Search
Close this search box.

RK Slovenj Gradec osvojil odlično peto mesto v ligi NLB. Naslednje leto se bodo potegovali za mesta, ki peljejo v Evropo

Dobro uigrana ekipa RK Slovenj Gradec je letošnjo sezono končala na odličnem petem mestu v ligi NLB.

Objavljamo končni prispevek sezone 2022 RK Slovenj Gradec, skupaj z intervjujem novega predsednika kluba Damirja Budimirja, objavljamo v celoti.

Konec dober, vse dobro

Ivan Vajdl, trener članske ekipe Slovenj Gradca, je po čevapčičih zadnji petek v maju in po zadnji prvenstveni tekmi, bila je proti letos izredno uspešnim Velenjčanom, kot vkopan stal pred stopniščem športne dvorane. Zdelo se nam je, da kar ne moremo verjeti, kaj je njemu in  fantom uspelo, ne samo, ampak tudi v zadnjem kolu, temveč v sezoni 2021-22. Peto mesto v tej sezoni lige NLB je izredno lep dosežek, glede na vse okoliščine, celo odličen.

Devetindvajset točk, od tega 11 jeseni in 18 pomladi, je dosežek, ki ga bomo kdaj še zelo čislali, posebej, če se nam kdaj v prihodnje zgodi kakšna manj uspešna sezona. Naš »coach« je imel rahel nasmešek na ustih. Kot da kar ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo. Dobra jesen, odlična pomlad! Seveda bi lahko bilo tudi boljše, posebej jeseni, a nad dosežkom RK Slovenj Gradec v ligi NLB v sezoni 2021-22 moramo biti veseli; kaj veseli, celo navdušeni. Vsi: igralci, strokovno vodstvo, klubski funkcionarji, navijači, vsa rokometna in športna javnost v Slovenj Gradcu. Zaradi tega je tudi razumljivo, da si s prihajajočo sezono postavljamo še za korak višje cilje. Kratek pogled nazaj razkriva najpomembnejše mejnike minule sezone.

Dober plasma. Najprej, s čimer moramo biti zadovoljni, je plasma članske ekipe na peto mesto lestvice lige NLB. Glede na to, da so v prvoligaški druščini še razmeroma mlada ekipa, pri tem namenom apostrofiramo bogato zgodovino rokometa v Slovenj Gradcu, je to dosežek, vreden vsega spoštovanja. Po manj uspešni jeseni, ko so v trinajstih kolih zbrali le enajst točk, moramo biti z drugim delom prvenstva naravnost navdušeni. Trinajst tekem, od tega le pet doma in osem v gosteh, pa kar osemnajst točk. Izgubili smo le štiri tekme, v Mariboru, Kopru, Celju in Trebnjem. Zmagali pa smo v Dobovi, dvakrat v Ljubljani, v Škofji Loki, z Ribnico, Šmartnim, s Svišem, Ormožem, nazadnje z Gorenjem. Spomladanski del, je bil kljub poškodbam odličen in je za klub lahko dobra iztočnica za novo sezono. Tokrat bodo cilji morda že višje postavljeni. Nič presenetljivega ne bo, če bodo usmerjeni tudi proti Evropi, kjer je Slovenj Gradec nekoč že imel vidno vlogo.

Dober odziv igralcev. Ne morem mimo tega, da ne bi pohvalili velikega prispevka igralcev in strokovnega vodstva k odlični pomladi. Spoznanje, da jesen ni bila po njihovi meri, je fante na igrišču in strokovno vodstvo spodbudila k večjim ambicijam. Vsi so se dobro pripravili na pomladanski del prvenstva. Ekipa se je dobro uigrala, iz tekme v tekmo kazala več ambicij, kar se je odrazilo v osemnajstih točkah.

Vse moramo pohvaliti, vratarje Dobaja, Solda, Petriča in Smolnikarja, pa izvrstnega kapetana Cvetka, levega zunanjega Levca, novinca Kotarja, izvrstnega Štumpfla z Jezernikom, Yankovsyya in Buloviča na levem krilu, desna Golčarja in nesrečnega Banfra, proti koncu vse boljšega Šola, pivota Kleča in Lesjaka, pa vedno dobre Grobelnika, Komarja itd. Pristaviti moram še Davida Svečka, ki je v hipu osvojil slovenjgraško publiko, a je imel smolo s kar dvema poškodbama. Priznanje je treba dati tudi trenerjema Ivanu Vajdlu in Sebastjanu Soviču, ki sta vso sezono vztrajala pri načrtih in gulila žogo včasih tudi do nezavesti, bi rekli navijači. Klub pa je vseskozi imel spodobno finančno in vsakršno drugo podporo vodstva kluba, ki ga je s koncem sezone na predsedniškem mestu zapustil Samo Lampret. Pomemben delež je dodal športni direktor Borut Ošlak, klub pa je imel tudi odlično logistično podporo v sekretarju Matjažu Belišu. O tem, kakšen je prispevek legende Jožeka Plaza, je pa tako ali tako jasno: neizmerno velik!

