Search
Close this search box.

Rokometni klub Slovenj Gradec: Evropski uvod v sezono (FOTO)

V torek, 19.7. je na Dunaju potekal žreb parov 1. kroga za evropski pokal - EHF European Cup, katerega del je po 16. letih znova slovenjgraški rokometni klub. Ples kroglic je bojevnikom za nasprotnika določil aktualno tretje najboljšo izraelsko moštvo, Maccabi Rishon LeZion.

Slovenjgradčani s pripravami na novo, trobojno sezono (državno prvenstvo, pokal Slovenije in evropski pokal) pričenjajo 1.8. že kar hitro čez dober mesec, pa belo – modre tik ob Sredozemskem morju natančneje v mestu Rishon LeZion čaka začetek evropske poti.

Maccabi Rishon LeZion, je ena najuspešnejših Izraelskih moštev, ki nastopa v prvenstvu imenovanem Ligat Ha’Al. 16 osvojenih državnih prvenstev in 10 kron pokalnega zmagovalca priča o temu, da gre za izjemno ambiciozen klub z dolgoletno tradicijo. Slednji je največji klubski uspeh doživel v začetku devetdesetih, ko je v polfinalu za evropski pokal pokalnih zmagovalcev izpadel proti aktualnim evropskim prvakom iz Barcelone.

Prvo in sigurno najbolj zveneče ime Izraelcev je izkušeni 35 – letni ruski igralec Pavel Nikolayevich Atman, ki je v svoji bogati karieri igral vse od beloruskega Meškov Bresta preko nemškega TSV Hannover-Burgdorf-a do makedonskega Vardarja. Od “Balkanske rokometne smetane” pa barve Rishon LeZion-a branita Ivan Karačić in Gafar Hadžiomerović iz Bosne in Hercegovine ter Branko Kankaraš iz Črne Gore.

Prva bitka za napredovanje v naslednji krog se bo bila 10. ali 11. septembra v Rishon LeZion-u, povratni dvoboj bo na sporedu čez teden dni v mestu miru.

Intervju Ivan Vajdl (glavni trener)

G. Vajdl, najprej seveda čestitke ob uvrstitvi v Evropo, trud iz lanske sezone je vsekakor na nek način poplačan, vendar vas zato čaka tudi veliko dela. Ste na začetku prejšnje sezone razmišljali o tem da bi lahko letos igrali v Evropskih tekmovanjih, namreč želja je vsekakor bila uvrstitev med prve 4 ekipe v državi?

Hvala za čestitke, mislim da si je ta ekipa vsekakor zaslužila nastopanje v Evropi, čeprav tega nismo pričakovali. Skozi celo leto smo delali dobro neglede na vse poškodbe, ki so nas pestile, smo si na zadnji tekmi priigrali tekmovanje v Evropi po zaslugi tega, da je Slovenija dobila dodatno mesto. Res je, da je bil cilj uvrstitev med najboljših 6 ekip v državi in da izboljšamo rezultat iz pretekle sezone.

V žrebu parov 1. kroga ste dobili tekmeca iz Izraela, ki zna biti zelo neugoden, ste si mogoče želeli katero izmed drugih ekip?

Žreb je bil za nas vsekakor neugoden, v prvem krogu smo dobili Izraelce, predvsem je to kvalitetna ekipa, katera ima tudi veliko kvalitetnih tujih igralcev. Tudi letos so okrepili ekipo in nas čaka zelo zahteven nasprotnik. Potovanje bo izjemno zahtevno, tako časovno kot finančno, tako da nas že v prvem krogu čaka tako tekmovalni kot organizacijski zalogaj.

Počasi se bodo tudi za vas začele priprave na novo sezono, kako boste štartali v leto 2022/2023 in kakšni so vaši cilji, tako v domačem tekmovanju kot v Evropi?

V začetku avgusta začnemo s pripravami najprej v domači dvorani in nato na Kopah, 6 tednov mislim da je zadosti časa, da se pripravimo na prvo evropsko tekmo. Verjamem da so tudi fantje med odmorom delali na kondiciji in fizični moči, tako da večjih težav ne bo. Čaka nas tudi veliko uigravanja, saj prihaja nekaj novih igralcev in upam, da se bodo hitro priključili celotni ekipi. Nadejamo se, da se po dolgi pavzi po poškodbah vračata tudi Svečko in Lampret.

Vsako leto poizkušamo doseči kako mesto višje, letos bo liga zelo kvalitetna in vsak lahko premaga vsakega, sigurno bo zelo zanimivo. Kar se tiče evropskih tekmovanj, bomo vsekakor dali vse od sebe in poizkusili priti v nadaljnje kroge tekmovanja.

Intervju Tilen Klugler (Župan MOSG)

Se še spomnite največjih uspehov koroškega prvoligaša?

