Search
Close this search box.

Oddajte glas za najboljšo športno plezalko na svetu

FOTO: Luka Fonda

Med kandidati za športnika leta po izboru svetovnih iger je tudi Janja Garnbret, edina predstavnica športnega plezanja v tem uglednem mednarodnem izboru. Oddajte glas za najboljšo športno plezalko na svetu!

Mednarodno združenje, ki organizira svetovne igre, je slovensko športno plezalko Janjo Garnbret, ki se je v zgodovino vpisala kot prva svetovna prvakinja v olimpijski kombinaciji, v začetku oktobra izbralo za športnico meseca septembra 2018, zdaj pa je tudi kandidatka za športnico leta. Zanjo lahko glasujete TUKAJ. Glas lahko oddate enkrat na dan, Janjo in športno plezanje (sport climbing) pa najdete na začetku pete vrstice, saj so športne panoge navedene po abecednem vrstnem redu.

Garnbretova je decembra postala slovenska športnica leta 2018 in športnica leta po izboru Bloudkovih nagrajencev ter je tudi kandidatka za Delovo osebnost leta. Komaj 19-letna Janja Garnbret je prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku se je z balvansko zmago najprej zapisala v zgodovino kot prva plezalka z zlatima kolajnama v težavnostnem (ta naslov je osvojila leta 2016 v Parizu) in balvanskem plezanju (Innsbuck 2018), nato pa kot prva zmagovalka nove discipline, olimpijske kombinacije, kot najmlajša tekmovalka v zgodovini postala še prva športna plezalka s trojčkom zlatih kolajn v treh disciplinah.

Poleg tega je na svetovnem prvenstvu osvojila tudi drugo mesto v težavnostnem plezanju ter v letošnji sezoni prav na vsaki tekmi svetovnega pokala stopila na prvo ali drugo stopničko – skupno je v svetovnem pokalu osvojila šest zmag, dve od teh v balvanskem plezanju, štirikrat je bila druga. Že tretje leto zapored je postala skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji ter kljub zaradi mature okrnjeni balvanski sezoni četrta v skupnem seštevku SP v balvanih.

Vir in tekst: Planisnka zveza Slovenije, Manca Čujež

Dogodki