Search
Close this search box.

Prevc: Ideja o športni upokojitvi je zorela skoraj dve leti

Zvezdnik slovenskih smučarskih skokov Peter Prevc bo po marčevskih tekmah v Planici sklenil svojo bogato športno pot. Na novinarski konferenci pod Poncami je predstavnikom medijev razkril, zakaj se odločil za ta korak in kako gleda na uspehov polno kariero v skakalnem športu. Kljub pregovorni skromnosti s ponosom gleda na vse doseženo.
Fotografija je simbolična

“Srce je tisto, ki je povedalo, da odprem novo stran v življenju,” je v prvem nagovoru predstavnikom medijev in javnosti dejal Prevc. “Ideja je zorela skoraj dve leti, nekako po olimpijadi sem začel razmišljati, koliko še telo zmore, ali še lahko dam celega sebe v ta šport,” je v čustvenem uvodu priznal Prevc.

Dejal je, da razlog za konec kariere ni le eden, temveč jih je 100. “Toliko, kot je bilo razlogov, da sem nadaljeval športno pot,” je pristavil. Premislil si ne bo, tudi če bi do konca sezone posegel po najvišjih mestih. “Po vsej verjetnosti bi bila odločitev ista, mogoče bi se še lažje odločil, če bi imel na sebi rumeno majico vodilnega.”

“Rad bi živel. Ne vem, lahko se vržem v šport kot trener, lahko grem v pisarno, tudi v gmajno. Imam znanje, moč in zdravo telo, da lahko marsikaj počnem,” se je v prihodnost zazrl štirikratni slovenski športnik leta.

“Možnosti za naprej je veliko, ampak o tem se bomo lahko pogovarjali čez 47 dni. Zdaj je še čas, da se posvetim preostanku sezone,” je o prihodnjih izzivih povedal 31-letnik, ki se bo po koncu kariere bolj posvetil družini, obisku hribov, smučanju, potovanjem in vsaj še desetletnim tekanjem za sinovoma.

Vse od prvih skokov na Bregarci do danes je ostal zvest svojim načelom. Vselej je trdo garal za uspeh in postopoma rasel ne le kot skakalec, temveč tudi kot človek in analitik. “Upam, da si me bodo kolegi zapomnili po tem, da smo kakšno kdaj ušpičili. Mladina pa, da ne rabiš veliko za uspeh, da ni pomembna zgolj oprema. Pomembne so osebne odločitve, kaj si želiš, kaj boš delal po šoli. To je tisto, kar ti lahko pomaga tako v življenju kot poklicno,” je poudaril Prevc.

Kot vrhunec kariere je izpostavil šampionsko sezono 2015/16, o nazivu najboljšega skakalca v zgodovini Slovenije pa ne razglablja: “Te uspehe je težko primerjat. Tepeva se s Primožem Peterko, kaj pomeni več? On ima dva globusa, jaz enega. Ali štejejo zmage v eni sezoni? Kakšni so kriteriji? Je pa za vsakega športnika, ko osvoji trofejo najboljšega v sezoni, to zagotovo nekje pri vrhu. En velik uspeh je, da sem že 15 sezon v svetovnem pokalu,” je iz bogate kariere največje dosežke izpostavil Prevc.

So pa bili tudi trenutki, ko se je spopadal s težavami, pritiski. “Skozi kariero popolnoma različno doživljaš breme,” je dejal in poudaril, da bi, če bi se lahko vrnil v času, spremenil pričakovanja do sebe. “Po tisti sezoni sem si sam naložil preveč pritiska. Na velika tekmovanja sem šel kot tihi favorit, tudi dosegel kakšno četrto, šesto mesto. Mogoče zaradi pritiskov nisem več kdaj posegel na vrh,” je priznal Prevc.

Zelo zahtevno se mu je bilo po vseh uspehih v 2015/16 spoprijeti z dejstvom, da na vrh ni več posegel. “Najtežje je to, da treniraš isto, iste ljudi imaš ob sebi, na kameri je videti isto, ampak nekako ni isto. Telo ne sprosti vse energije, vsega, kar znaš. Iskati ta preboj, bodisi je to od 15. do 10. mesta bodisi kaj drugega, je bilo zame zmeraj zelo težko.”

Čeprav se bo sam upokojil po koncu sezone, bo priimek Prevc še naprej bohotil televizijske ekrane in razveseljeval navijače po Sloveniji. Trenutno lahko podrobno spremlja razvoj sestre Nike, ki vodi v razvrstitvi svetovnega pokala. “V bistvu sta starejša otroka predala štafeto naprej mlajšima. Res se mi zdi zanimivo in nekakšen fenomen, da iz ene družine toliko oseb uspe. Razlogov pa ne poznam,” je še dodal najstarejši otrok skakalne dinastije.

Vir: STA

Dogodki

Zvezdnik slovenskih smučarskih skokov Peter Prevc bo po marčevskih tekmah v Planici sklenil svojo bogato športno pot. Na novinarski konferenci pod Poncami je predstavnikom medijev razkril, zakaj se odločil za ta korak in kako gleda na uspehov polno kariero v skakalnem športu. Kljub pregovorni skromnosti s ponosom gleda na vse doseženo.