Na zadnji pokljuški tekmi zmaga Franciji, Slovenija 12.

Na tekmi mešanih štafet, zadnji preizkušnji prve postaje svetovnega pokala v letu 2023 na Pokljuki, je slavila ekipa Francije pred Italijo in Švedsko. Slovenija v postavi Rok Tršan, Lovro Planko, Živa Klemenčič in Anamarija Lampič je preizkušnjo končala na 12. mestu.

Za Slovenijo je začel Tršan in sicer brez zgrešenega strela, a z eno popravo svojo predajo končal na 13. mestu. Za njim je Planko (1+5) izgubil nekaj mest, Slovenija je zdrsnila na 17., še bolj pa je domača ekipa nazadovala po nastopu prve tekmovalke. Klemenčič (2+10) je po streljanju padla na 22. mesto, v teku pa nato le nekoliko izboljšala položaj in predala kot 19.

V zadnji predaji pa je slovensko vrsto vodila sveža biatlonka Lampič. Ta je na prvem streljanju pokrila vse tarče in strelišče zapustila kot 17., na drugem pa tri strele zgrešila, morala še v kazenski krog in strelišče zapustila kot 18. Na koncu pa je v teku spet precej pridobila in tekmo končala na 12. mestu (+ 5:04,7).

Tek je bil boljši kot v četrtek. Nisem pa še prava. Še vedno čutim tiste utrujene noge. Ko se bo to ‘poklopilo’, bo izid še boljši. Prostora za napredek je veliko. Vesela sem tudi, da sem se nekaj naučila na prejšnji štafeti. Namesto dveh kazenskih krogov sem tekla le enega,” je bila po tekmi zadovoljna novinka Lampič, ki je kljub kazenskemu krogu v zadnji predaji Francozinji Simonovi odvzela štiri sekunde.

V ospredju so se za zmago sprva borili Italijani, Francozi in Švicarji, a je imela Švedska v zadnji izmeni Elviro Öberg, ki je svojo ekipo vrnila v boj za stopničke. Na koncu so bili Francozi Fabien Claude, Quentin Fillon Maillet, Anais Chevalier-Bouchet in Julia Simon najboljši, 24,6 sekunde so zaostali Italijani Didier Bionaz, Tomasso Giacomel, Dorothea Wierer in Lisa Vittozzi, 47,2 sekunde pa tretji Švedi Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Mona Brorsson in Öberg.

“To je bila lepa ekipna predstava in prav lepo je bilo prvič v sezoni nastopiti v mešani štafeti. Vesela sem za ekipo, posebej pa zadovoljna s svojo predstavo, ki je bila popolna. Motil nas je veter, a streljanje ni bilo tako težko. Treba je bilo le ostati zbran,” je po zmagi povedala vodilna tekmovalka v svetovnem pokalu Julia Simon.

Današnjo prvo tekmo, preizkušnjo mešanih parov, sta dobila norveška biatlonca Ingrid Landmark Tandrevold in Vetle Sjastad Christiansen. Kaja Zorč, ki je za Slovenijo vskočila po želodčnih težavah Polone Klemenčič, ter Miha Dovžan sta Sloveniji prinesla 14. mesto.

Biatlonska karavana bo sezono nadaljevala v Ruhpoldingu, kjer bijejo trd boj z naravo za izvedbo tekem. Pokljuka pa bo prihodnji teden gostila še tekme pokala IBU.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije