Search
Close this search box.

Plavalca leta 2022 sta Katja Fain in Peter John Stevens. Med najboljšimi tudi Hana Sekuti in Nija Gerdej iz Fužinarja

Katja Fain med članicami in Peter John Stevens med člani sta najboljša plavalca leta 2022 v izboru Plavalne zveze Slovenije. Najboljše plavalke in plavalce, ki so navduševali v minulem letu v vseh starostnih kategorijah, so razglasili na včerajšnji slovesnosti v Ljubljani.

V članski konkurenci sta plavalca leta 2022 postala Katja Fain in Peter John Stevens, v mladinski konkurenci sta lovoriko najboljših osvojila Hana Sekuti in Filip Čirović, v kadetski pa Bor Vran-Benkovič in Nija Gerdej. 

Plavalna zveza Slovenije je prvič nagradila tudi najboljše v daljinskem in umetnostnem plavanju. Najuspešnejši so bili Špela Perše, Nik Peterlin ter Nika Seljak

Nagrade so prejeli tudi njihovi trenerji oziroma trenerki. 

Plavalna zveza Slovenije pa se je za doprinos k uspešnosti slovenskega plavanja zahvalila tudi štirim nekdanjim reprezentantom, ki so v zadnjem obdobju zaključili pot vrhunskega plavanja, Martinu Bau, Anji Klinar, Tjaši Oder in Tjaši Vozel. 

Najboljši plavalec leta 2022 je Peter John Stevens (PK Triglav Kranj), finalist evropskega prvenstva v Rimu, ki je v svoji paradni disciplini 50 m prsno na svetovnem prvenstvu v 50 metrskem bazenu v Budimpešti osvojil 15. mesto, med svetovno konkurenco v kratkih bazenih v Melbournu pa 13., ob tem pa je na sredozemskih igrah priplaval tudi do bronaste medalje.

Najboljši trener za leto 2022 v kategoriji članov je Stevensov dolgoletni trener Luka Berdajs.

Najboljša plavalka leta 2022 je Katja Fain (PK Branik Maribor), ki je na evropskem prvenstvu v Rimu v disciplinah 200 in 400 m prosto osvojila 5. mesto, peta in najhitrejša Evropejka pa je bila na SP v kratkih bazenih v Melbournu na 400 m prosto, z novim državnim rekordom 4:01,46, ki je po mednarodnih tablicah vreden 909 točk. Ob tem velja izpostaviti vsaj še 13. mesto na SP v Budimpešti v disciplini 200 m prosto in njej krstni nastop na EP v daljinskem plavanju.

Najboljša trenerka za leto 2022 v kategoriji članic je nekdanja vrhunska plavalka in olimpijka, Katjina trenerka Metka Sparavec Malenko.

Mladinec leta 2022 je postal Filip Čirović (PK Ribnica), ki je med slovenskimi mladinci zabeležil najboljši izid in sicer na 100 m prosto 51 sekund in 98 stotink, torej rezultat, ki je vreden 738 točk.

Najboljši trener za leto 2022 za kategorijo mladincev je nekdanji vrhunski plavalec in olimpijec, Filipov trener Nace Majcen.

Mladinka leta 2022 je Hana Sekuti (PK Fužinar Ravne), ki je na Mladinskem evropskem prvenstvu v Romuniji v disciplini 200 m delfin osvojila 21. mesto.

Najboljši trener za leto 2022 za kategorijo mladink je Hanin trener, aktualni selektor plavalnih reprezentanc Gorazd Podržavnik.

Kadet leta 2022 je postal Bor Vran Benkovič (PK Branik Maribor), ki je nagrajen za odlično 5. mesto na olimpijskih dnevih evropske mladine (EYOF) v disciplini 200 m mešano, v polfinalu pa je v tej preizkušnji poskrbel tudi za kadetski državni rekord.

Bor je sicer tudi lani nanizal ogromno državnih rekordov, najslajši je bil ob koncu leta, ko je kot kadet postavil mladinski državni rekord na 200 m mešano, ki ga je odvzel Petru Mankoču.

Najboljši trener za leto 2022 za kategorijo kadetov je nekdanji vrhunski plavalec in tudi olimpijec, Borov trener Blaž Medvešek.

Kadetinja leta 2022 je Nija Gerdej (PK Fužinar Ravne), ki si je na olimpijskih dnevih evropske mladine v Banski Bystrici v disciplini 200 m prsno priplavala stopničke in osvojila srebrno medaljo.

