Search
Close this search box.

Nogometni upi NK Fužinar urili koordinacijo in agilnost s Petro Majdič

Mladi upi nogometnega kluba Fužinar so tudi letos prebujali in krepili svojo jekleno voljo s Petro Majdič.

Letošnje druženje s Petro je bilo kondicijsko naravnano. Kljub prepotenim glavam energije in zagnanosti ni zmanjkalo, za pravo nogometno vzdušje pa so poskrbeli glasni in razigrani mladi nogometaši. Prav je tako! Trening je potekal v okviru aktivnosti Skupine SIJ, ki s svojim sponzorskim programom Jeklena volja spodbuja in krepi pripadnost med člani klubov, katerih pomemben podpornik je. Tokratno druženje so organizirali v sodelovanju s svojo družbo SIJ Ravne Systems in klubom NK Fužinar.

Lansko druženje s Petro Majdič se je osredotočalo na um – motivacijo in pomembnost postavljanja ciljev. Cilj tokratnega treninga pa je bil usmerjen v telesno aktivnost, poudarek je bil na agilnosti in koordinaciji ter izvajanju vaj za boljše ravnotežje in hitrejšo odzivnost s prvinami pliometričnega treninga. Ta je morda javnosti manj znana metoda, ki temelji na različnih vzorcih aktivacije živčno-mišičnega sistema in je namenjena izboljšanju sposobnosti eksplozivnega, hitrega mišičnega krčenja. Vse bolj se uveljavlja tudi kot učinkovita metoda za spoznavanje zmožnosti lastnega telesa.

Kar dve urno druženje je minilo, kot bi mignil: ob premišljenem in dinamičnem menjavanju zadolžitev – od takih, ki so izzvale smeh, do tistih bolj resnih in vaj visoke intenzivnosti – je pot tekel v potokih. Mera dobre volje je bila polna, tako da ni nihče niti opazil utrujenosti in oglašajoče se bolečine v mišicah.

Trener selekcije U11 NK Fužinar Miran Pečnik je povedal, da si v klubu vseskozi prizadevajo zagotoviti vadbo, ki otrokom omogoča nenehen napredek in razvoj v celovite osebnosti in športnike. »Program treningov poskušamo prilagoditi starosti nogometašev in znanstvenim dognanjem. Posebno pozornost posvečamo splošnim ciljem vzgojno-učnega procesa, kot so priprava na zdravo življenje in najboljše možnosti za telesni razvoj, vzgoja volje pri telesnih in fizičnih naporih, navajanje na delo in na medsebojno sodelovanje v skupini. Pri otrocih želimo postopoma razvijati splošne motorične in nogometne motorične sposobnosti, zato v svoje treninge pogosto vključujemo tudi elemente za razvoj agilnosti in koordinacije. Vrhunska športnica Petra Majdič nam je postregla z marsikatero zanimivo metodo treninga in nam ponudila zanimive ideje za nadaljnje delo.«

Petra Majdič na podlagi svojih izkušenj zelo dobro ve, kako koristno je, da treninge občasno popestrimo s povsem drugimi vsebinami, saj meni, da: »je bistveno, da mladim športnikom širimo obzorja in jim skušamo približati različne pristope k treningu, da se ne ujamemo v zanko rutine vadbenih procesov. V športu je ključno, da si sposoben hitro odreagirati v dani situaciji in presenetiti nasprotnika ali pa – kosi odvisen zgolj od svojih sposobnosti in lastne volje – da znaš natrenirati svoj um, da te ne ustavi in greš prek meje svojih zmožnosti. Pa četudi le za milimeter. Urjenje volje je enako pomembo kot fizični trening, da znaš na izzive gledati iz različnih zornih kotov in ne odstopaš od svojih ciljev.«

Petra Majdičambasadorka Jeklene volje, je nekdanja olimpijka in najuspešnejša slovenska smučarska tekačica vseh časov. Širša javnost pozna njeno zgodbo z olimpijskih iger v Vancouvru leta 2010, ko je po padcu z zlomljenimi rebri tekla proti svoji olimpijski medalji. S svojo osebnostjo in življenjsko zgodbo pooseblja jekleno voljo, ki jo sedaj skozi istoimenski projekt na področju sponzorskih in donatorskih partnerstev Skupine SIJ kot ambasadorka prebuja v lokalnih skupnostih, pri zaposlenih in širše v družbi.