Dobra podpora publike. Ni mogoče natančno izračunati, kolikšen delež so k petemu mestu v  ligi NLB prispevali gledalci, dejstvo pa je, da je njihov prispevek izredno velik. Slovenjgraški Orli so vse prvenstvo dajali energijo fantom na igrišču, naj je šlo za tekme v domači dvorani ali v gosteh. Orlov ni mogoče prelisičiti. Oni podpirajo ekipo glasno in energično, edini pogoj za to je vselej odnos igralcev do klubskih ciljev. Če je ekipi šlo dobro od rok, nikoli ni bilo problema glede podpore. Tudi ko fantom ni šlo, a so se borili, je bila podpora s tribun. Spomnimo se lanske jeseni, ko fantom ni šlo vse po načrtih, in so se oglasi tudi navijači. Oskar Beliš, Džaldo in drugi so pogrešali večjo zavzetost. Fantje so jih slišali in kasneje so bili vsi zadovoljni.

Dobre mlade selekcije. Klub nikoli ni zgolj članska ekipa, sestavljajo ga ekipe od mlajših dečkov do mladinske vrste. V letošnji sezoni je barve RK Slovenj Gradec in mesta miru poleg članskega moštva zastopalo kar sedem selekcij. Vse od mlajših dečkov C do mladinskega moštva smo v turbulentni sezoni 2021/22 spremljali zanimive rokometne igre, ki so skozi celotno leto v malo šolo rokometa, ki je tudi nov projekt koroškega rokometnega predstavnika privabile številne nove člane.

Za najmlajši podmladek sta v letošnji sezoni skrbela Žiga Lesjak in Rok Krevs, ki sta s svojimi igralskimi izkušnjami pripomogla k boljšemu razvoju mladih rokometašev, ki so v selekcijah mlajših dečkov A, B in C igrali v turnirskem sistemu brez beleženja rezultatov, ki je zagotovil miselno napredovanje in predvsem užitek igranja rokometne igre. Velik met je letos uspel starejšim dečkom, ki so se pod taktirko nekdanjega igralca Slovenj Gradca Aleša Germana uvrstili med 10 najboljših ekip v Sloveniji.

Kadetska ekipa se je pod vodstvom Martina Podstenška preko kvalifikacij prebila v prvo kadetsko ligo, ki je letos veljala za eno najmočnejših. Mladi Korošci so v eliti štirinajstih najboljših slovenskih ekip osvojili končno deveto mesto. Poleg mlajših dečkov, starejših dečkov in kadetov smo lahko ponosni tudi na mladinsko ekipo, ki je po lanskem izpadu iz prve lige v letošnji naskakovala sam vrh drugo ligaških rokometašev. Po skupinskem delu, jim je v »trnovi« končnici za prvaka zmanjkalo nekaj športne sreče, zato so mladi borci osvojili končno četrto mesto. V Slovenj Gradcu se je minulo leto igral in razvijal odličen rokomet, kar priča dejstvo, da imamo v reprezentanci kar tri produkte slovenjgraške rokometne šole. Člani kadetske in mladinske selkcije; Gal Fajmut ter brata Miha in Tjaž Štaleker so si s trdim delom prislužili vpoklic med najboljše. Dobra plat dela z mladimi je vselej tudi velik razlog za množičen obisk navijačev na domačih tekmah.

Poleg uspehov ekip v letošnji sezoni, je klub prestavil nekaj mejnikov tudi na zadnji skupščini, ki se je odvila v prostorih velike dvorane MKC Slovenj Gradec. Poleg predstavite poročil iz preteklih obdobij, je zbor članov je soglasno sprejel odločitev, da se iz uradnega naziva kluba odstrani letnica 2011 in se klub tudi uradno preimenuje v RK Slovenj Gradec. Prav tako so bili za naslednje mandatno obdobje soglasno potrjeni tudi novi izvršni organi kluba. Za novega predsednika je bil potrjen Damir Budimir, ki v ožjem in širšem poslovnem krogu uživa veliko spoštovanje in zaupanje. Verjamejo, da je klub iz rok Sama Lampreta, kateremu se iz srca zahvaljujemo za trud in energijo, prešel v dobre roke, ter da bo tudi v prihodnje voden z zanosom in uspehom, kot si naš klub to zasluži. S tem dogodkom in hkrati tudi vedno bližnjim zaključkom sezone, klub zaključuje izredno uspešno poglavje in hkrati začenja novega, za katerega upamo na ne bo nič kaj manj rodovitno kot zadnje.

Intervju s predsednikom kluba

  1. Najprej seveda čestitke ob prevzemu predsedniške funkcije in hkrati dobrodošli v rokometnem klubu Slovenj Gradec. Ste si kdaj predstavljali, da vas bo pot poleg poslovnih zanesla tudi v športne vode v vlogi predsednika kakšnega kluba?