Najboljši trener za leto 2022 za kategorijo kadetinj je Nijin trener Matija Medvešek.

Slovenski daljinski plavalec leta 2022 je Nik Peterlin (PK Kamnik), ki je na mladinskem evropskem prvenstvu na Portugalskem na 7 km in pol osvojil 10. mesto. 

Priznanje PZS za najboljšega trenerja v moškem daljinskem plavanju je prejel Nikov trener, to je nekdanji selektor Miha Potočnik.

Prvo žensko ime v slovenskem prostoru daljinskega plavanja že vrsto let ostaja isto. Slovenska daljinska plavalka za leto 2022 je Špela Perše (PK Radovljica), ki je na svetovnem prvenstvu v Budimpešti na 10 km osvojila 11. mesto, na 5 km je bila 23-ta, na evropskem prvenstvu v Rimu pa je bila na 10 km 14. Špela je leto 2022 na svetovni lestvici daljinskih plavalk končala na 23. mestu. 

Nagrado PZS za najboljšega trenerja v ženskem daljinskem plavanju je prejel njen trener, to je Alen Kramar.

Nika Seljak je najboljša umetnostna plavalka v letu 2022, saj ji je z uvrstitvijo in udeležbo na evropskem prvenstvu uspel zgodovinski krstni nastop za slovensko umetnostno plavanje. Za dosežek, to je nastop na evropskem prvenstvu, pa je nagrajena tudi njena trenerka, to je Anja Zorko.

Plavalna zveza Slovenije se je za doprinos k uspešnosti slovenskega plavanja s priznanji zahvalila štirim nekdanjim reprezentantom, Martinu Bau, Anji Klinar, Tjaši Oder in Tjaši Vozel.

Martin Bau, plavalec mariborskega Branika, je bil dvakrat udeleženec olimpijskih iger in sicer 2016 v Riu de Jeneiru in 2021 v Tokiu, na evropskih prvenstvih je bil kar nekajkrat uvrščen na rob deseterice, ob tem pa je v slovenskem plavanju pustil trden pečat tudi s številnimi državnimi rekordi na 400, 800 in 1500 m prosto.

Anja Klinar, plavalka radovljiškega kluba, je nastopila kar na štirih olimpijskih igrah, osvojila dve bronasti medalji na evropskih prvenstvih leta 2004 v Madridu v disciplini 400 m mešano in leta 2012 v Debrecenu v štafeti 4 x 200 m prosto, je pa tudi dobitnica srebrne medalje na EP v kratkih bazenih 2010 v Eindhovnu. Svoj prvi večji uspeh je doživela na olimpijskem festivalu mladih leta 2001, ko je zmagala v disciplini 200 m mešano. Leta 2003 je postala mladinska evropska prvakinja na 400 m mešano, leto kasneje pa še v disciplini 200 m mešano. Skupaj s Saro Isaković je bila tudi najmlajša udeleženka slovenske olimpijske reprezentance na Olimpijskih igrah 2004 v Atenah, kjer je na 400 m mešano osvojila 13. mesto.

Tjaša Oder, plavalka ravenskega Fužinarja, odlična dolgoprogašica, je že v mladinski kategoriji postala svetovna prvakinja ter po dvakrat evropska prvakinja in podprvakinja. V članski konkurenci pa se je med drugim na EP v Londonu v disciplini 800 m prosto zavihtela do bronaste medalje, dvakrat je bila deveta na svetu, postala pa je tudi svetovna vojaška podprvakinja.

Plavalna zveza Slovenije se za doprinos k uspešnosti slovenskega plavanja zahvalila tudi dvakratni olimpijki Tjaši Vozel. Večkratna polfinalistka evropskih prvenstev je svoj največji uspeh dosegla z uvrstitvijo v finale na EP leta 2019, kot zanimivost pa velja poudariti njene državne rekorde na 50 m, 100 m in 200 m prsno, v kratkih in dolgih bazenih, katerih lastnica je bila določeno obdobje celo v vseh disciplinah hkrati.

Priznanja in nagrade je podelil dr. Boro Štrumbelj, predsednik PZS, ki je prisotne tudi nagovoril.

Vir: Plavalna zveza Slovenije

Dogodki

Katja Fain med članicami in Peter John Stevens med člani sta najboljša plavalca leta 2022 v izboru Plavalne zveze Slovenije. Najboljše plavalke in plavalce, ki so navduševali v minulem letu v vseh starostnih kategorijah, so razglasili na včerajšnji slovesnosti v Ljubljani.