejši od siceršnjega. Še več, že dan prej je 20-letna Korošica v štafeti dosegla le dve desetinki sekunde slabši izid, kar priča o izjemni trenutni formi.

Izid bi skoraj zanesljivo zadostoval tudi za izboljšanje slovenskega rekorda Neže Klančar 53,81, ki se je doslej v zgodovini države edina ob Nastji Govejšek v malem bazenu spustila pod 54 sekund.

S svojimi rezultati sem res zelo zadovoljna, saj po olimpijskih igrah nisem več stopnjevala forme. Vse skupaj je še lepše, ker imamo res dobro ekipo in na koncu smo se veselili tudi zmage na tekmi,” je povedala dvakratna olimpijka, ki se na nove razmere še privaja.

“Na takšni tekmi je prisoten ekipni duh, ki ga z domačih tekem nisem vajena. Tega doma z izjemo kakšne štafete nikoli nisem čutila, tukaj pa res ves čas navijamo drug za drugega.” Zelo vesela je tudi treninga v novem okolju. “Doma sem trenirala več ali manj z mladimi, tukaj pa treniram z elito, tudi z boljšimi plavalkami od mene, kar mi ponuja dober sparing in seveda daje dodatno motivacijo.”

Tudi na treningu so razlike velike. “Plavanje je sicer plavanje. A v primerjavi s treningi doma lahko trdim, da tukaj odmorov med vajami skoraj ni.” Tudi tekmovanje za ekipne točke je malce drugačno od stalnih individualnih nastopov: “Drugačno je predvsem vzdušje. Seveda pa je v ospredju ob točkah še vedno tudi dosežen čas. Samo z dobrimi časi je moč nabrati tudi veliko točk.”

Glede na spremenjeno delo na treningih in drug sistem tekmovanj se samo po sebi poraja vprašanje nastopov Šeglove za slovensko reprezentanco. To še letos po lanskih prestavitvah zaradi pandemije covida-19 čakata evropsko in svetovno prvenstvo v kratkih bazenih.

Če bo čas in če bo forma prava, si želim na obe tekmi. Na evropsko prvenstvo zanesljivo, na svetovno prvenstvo pa prav tako, čeprav forme za tja še nimam, a glede na dosežke tukaj, ta ne bi smela biti vprašljiva. Po drugi strani pa je za vse to še prezgodaj. Najprej moram videti, kako bo s tekmami tukaj, kaj bo s formo, treningi …. Nedvomno se bom o tem pogovorila tudi s trenerjem Matijo Medveškom in selektorjem Gorazdom Podržavnikom, a vsaj v tem trenutku je prezgodaj, da bi točno potrdila nastope v sezoni, saj začenjam povsem novo zgodbo.”

Da je dobra priprava za velika tekmovanja možno, v ekipi Energy Standard, kjer tekmuje Šeglova, dokazujejo njeni soplavalci Švedinja Sarah Sjoestroem, Južnoafričan Chad Le Clos, Nizozemka Femke Heemskerk, Francoz Florent Manaudou, Rus Kliment Kolesnikov in drugi ….

Za točne cilje je res še prezgodaj. Lahko rečem le, da se privajam, da je vzdušje dobro, da so v ekipi vsi zelo odprti in so me lepo sprejeli. Za ostalo bo treba počakati nekaj tednov,” je še dejala slovenska reprezentantka, ki jo že v septembru v Neaplju čakajo še štiri tekme. Tudi te bodo drugačne od slovenskih, saj so pogoji za zajezitev pandemije v Italiji mnogo strožji od domačih.

Ravenčanka Janja Šegel je prva slovenska ženska plavalka, ki nastopa v profesionalni ligi ISL. Na prvi tekmi v Neaplju, kjer je njen Energy Standard dosegel prepričljivo zmago pred italijansko ekipo Aqua Centurions, je v mešani štafeti 4 x 100 prosto s 53,26 dosegla izjemen izid.