Po izključenem Timiju Zajcu mehurček v Planici zapustil tudi glavni trener Gorazd Bertoncelj

Potem ko je bil iz slovenske reprezentance za svetovno prvenstvo v poletih v Planici na podlagi pravilnika in etičnega kodeksa izključen Timi Zajc, je vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič sprejel tudi odločitev glavnega trenerja skakalcev Gorazda Bertonclja, da se umakne z planiškega mehurčka.
131173631_3743772242355843_2415565497932896744_o

To je v izjavi za javnost pred hotelom Kompas v Kranjski Gori dejal Jasnič. Ta je danes na predlog glavnega trenerja slovenske reprezentance Gorazda Bertonclja iz ekipe najprej izključil Zajca. Razlog za izključitev Zajca so njegovi komentarji po petkovih prvih dveh serijah SP v poletih, so zjutraj sporočili iz Smučarske zveze Slovenije (SZS).

Dvajsetletni tekmovalec je namreč v petek zahteval, da glavni trener prevzame odgovornost za slabše polete fantov v Planici. Pri SZS pa so šli v zadnjih nekaj urah še korak dlje, saj po lastni odločitvi mehurček zapušča tudi Bertoncelj.

“Kar se tiče odločitve trenerja in nato vodje panoge, je vodstvo odločitev podprlo na osnovi pravilnika in etičnega kodeksa, ki ga imamo. Smo pa storili korak naprej na željo glavnega trenerja in sem sprejel njegovo odločitev, da se umakne v naslednjih dveh dneh iz Planice. Robert Hrgota bo prevzel njegovo zastavico in bo vodil tekmovanje naprej. Naslednji teden bosta zasedala tako strokovni svet kot odbor za skoke in nordijsko kombinacijo, tam se bomo odločili, kako naprej,” je poudaril Jasnič.

Izrazil je obžalovanje, da se to dogaja ravno med domačim SP v poletih.Nič kaj lepih stvari nimamo. Moram reči, da mi je težko, ker se to dogaja v Planici, pred ljudmi, ki so to pripravili in ki imajo skoke radi, a včasih se je treba odločiti tako, kot smo se odločili,” je pojasnil vodja panoge.

Vodenje reprezentance v Planici bo v naslednjih dveh dneh prevzel Robert Hrgota, sicer Bertoncljev pomočnik. V ekipi pa so ostali trije skakalci, Anže Lanišek, Bor Pavlovčič in Domen Prevc. SZS je pridobila zeleno luč Mednarodne smučarske zveze (Fis) za registracijo četrtega skakalca, da slovenska ekipa na domačem SP ne bi ostala brez nedeljskega nastopa.

Na ekipni tekmi bo tako nastopil nekdanji svetovni prvak Peter Prevc, ki bo zamenjal izključenega Zajca.

Še enkrat so iz SZS izpostavili, da Zajc ni nepreklicno izključen iz A-reprezentance, ampak zgolj s svetovnega prvenstva v Planici. “Timi Zajc je danes zapustil reprezentanco. Kakšna odločitev bo za naprej, bi vam težko povedal, ker nimam informacij. Predvsem mora stroka povedati, kako in kaj,” je o tem še razpredal Jasnič.

Dvajsetletni tekmovalec iz Hramš je v petek prek Instagrama razburkal s svojim zapisom.Žal se je danes vse podrlo. Celo poletje sem treniral, da bi danes letel proti zadnji črti. Mislim, da morajo tukaj veliko odgovornost prevzeti trenerji. Žal moraš pri nas tako delati, kot rečejo, drugače si izključen iz reprezentance. Zato hočem, da tukaj glavni trener prevzame odgovornost za slabe nastope vseh slovenskih skakalcev,” je slabo uro po tekmi zapisal Zajc.

“Rečem lahko samo hvala lepa in na svidenje,” je še dodal za konec objave in se nekako vdal v usodo na posamični tekmi. Bertoncelj je v petek komentiral izjavo Zajca za slovenske medije. “Tipičen odgovor tekmovalca, ko malce izgubi občutke. Ni odskakoval z nogami. V četrtek je vsaj malo, tokrat nič. Ko tekmovalec ne odskakuje, je zakrčen v zgornjem delu. Imel je nizko parabolo leta, nič hitrosti … Kljub dvakrat relativno dobrim pogojem so bili njegovi skoki kratki,” je v petek pristavil Kranjčan.

Danes se je za TV Slovenija javil prek Skypa in obžaloval svoj zapis: Meni je žal. Vsi smo imeli velike ambicije za Planico, to je domače prvenstvo. Sploh Slovenci smo bili vedno znani, da znamo na letalnici narediti preskok. Ampak, če potegnem črto, sem videl, da smo po dveh letih na velikih tekmah zmeraj pogoreli. Verjetno je razlog kakšen drug. Predvsem upam, da se bodo fantje zbrali in bodo jutri v boju za medalje.”

Vse skupaj je pred sobotnim jutrom dobilo epilog, prihodnji teden pa se bodo na dogajanje v Planici odzvali ter sestali še pristojni organi panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo ter obravnavali poročilo o petkovem dogodku.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.