Search
Close this search box.

Sara Račnik na dan preplava 14 kilometrov (FOTO)

Sara Račnik je mlada in uspešna plavalka, ki trenira desetkrat na teden. Kljub svoji mladosti pa ima jasno začrtane cilje: dosegati dobre uvrstitve na tekmah.

Sara Račnik je mlada, nadarjena, vztrajna in uspešna mlada plavalka iz Raven na Koroškem, ki ima kljub svoji mladosti jasno začrtane cilje: dosegati dobre uvrstitve na tekmah. Pred kratkim si je v švicarskem Surseeju v disciplini 200 m prosto s časom 2:02,46 priplavala normo za evropsko in svetovno mladinsko prvenstvo.

Povedala je, da je ob takem uspehu zelo vesela, saj ima že več kot eno leto poškodovano ramo in je šele pred štirimi meseci začela normalno trenirati. “Da sem odplavala normo za evropsko in še svetovno prvenstvo v tako kratkem času, niti nisem pričakovala. To je za mene res super motivacija za naprej”, skromno pove. To bo sicer že njeno četrto evropsko prvenstvo in drugo svetovno prvenstvo. Konkurenca je po njenem mnenju vedno večja, upa pa, da ji uspe priti v finale. “Želim si, da odplavam kakšen oseben rekord in pa dobro uvrstitev, predvsem na 200, 400 in 800 m kravl”, še doda.

Za doseganje najvišjih rezultatov je potrebno veliko truda in discipline, kar pa pri Sari nikoli ni bil problem. Treninge ima desetkrat na teden. Njen jutranji trening se začne že ob 5:30 uri, popoldanski pa takoj po šoli. Večinoma dnevno preplava 14 kilometrov, poleg tega pa še trikrat tedensko obiskuje fitnes. Prostega časa pravi, ob vseh obveznostih, skoraj nima, ko pa ga najde, pa najraje počiva in gleda svojo najljubšo serijo in se kot večina mladih, druži s prijatelji.

Sicer obiskuje 2. letnik športne gimnazije Ravne na Koroškem. “Zelo težko je usklajevati šolo in šport, saj imamo veliko tekem in priprav hkrati pa veliko testov. Za učenje, naloge imam čas le, ko pridem iz popoldanskega treninga, torej po 17. ali 18. uri. Je pa res da se da se v šoli prilagajajo glede testov in spraševanj tako da ni problem”, pove.

O nadaljnjem šolanju še ni kaj dosti razmišljala. Najprej je, meni, potrebno šolo dokončati, je pa šele v drugem letniku, tako da ima za odločitev še nekaj časa.

Po njenem mnenju imajo plavalci na Ravnah dobre pogoje. “Imamo zelo dober olimpijski bazen in fitnes. Brez dobrega trenerja pa seveda rezultatov tudi ne bi bilo. Moj trener je Gorazd Podržavnik, ki me trenira že 4 leta”, še doda.

Na Evropskem članskem prvenstvu je lansko leto že bila, v Glasgowu na Škotskem. “Kot najbrž vsak športnik  pa si tudi jaz želim, da bi odplavala normo za olimpijske igre ter normo za člansko svetovno prvenstvo in seveda tudi dobro uvrstitev na tekmah”, pove z iskrico v očeh.

Njene želje pa kljub uspehom ostajajo preproste: želi si uspešno končati gimnazijo ter se vpisati na univerzo in doseči svoje cilje pri plavanju.

Dogodki

Sara Račnik je mlada in uspešna plavalka, ki trenira desetkrat na teden. Kljub svoji mladosti pa ima jasno začrtane cilje: dosegati dobre uvrstitve na tekmah.