Search
Close this search box.

Nordijska dogodivščina mladih nogometašev NK Fužinar s Petro Majdič (FOTO)

V ponedeljek je bil prav poseben dan za mlade nogometaše NK Fužinar SIJ Ravne Systems, dečke selekcij U12 in U13. Nenavaden izziv in trd oreh prav za vse vključene: kako sploh pritegniti in še celo navdušiti z energijo nabite mlade žogobrce za nordijsko hojo. Disciplino, ki jo mnogi pripisujejo seniorjem in na splošno dojemajo kot rekreacijo za starejše dame in gospode.

No, na videz nemogoča »prognoza« se je razblinila že po uvodnem nagovoru energične in karizmatične Petre Majdič, ki je bila tudi tokrat na misiji prebujanja jeklene volje med mladimi Korošci. V idiličnem Grajskem parku na Ravnah na Koroškem, ki velja za zelena pljuča Mežiške doline, so se v sončnem popoldnevu nogometaši preizkusili v treningu nordijske hoje.

Petra je v hipu navdušila zbrane in jim prikazala osnovne zakonitosti vadbe nordijske hoje. Od zabavnih iger:3 v vrsto, igre levo-desno, prek osnov in prikaza tehnik elementov nordijske hoje: dvotaktnega diagonalnega korak, dvotaktnega diagonalnega koraka v teku, pa vse do zahtevnejših oblik s poskoki in vadbe za krepitev mišic trupa ob pomoči palic. Čas je mineval z bliskovito naglico.

Po zaključenem treningu smo mlade nogometaše povprašali o tem, kako so se imeli, kaj jim je bilo najbolj všeč, kaj najtežje. Žan je odgovor v trenutku stresel iz rokava: »Najbolj zabavna mi je bila igra, med katero smo si v parih podajali palice.« Žiga je najbolj užival v igri 3 v vrsto. Vsi pa so se strinjali, da je bila najtežja hoja s palicami v hrib.

Žiga je naš pogovor zaključil z mislijo o tem, kaj je tisto najpomembnejše, kar je odnesel s treninga s Petro: »Če želimo doseči nek uspeh, moramo poznati pravo tehniko, poleg tega pa moramo delovati usklajeno, kot ekipa.«

Navdušeni nogometaši so tako spoznali veliko bolj zabaven, dinamičen in raznovrsten način vadbe nordijske hoje. In ugotovili, da je nordijska hoja lahko še kako intenzivna vadba.

Ob aktivnem spoznavanju športa smučarske tekačice oziroma približevanje njenega vadbenega sistema je poglaviten namen tudi prenos znanja, motiviranje in osvajanje novih veščin s širjenjem »športnega« obzorja.

Trener Simon Oblak je bil nad sodelovanjem z nekdanjo vrhunsko športnico navdušen: »Petra je na današnjem treningu našim fantom z entuziazmom, ki so se ga hitro nalezli vsi sodelujoči, pokazala, kako lahko še razvijajo določene veščine, ki so prisotne v vseh športih, tudi nogometu. Zelo sem ponosen na dober odziv fantov, tako na današnjem kot tudi sicer na naših treningih, ki jih imamo štirikrat na teden. Cilj vseh naših vadb je usvajanje tehničnega in taktičnega znanja, razvoj moči in odzivnosti igralcev na različnih igralnih mestih. Trenerji moramo poskrbeti, da treningi niso enolični, da so še vedno tudi zabavni. Danes nam je pri tem zelo pomagala tudi Petra.«

Trening je omogočila Skupina SIJ, ki v sklopu projekta Jeklena volja z ambasadorko Petro Majdič že tretje leto zapored prebuja notranjo, jekleno moč v mladih športnikih v kar petih klubih na Jesenicah in Ravnah na Koroškem, katerih vidnejši sponzor je.

Polona Marzel Ahac, predstavnica SIJ Ravne Systems: »V Skupini SIJ vseskozi iščemo načine, kako zagotoviti medsebojno povezanost z ljudmi in okoljem, v katerem smo prisotni. Športna sponzorstva imajo pri teh oblikah sodelovanja posebno mesto, saj verjamemo v edinstveno moč povezovanja skozi športne vsebine. Pri tem pa se nam zdi ključno, da klubom poleg materialnih sredstev zagotovimo tudi priložnost bogatenja ravno skozi takšne treninge, kot je bil današnji v okviru prebujanja jeklene volje s Petro Majdič.«

Ponedeljkov trening je bil tako letošnji tretji tovrstni, potem ko so ravenski plavalci PK Fužinar tekli na smučeh na Rogli in so se z nordijsko hojo pobliže spoznali železarji SIJ Acroni Jesenice. V pomladnih mesecih bosta sledila še dva treninga nordijske hoje z odbojkarji OK Fužinar z Raven na Koroškem ter nogometaši NK SIJ Acroni Jesenice.

Besedilo: Skupina SIJ

Dogodki

V ponedeljek je bil prav poseben dan za mlade nogometaše NK Fužinar SIJ Ravne Systems, dečke selekcij U12 in U13. Nenavaden izziv in trd oreh prav za vse vključene: kako sploh pritegniti in še celo navdušiti z energijo nabite mlade žogobrce za nordijsko hojo. Disciplino, ki jo mnogi pripisujejo seniorjem in na splošno dojemajo kot rekreacijo za starejše dame in gospode.