Mladi nogometni upi so zelo zavzeto sodelovali in pridno trenirali. Navdušenje, da so to počeli s Petro, je bilo izjemno. In kaj jim je bilo na treningu najbolj všeč?

»Najbolj všeč mi je bila vaja, ki se je imenovala gosenica. Zelo smo se zabavali tudi, ko smo bili eni slepci, drugi so nas pa vodili. V tej vaji smo se naučili, da je zelo pomembno, da se znamo skoncentrirati in poslušati navodila. Delali smo še vaje za hitrost, večjo povezanost med igralci, kar nam bo sigurno koristilo tudi na treningih in tekmah,« je bil navdušen Nikolas Petrovič.

Nelu Koležniku pa je bila super igra, »ki smo jo igrali v parih – eden je imel prevezane oči, drugi pa ga je moral z glasom voditi po igrišču, da je našel čim več stožcev. Zelo sem si zapomnil še atletsko abecedo in vajo s prsti. Če bomo te vaje ponavljali, bomo imeli boljšo koordinacijo, zato bomo bolj uspešni na tekmah. Vesel sem, da nas je trenirala Petra Majdič, ki sem jo doslej poznal le s televizije.«

Skupina SIJ s sponzorskimi partnerstvi tako uspešno nadaljuje svoje poslanstvo družbeno odgovorne družbe in prebuja jekleno voljo, ki tako z različnimi dogodki in aktivnostmi širi sporočilo, da je, kot poudarja mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja Skupine SIJ,» za dosežke na različnih področjih potrebna trdna, jeklena volja, ki je že od nekdaj tudi v značaju Skupine SIJ.«

Petra Majdič je trening agilnosti in koordinacije izvedla že prejšnji teden z mladimi odbojkarji OK Fužinar, za naslednji teden pa je načrtovana aktivnost z nogometaši NK SIJ Acroni Jesenice. Vsekakor se na Ravne še vrne, saj jo plavalci PK Fužinar nestrpno pričakujejo na prvem skupnem snežnem treningu teka na smučeh.

Držimo pesti, da bomo načrtovane aktivnosti lahko izvedli glede na negotove razmere zaradi epidemiološke slike v državi.

Skupina SIJ je vključena v številna športna partnerstva na Jesenicah in Ravnah na Koroškem, kjer poslujejo družbe Skupine SIJ. SIJ Acroni Jesenice, SIJ Ravne Systems in SIJ Metal Ravne so sponzorji več športnih klubov iz lokalnega okolja, skozi številne dodatne aktivnosti in dogodke za prebujanje jeklene volje pa njihova podpora dobiva novo dimenzijo in dodano vrednost tako za vse zaposlene v Skupini SIJ kot tudi za lokalne skupnosti. Skupina SIJ je za dvig vsesplošne zavesti o zdravem življenju in pomenu gibanja, pa tudi s ciljem ozaveščanja o tem, kako pomembno vlogo ima jeklo v športu in športni infrastrukturi, na nacionalni ravni tudi vodilni partner Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Skupaj sodelujeta pri postavljanju jeklenih športnih poligonov za vadbo na prostem v različnih slovenskih krajih in podeljujeta štipendije za mlade športnike, otroke zaposlenih. Skupina SIJ s takšnim načinom delovanja in s svojo strategijo sponzoriranja zasleduje korporativno vizijo trajnostnega razvoja, ki močno presega družbeno odgovornost do okolja in lokalnih skupnosti.

Dogodki

Mladi upi nogometnega kluba Fužinar so tudi letos prebujali in krepili svojo jekleno voljo s Petro Majdič.