Search
Close this search box.

Peter Prevc suvereni zmagovalec petkove tekme v Planici 

Slovenski šampion Peter Prevc je zmagovalec uvodne tekme finala svetovnega pokala smučarskih skakalcev na letalnici v Planici. Prevc (237,5/231 m; 452,1 točke) je dosegel najboljši daljavi v obeh serijah in prehitel Avstrijca Daniela Huberja (232/224; 448,5) na drugem in Norvežana Johanna Andreja Forfanga (231,5/226; 441,3) na tretjem mestu.

Timi Zajc (227,5/219; 440,2), tretji po prvi seriji, je bil na koncu četrti. Za preboj na zmagovalni oder mu je zmanjkala točka in desetinka.

“Razmere so bile res zelo težke. V prvi seriji sem naredil majhno napako in tam pustil kar nekaj metrov, v drugi je bilo težko. V nedeljo bo še zadnja priložnost zame za zmagovalni oder. Ni še konec. Sicer pa fenomenalno. To je Petrov praznik ta vikend in uspelo mu je,” je po tekmi novinarjem povedal Zajc.

O zmagovalcu je pred več kot 13.400 gledalci odločala četverica. Huber je imel po prvem skoku 4,4 točke prednosti pred Petrom Prevcem, 5,7 pred Zajcem in 6,1 pred Forfangom. Norvežan Marius Lindvik na petem mestu je za rojakom zaostajal že 14 točk.

Prvi je rokavico vodilnim v finalu vrgel Forfang in pristal pri 226 metrih. Zajc je bil nato kar sedem metrov krajši in le za 1,1 točke zaostal za stopničkami. Naslednji je bil v smučini Peter Prevc ter z 231 metri še enkrat potrdil boj za zmago ter z naskokom prevzel vodstvo. Huber ni zdržal pritiska in pristal pri 224 metrih z zalogo iz prve serije končal kot drugi.

Peter Prevc je z današnjim slavjem postal peti Slovenec z zmago v tej sezoni in poskrbel za Prešernovo Zdravljico pod Poncami. Obenem je 31-letnik s 24. zmago v karieri odprl tudi boj za mali kristalni globus v poletih, kjer za danes sedmim Avstrijcem Stefanom Kraftom zdaj zaostaja le še za 34 točk. In prav Kraft je priznal, da ima v Planici letos težavo sestaviti dober skok.

“Današnji uspeh je res nekaj, kar sem si potihoma želel, a sem vedel, kakšna je konkurenca s Timijem, Danielom, Stefanom, Johannom … Bilo je težko, a se je izšlo,” je v prvem odzivu za nacionalno televizijo povedal Prevc. “Pomagale so tudi izkušnje. Tukaj sem bil zelo predan druženju z otroki, a moral sem se osamiti in se zbrati na svoje skoke in mislim, da so mi izkušnje pomagale do uspeha,” je še dejal 31-letni skakalec, ki se po sezoni poslavlja od tekmovalnega športa.

“Sam pri sebi sem razmišljal o tem, da bi bila to čudovita zgodba, če bi Peter tukaj še enkrat zmagal. A zasluženo. Bil je boljši od mene, sam pa sem v drugem skoku napravil majhno napako,” je Prevcu posredno čestital tudi Huber.

Lovro Kos (214/213; 402,8) je v drugi serij odprl finale najboljše deseterice in v težkih vetrovnih razmerah zdrsnil na 12. mesto, vseeno pa dosegel svojo najboljšo letošnjo uvrstitev v poletih. “Danes smo samo vsi veseli za Petra in v čast mi je, da sem del njegovega zaključka kariere. Sam sem s svojimi skoki zadovoljen. Malo še manjka in morda to pride prihodnje leto, čeprav bo tudi letos še priložnost,” je dan v Planici videl Kos.

Domen Prevc (209,5/217; 401,2) je izboljšal uvrstitev iz prve serije za štiri mesta in bil 17., Maksim Bartolj (214/209; 392,7) je bil po prvem skoku 18. na koncu pa 21. “Predvsem sem vesel za Petra in v njegovo zmago sem verjel že po prvi seriji, saj so bile razmere zahtevne. Zase lahko rečem, da se še prilagajam na skakalnico in upam, da bo jutri boljše,” je bil po tekmi delno zadovoljen Domen Prevc, vesel uspeha brata in sestre Nike, ki je bila osrednja osebnost planiške prireditve v četrtek.

Brez finala sta ostala Žak Mogel na 33. mestu in Anže Lanišek, ki je z 213 metri po dolžini sicer sodil med finaliste, a po skoku padel in bil 37. Kot je povedal po tekmi, padec razen nekaj odrgnin ni pustil večjih posledic.

“Cel sem in zdrav sem, Peter pa je zmagal, tako, da je vse v redu. Sam pa sem imel ob padcu srečo. Na preletu sem naredil napako in nato ob doskoku padel, a na srečo v smeri kolena. Imam odrgnino in verjamem, da je vse OK,” je po tekmi novinarjem povedal Lanišek.

V soboto letalce v Planici čaka ekipna tekma, kjer bodo ob Slovencih favoriti za zmago predvsem Avstrijci. Trener Robert Hrgota je že potrdil, da bodo za Slovenijo nastopili Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc in kot zadnji Peter Prevc. Slovenci bodo v pokalu narodov napadali predvsem drugouvrščene Nemce, za katerimi zaostajajo le še za 181 točk.

Vir: STA

Dogodki

Slovenski šampion Peter Prevc je zmagovalec uvodne tekme finala svetovnega pokala smučarskih skakalcev na letalnici v Planici. Prevc (237,5/231 m; 452,1 točke) je dosegel najboljši daljavi v obeh serijah in prehitel Avstrijca Daniela Huberja (232/224; 448,5) na drugem in Norvežana Johanna Andreja Forfanga (231,5/226; 441,3) na tretjem mestu.