Večje uspehe je slovenjgraški rokometni klub nizal že leta 1977, ko je postal republiški prvak. Temu dosežku je sledilo obdobje zatišja, potem pa je prišlo do pravega razcveta koroškega rokometa. Leta 1997, ko sem bil tudi sam še rokometaš, se je naš klub prvič umestil na evropski rokometni zemljevid. Spominjam se občutkov veselja in ponosa, ki so me takrat prevevali. Težko jih je ubesediti! V sezoni 2013/2014 so slovenjgraški rokometaši ponovno postali prvoligaši. Klub je bil iz leta v leto uspešnejši, uspehe so naši bojevniki nizali na domačem in tujem parketu. Zdaj so ponovno dokazali, kam sodijo. V slovenjgraški športni dvorani bomo spet lahko gledali najboljše evropske rokometaše.

Kaj za MO pomeni, da se bo v prihodnji sezoni spet igralo v evropskih tekmovanjih? Kako bo to po vašem mnenju vplivalo na širšo prepoznavnost ne samo rokometnega kluba, temveč tudi same občine?

Izjemno ponosen sem, da je Slovenj Gradec prepoznaven tudi kot mesto športa, kot mesto, kjer lahko svoje sanje živijo tudi vrhunski športniki. Nad tem, da so se naši rokometaši po šestnajstih letih spet uvrstili v evropsko tekmovanje, sem preprosto navdušen. Vsekakor je to pomembno za lokalno skupnost! Z vidika prepoznavnosti mesta in občine pa tudi zaradi promocije in spodbujanja športa in zdravega načina življenja med mladimi. Šport in večji, za širšo javnost zanimivi športni dogodki seveda prinašajo tudi določene poslovne priložnosti. Verjamem, da bomo zaradi uspehov naših športnikov pa tudi zaradi novega bazenskega kompleksa ter drugih danosti in ponudbe še bolj zanimivi za priprave različnih športnih klubov.

Mislite, da bi lahko varovanci Ivana Vajdla posegli tudi po najvišjih mestih pokala EHF?

Verjamem, da naši bojevniki lahko pokažejo odlično igro in dokažejo, da sodijo v sam vrh evropskega rokometa. Slovenj Gradec jim bo trdno stal ob strani in jih podpiral!

Se vidimo na tekmah v domači dvorani tudi v letošnji sezoni?

Seveda! Kadar le lahko, si z največjim veseljem ogledam tekme našega kluba. Sem njegov zvesti in tudi precej strasten navijač. Izjemno se veselim nove sezone in športnih spektaklov v naši športni dvorani. Že zdaj pa stiskam pesti ter našim rokometašem želim srečno! Naj bo dobra, uspešna sezona! Takšna za v finale slovenjgraškega, koroškega, slovenskega in evropskega športa!

Intervju Matjaž Beliš (sekretar kluba)

Sigurno sem vesel in ponosen, da sem del ekipe, ki si je po16 letih ponovno priborila igranje v pokalu EHF. Res da smo takrat, pred mnogimi leti, kot mlada samostojna država in članica evropske rokometne federacije prvi nastop v Evropi sprejeli z velikim navdušenjem in evforijo, pa čeprav smo vedeli, kaj s sabo prinaša to tekmovanje. Visoki stroški in enako je tudi danes.

Že ob spremljanju prenosa žreba parov prvega kroga sem ob besedah »Maccabi Rishon Lezion – Rk Slovrnj Gradec« najprej pomislil na to. Vendar kakor izgleda lahko pride do dogovora, da z Izraelci obe tekmi igramo v domači dvorani. Kolikor poznam njihov rokomet, vem da je ekipa večkratni državni in tudi pokalni prvak Izraela, da ima v svojih vrstah nekaj izjemnih tujcev, kar pa ne pomeni, da smo mi brez možnosti za napredovanje. Morda bo odločitev da igramo obe tekmi v domači športni dvorani, pred našimi zvestimi navijači, za nas nekoliko lažja.

Mogoče nas tudi kot 5 uvrščeno ekipo slovenskega prvenstva nekoliko podcenjujejo. In naj bo tako, mi bomo skušali ponujeno priložnost izkoristit in vsem ljubiteljem rokometa ponuditi še kakšen prijeten rokometni večer v drugem krogu tekmovanja EHF.

Tekme

EHF EUROPEAN CUP, 1. KROG:

PRVA TEKMA:

10. ali 11. septembra (Izrael – Rishon LeZion):

Maccabi Rishon LeZion – RK Slovenj Gradec

POVRATNA TEKMA:

17. ali 18. septembra (Slovenj Gradec):

RK Slovenj Gradec – Maccabi Rishon LeZion

Besedilo: Žiga Bulovič

V torek, 19.7. je na Dunaju potekal žreb parov 1. kroga za evropski pokal - EHF European Cup, katerega del je po 16. letih znova slovenjgraški rokometni klub. Ples kroglic je bojevnikom za nasprotnika določil aktualno tretje najboljšo izraelsko moštvo, Maccabi Rishon LeZion.