Najlepša hvala za čestitke in dobrodošlico. V preteklosti sem že razmišljal o tem saj sem bil poslovno aktiven v drugi športni panogi, vendar si nisem predstavljal da bom enkrat aktiven   v rokometu in prav tako ne kot predsednik kluba. Sem športni navdušenec že od mladosti naprej in to je tudi botrovalo za lažjo odločitev sprejema predsedniške funkcije, ki mi je bila zaupana.  Sem človek izzivov in se rad spoprijemam z novimi izzivi. Človek mora nenehno širiti svoja obzorja in s to funkcijo bom definitivno dodal nov vidik na svoji življenjski in poslovni poti obenem pa verjamem, da lahko veliko prispevam k razvoju lokalne skupnosti in te športne panoge kot takšne.

  • Kakšna je vaša vizija za naslednja štiri leta kluba? Slovenj Gradec kot vemo se je namreč zelo dobro ustalil v ligi NLB, ne samo tekmovalno temveč tudi finančno kaj je torej vaš trenutni cilj?

Naš cilj je definitivno napredovati v ligi NLB, letošnji rezultati članske ekipe so bili odlični in dobro delo kluba, igralcev, strokovnega štaba kot tudi upravnega odbora z prejšnjim predsednikom g. Samo Lampretom je bilo obrestovano. Moja vizija, ki jo je podprla tudi skupščina je, da bomo več poudarka dajali na mlajših selekcijah in s tem razvijali domače vrhunske športnike. Seveda se moramo zavedati, da je pred nami še dolga pot in da bodo prvi rezultati vidni šele čez nekaj let, ko bodo ti mlajši igralci lahko zaigrali v mladinski in članski selekciji.  S člansko ekipo pa nam je cilj se v naslednji sezoni uvrstiti med prve štiri ekipe lige NLB in s tem odpreti vrata tudi v Evropo. 

  • Letos na koncu odličen uspeh članske selekcije, končno 5. mesto v državi. Ste torej mnenja, da se bo ekipa v sezoni 2022/2023 potegovala za mesta, ki peljejo v Evropo?

V to sem popolnoma prepričan. Z novimi okrepitvami igralcev in spremembami, ki jih pripravljamo predvsem pri pristopu do psihofizične pripravljenosti in podpore igralcem, ter samo vizijo celotnega kluba, postavljamo nove temelje za nove uspehe. Sponzorji so nam naklonjeni naprej kot tudi MO Slovenj Gradec, kar je tudi izjemnega pomena, da lahko nadaljujemo pot proti novimi uspehi in razvijamo rokomet na profesionalni ravni.

  • Uspehe pa ne dosega samo članska ekipa, na poti do nje je v naši rokometni šoli kar nekaj ekip in posameznikov, ki so med najboljšimi v državi. Kaj menite o vzoru naših rokometašev našim najmlajšim, ter kako pomemben je po vašem mnenju šport pri rasti in razvoju otroka?

Vsi imamo nekoga, ki nam je športni vzor in ki nas na nek način usmerjajo na športni in osebni poti. V kolikor so to domači športniki, je še to toliko lepše, saj lahko spremljamo te športnike v živo in ne samo preko medijev. Naši članski rokometaši lahko tako spodbujajo mlajše selekcije in jim dajejo dodatni zagon, pomemben delež pa dajejo tudi nekdanji uspešni rokometaši, ki so po končani karieri še vedno aktivni kot del strokovnega dela ali pa kot člani uprave.

  • Pomemben del športa so vsekakor tudi navijači, sami se lahko pohvalimo z izjemno strastno in zvesto skupino slovenjgraških Orlov. Kaj bi jim ob vašem prevzemu vodenja kluba želeli sporočiti?

Že od nekdaj so slovenjgraški Orli nekaj posebnega, še posebej od začetka vzpona rokometnega kluba v času Preventa. So naš 8 igralec na igrišču in tega se zavedajo vsi, od igralcev do upravnega odbora ter vse nasprotne ekipe. Želim si še naprej tako bučnega, strastnega navijanja in spodbujanja naših igralcev, jaz pa jim obenem sporočam, da se bom kot predsednik kluba trudil okrepiti delovanje rokometnega kluba in postaviti čim boljše temelje za doseganje novih izjemnih rezultatov.

Ko pod vsek skupaj potegnemo črto, kaže da so obeti dobri. Pravkar minulo sezono smo zvozili zelo dobro. Glede na vse okoliščine, bi rekli celo odlično. V klubu je jasno, kaj ima kdo za napraviti, da bo voz šel hitro naprej. Ni še povsem jasno, kaj natančno bo v kratkoročni načrt dalo nedavno obnovljeni upravni odbor, a javnost bo zagotovo terjala korak naprej. Od petega do najmanj četrtega mesta v ligi NLB. Jasno pa je, da bo prihodnja leta še boljše šlo, če bomo imeli več domačih fantov.

Besedilo: Žiga Bulovič, RK Slovenj Gradec 2011

Dogodki

Dobro uigrana ekipa RK Slovenj Gradec je letošnjo sezono končala na odličnem petem mestu v ligi NLB.