Search
Close this search box.

Roglič grdo padel, a ostal v vodstvu, etapa Hermansu

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Bora-hansgrohe) je 39 km pred koncem tretje etape dirke po Baskiji padel in sprva stežka nadaljeval preizkušnjo. Kljub temu se je vrnil v glavnino in v njej kot 18. prečkal ciljno črto v Altsasuju po skupno 190,9 km. Etapo je po sprintu dobil Belgijec Quinten Hermans. Roglič je ohranil skupno vodstvo.

Štiriintridesetletni Kisovčan je padel 39 km pred ciljem, tik pred predzadnjim kategoriziranim vzponom. Padel je v levem ovinku, odrgnjeno pa je imel desno stran kolka, stegna in ramena ter okrvavljen levi komolec.

“Po prvih pregledih je Roglič utrpel površinske rane ter udarnine in podplutbe na desni strani telesa. Z oceno ob cesti so zdravniki izključili pretres možganov. V hotelu bo kmalu opravil kontrolni pregled,” so po etapi na družbenih omrežjih zapisali pri ekipi Bora-hansgrohe.

Preizkušnjo je Roglič po nekaj minutah ob cesti lahko nadaljeval, a je bil ob tem videti precej pretresen in omotičen. Preden je lahko znova sedel na kolo, so po pravilih opravili tudi krajši protokol za morebitni pretres možganov.

Glavnina si je vmes nabrala dobri dve minuti naskoka, nato pa ni dirkala na vso moč, da se je lahko Rogličeva skupina z njegovimi moštvenimi kolegi vrnila še pred zadnjim vzponom na Lizarrusti (6,4 km/4,7 %).

Ko se je Roglič z moštvenimi kolegi vrnil v ospredje, je nekaj ekip narekovalo ritem, a zaradi ne preveč zahtevnega klanca nihče od favoritov za skupno zmago ni napadal. Tudi slovenski as je brez težav držal ritem do vrha vzpona.

Zadnjih 18 km je bilo nato pretežno ravninskih z vmesnim sprintom in zaključkom v Altsasuju. Vmesni sprint je dobil Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) in Rogliču odščipnil tri sekunde. Eno je vzel Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike).

V Altsasuju so nato med sabo obračunali najhitrejši kolesarji, še pred tem pa je prišlo do množičnega padca 1,3 km pred koncem, vanj pa je bil vpleten tudi Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates), ki je grdo treščil ob cesto. Roglič se mu je izognil zaradi dobre pozicije v ospredju, sprintal pa za etapno zmago ni.

V sprintu nekoliko navkreber je bil najmočnejši Hermans (Alpecin-Deceuninck), ki je ugnal Italijana Edoarda Zambaninija (Bahrain-Victorious) in Španca Alexa Aranburuja (Movistar). Roglič je zasedel 18. mesto in ohranil skupno vodstvo.

V seštevku ima po treh etapah sedem sekund naskoka pred Evenepoelom ter deset pred Dancem Mattiasom Skjelmosejem (Lidl-Trek). Ayuso in Vingegaard zaostajata 14 sekund, čeprav sta ciljno črto prečkala 3:05 minute oz. 32 sekund za zmagovalcem. Zaradi padca v zadnjih treh km so vsi v preostanku glavnine prejeli isti čas.

V četrtek bo na sporedu četrta etapa od Etxarri Aranatza do Legutia (159 km). Kolesarje čakajo štirje kategorizirani vzponi, najtežjih pa je zadnjih 42 km, ko si bodo po vrsti sledili krajši klanci Olaeta (1,9 km/9 %), Untzilla (2,3 km/8,5 %) ter Leintz Gatzaga (3 km/8,7 %), ki ga bodo prečkali vsega 9,3 km pred ciljem.

Vir: STA

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Bora-hansgrohe) je 39 km pred koncem tretje etape dirke po Baskiji padel in sprva stežka nadaljeval preizkušnjo. Kljub temu se je vrnil v glavnino in v njej kot 18. prečkal ciljno črto v Altsasuju po skupno 190,9 km. Etapo je po sprintu dobil Belgijec Quinten Hermans. Roglič je ohranil skupno vodstvo.