Šeglova šesta v finalu, Šenica Pavletič 12. v polfinalu na EP

Na plavalnem evropskem prvenstvu v Rimu sta v petkovem finalnem delu nastopila dva Slovenca. V finalu na 100 metrov prosto je bila šesta Janja Šegel, medtem ko je Primož Šenica Pavletič nastopil v polfinalu na 200 m hrbtno in osvojil 12. mesto.
FOTO: Osebni arhiv

Janja Šegel je v finalu na 100 m prosto v Rimu osvojila šesto mesto s časom 54,48. Naslov prvakinje si je priplavala Nizozemka Maritt Steenbergen s 53,24, srebro je dobila Francozinja Charlotte Bonnet (53,62), bron pa Britanka Freya Anderson (53,63).

V četrtkovem polfinalu je Šeglova s časom 54,57 osvojila četrto mesto v svoji skupini in skupni sedmi čas. Druga slovenska polfinalistka v tej disciplini Tjaša Pintar je nastopila v isti skupini kot Šeglova, s časom 55,58 je bila sedma, skupno pa je to pomenilo 11. dosežek v polfinalu.

“Glede na prijavljen izid in dejstvo, da sem plavala v finalu, sem zadovoljna, najbolj sicer z nastopom v predtekmovanju. Ampak dokazala sem, da sem hitra. Jutri me čaka moja paradna disciplina in tako kot na 100 m si želim tudi na 200 m iti po stopničkah, najprej kvalifikacije, nato polfinale in finale,” je po današnjem uspehu za Plavalno zvezo Slovenije dejala Šeglova.

Šenica Pavletič pa je v polfinalu z 1:59,66 dosegel šesti čas svoje polfinalne skupine. Zaradi tehničnega zapleta se je polfinale precej zavlekel, Šenica Pavletič pa je imel sprva 11., na koncu pa 12. skupni dosežek.

Dopoldne si je s časom 1:59,76, kar je bil njegov osebni rekord, s 14. mestom zanesljivo priboril svoj prvi polfinale na EP. V popoldanskem delu je čas in osebni rekord popravil še za desetinko, v svoji skupini je bil šesti, skupno pa je imel 11. dosežek polfinala.

A v tej disciplini je prišlo do zapleta, saj v drugi skupini Francoz Yohann Ndoye Brouard zaradi tehnične napake ob startu ni skočil v bazen. Preostala sedmerica je svoje delo opravila, nato pa je vodstvo tekmovanja naknadno odločilo, da Francoz dobi novo priložnost. V bazenu je plaval sam po koncu vseh drugih današnjih odločitev, s časom 1:56,39 si je kot drugi zagotovil finale in slovenskega plavalca potisnil na 12. mesto.

“S plavanjem sem zadovoljen, biti 11. v Evropi je lep dosežek. Cilj sem izpolnil. Ponovno sem odplaval osebni rekord in s tem sem še bolj zadovoljen,” je po polfinalnem nastopu dejal slovenski plavalec.

Na 200 m hrbtno je nastopil tudi Anže Ferš Eržen. V svojem drugem nastopu na tem prvenstvu je s časom 2:01,99 zasedel 22. mesto.

Tjaša Pintar pa je tudi v svoji drugi disciplini na tem evropskem prvenstvu odplavala osebni rekord. Na 50 metrov delfin je osvojila 24. mesto, s časom 27,39 je za 44 stotink sekunde izboljšala leto dni star osebni rekord, za polfinalom pa zaostala štiri desetinke sekunde.

Nika Seljak pa je v tehničnem programu med evropsko smetano evropskega umetnostnega plavanja z oceno 66,8590 osvojila 19. mesto.

V preostalih današnjih plavalnih končnih odločitvah je na 800 metrov prosto zmagala Italijanka Simona Quadarella (8:20,54), premagala je Nemko Isabelo Marie Gose in Turkinjo Merve Tuncel.

Na 100 m prsno je za domačo zmago poskrbel Nicolo Martinenghi (58,26), italijanski uspeh je dopolnil Federico Poggio, tretji je bil Litovec Andrius Sidlauskas. Na 50 m delfin pa je za tretjo italijansko zmago večera poskrbel Thomas Ceccon s časom 22,89 za njim sta se uvrstila Francoz Maxime Grousset in Portugalec Diogo Ribeiro.

V mešani moško-ženski štafeti na 4×100 m mešano pa so se zmage razveselili Nizozemci Kira Toussaint, Arno Kamminga, Nyls Korstanje in Maritt Steenbergen, ki so plavali 3:41,73. Srebrni so bili Italijani, bronasti pa Britanci.
        
Romun David Popovici pa je že v polfinalu na 100 metrov prosto postavil nov evropski rekord, ki zdaj znaša 46,98, le za sedem stotnik pa je zgrešil svetovni rekord Brazilca Cesarja Cilea Filha.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.