Šeglova šesta v finalu, Šenica Pavletič 12. v polfinalu na EP

Na plavalnem evropskem prvenstvu v Rimu sta v petkovem finalnem delu nastopila dva Slovenca. V finalu na 100 metrov prosto je bila šesta Janja Šegel, medtem ko je Primož Šenica Pavletič nastopil v polfinalu na 200 m hrbtno in osvojil 12. mesto.

Janja Šegel je v finalu na 100 m prosto v Rimu osvojila šesto mesto s časom 54,48. Naslov prvakinje si je priplavala Nizozemka Maritt Steenbergen s 53,24, srebro je dobila Francozinja Charlotte Bonnet (53,62), bron pa Britanka Freya Anderson (53,63).

V četrtkovem polfinalu je Šeglova s časom 54,57 osvojila četrto mesto v svoji skupini in skupni sedmi čas. Druga slovenska polfinalistka v tej disciplini Tjaša Pintar je nastopila v isti skupini kot Šeglova, s časom 55,58 je bila sedma, skupno pa je to pomenilo 11. dosežek v polfinalu.

“Glede na prijavljen izid in dejstvo, da sem plavala v finalu, sem zadovoljna, najbolj sicer z nastopom v predtekmovanju. Ampak dokazala sem, da sem hitra. Jutri me čaka moja paradna disciplina in tako kot na 100 m si želim tudi na 200 m iti po stopničkah, najprej kvalifikacije, nato polfinale in finale,” je po današnjem uspehu za Plavalno zvezo Slovenije dejala Šeglova.

Šenica Pavletič pa je v polfinalu z 1:59,66 dosegel šesti čas svoje polfinalne skupine. Zaradi tehničnega zapleta se je polfinale precej zavlekel, Šenica Pavletič pa je imel sprva 11., na koncu pa 12. skupni dosežek.

Dopoldne si je s časom 1:59,76, kar je bil njegov osebni rekord, s 14. mestom zanesljivo priboril svoj prvi polfinale na EP. V popoldanskem delu je čas in osebni rekord popravil še za desetinko, v svoji skupini je bil šesti, skupno pa je imel 11. dosežek polfinala.

A v tej disciplini je prišlo do zapleta, saj v drugi skupini Francoz Yohann Ndoye Brouard zaradi tehnične napake ob startu ni skočil v bazen. Preostala sedmerica je svoje delo opravila, nato pa je vodstvo tekmovanja naknadno odločilo, da Francoz dobi novo priložnost. V bazenu je plaval sam po koncu vseh drugih današnjih odločitev, s časom 1:56,39 si je kot drugi zagotovil finale in slovenskega plavalca potisnil na 12. mesto.

“S plavanjem sem zadovoljen, biti 11. v Evropi je lep dosežek. Cilj sem izpolnil. Ponovno sem odplaval osebni rekord in s tem sem še bolj zadovoljen,” je po polfinalnem nastopu dejal slovenski plavalec.

Na 200 m hrbtno je nastopil tudi Anže Ferš Eržen. V svojem drugem nastopu na tem prvenstvu je s časom 2:01,99 zasedel 22. mesto.

Tjaša Pintar pa je tudi v svoji drugi disciplini na tem evropskem prvenstvu odplavala osebni rekord. Na 50 metrov delfin je osvojila 24. mesto, s časom 27,39 je za 44 stotink sekunde izboljšala leto dni star osebni rekord, za polfinalom pa zaostala štiri desetinke sekunde.

Nika Seljak pa je v tehničnem programu med evropsko smetano evropskega umetnostnega plavanja z oceno 66,8590 osvojila 19. mesto.

V preostalih današnjih plavalnih končnih odločitvah je na 800 metrov prosto zmagala Italijanka Simona Quadarella (8:20,54), premagala je Nemko Isabelo Marie Gose in Turkinjo Merve Tuncel.

Na 100 m prsno je za domačo zmago poskrbel Nicolo Martinenghi (58,26), italijanski uspeh je dopolnil Federico Poggio, tretji je bil Litovec Andrius Sidlauskas. Na 50 m delfin pa je za tretjo italijansko zmago večera poskrbel Thomas Ceccon s časom 22,89 za njim sta se uvrstila Francoz Maxime Grousset in Portugalec Diogo Ribeiro.

V mešani moško-ženski štafeti na 4×100 m mešano pa so se zmage razveselili Nizozemci Kira Toussaint, Arno Kamminga, Nyls Korstanje in Maritt Steenbergen, ki so plavali 3:41,73. Srebrni so bili Italijani, bronasti pa Britanci.
        
Romun David Popovici pa je že v polfinalu na 100 metrov prosto postavil nov evropski rekord, ki zdaj znaša 46,98, le za sedem stotnik pa je zgrešil svetovni rekord Brazilca Cesarja Cilea Filha.

Dogodki