Search
Close this search box.

Pogačar po padcu odstopil na dirki Liege-Bastogne-Liege

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je po padcu odstopil na dirki Liege-Bastogne-Liege (258,1 km), je sporočilo vodstvo tekmovanja. Štiriindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je padel po 84,5 km dirke, pri tem si je poškodoval zapestje.

Pogačar je na zadnji dirki pred pripravami na dirko po Franciji lovil ardenski trojček, potem ko je slavil na dirki Amstel Gold in Valonski puščici.

Znanih je vedno več podrobnosti glede padca in poškodb 24-letnika. Kolesarski portal Cyclingnews je poročal, da je padel med spustom, Eurosport pa prek belgijske televizije RTBF, da je padec povzročil Danec Mikkel Honore (EF Education-EasyPost), ki je na spustu predrl gumo in na tla nehote pokosil še Pogačarja. Oba sta morala kasneje odstopiti.

Ekipa UAE Team Emirates je potrdila padec prek Twitterja. “Več informacij o njegovem zdravstvenem stanju bomo sporočili, ko jih bomo imeli,” so dodali. Kasneje je ekipa sporočila, da si je ob padcu poškodoval zapestje in je trenutno na poti v bolnišnico, kjer ga bodo natančneje pregledali.

Pogačar je na tleh pristal po približno tretjini preizkušnje, je na uradni radijski povezavi sporočilo vodstvo tekmovanja. Dodali so še, da je slovenski as sedel v avtomobil svoje ekipe in se nekaj časa vozil za karavano, trije kolesarji iz njegove ekipe, ki so ga čakali, da se ponovno pridruži karavani, pa so se nato vrnili v glavnino.

Četrti spomenik sezone Liege-Bastogne-Liege so vsi poznavalci kolesarskega dogajanja označili kot dvoboj zadnjih zmagovalcev te preizkušnje. Pogačar je v Liegeu slavil leta 2021, medtem ko je branilec naslova Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step), ki se pripravlja na prihajajočo dirko po Italiji.

Na zadnji ardenski klasiki sta po Pogačarjevem padcu ostala Slovenca, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in debitant Jan Tratnik (Jumbo-Visma). Trenutno ima skupina 11 ubežnikov pred glavnino štiri minute naskoka.

Pogačar je bil v tej sezoni tako rekoč nepremagljiv, saj je kar 12-krat slavil, nazadnje v sredo na Valonski puščici. S tem si je odprl vrata, da bi postal prvi kolesar v zgodovini, ki bi v eni sezoni dobil spomenik po Flandriji in vse tri ardenske klasike.

Po padcu je predčasno sklenil sezono spomladanskih klasik, za zdaj pa ni jasno, kako bo to vplivalo na priprave za glavni cilj sezone, dirko po Franciji. Ta se bo začela 1. julija, še pred tem pa ima prvi kolesar svetovne lestvice načrtovan nastop na dirki po Sloveniji, ki se bo začela 14. junija.

Od leta 2019, ko se je pridružil ekipi UAE Team Emirates, šestkrat ni končal dirke, tokrat pa prvič zaradi padca. Pred tem je zaradi slabše pripravljenosti odstopil na dirkah Amstel Gold (2019), klasiki San Sebastian (2019, 2022), bretanski klasiki v Plouayju (2021) ter na dirki po Emiliji (2021).

Dogodki

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je po padcu odstopil na dirki Liege-Bastogne-Liege (258,1 km), je sporočilo vodstvo tekmovanja. Štiriindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je padel po 84,5 km dirke, pri tem si je poškodoval zapestje.