Search
Close this search box.

Na Ravnah 6 let turnirja »Badmintonček-Badmintončica«. V soboto bo že 7. izvedba turnirja

Otroški turnir v badmintonu poimenovan »Badmintonček-Badmintončica« ima svojo zgodovino in začetek v letu 2016. Sedma izvedba festivala, bo potekala v soboto, 7. januarja 2023 v telovadnici OŠ Prežihovega Voranca.

Ideja projekta Badmintonček-Badmintončica je od začetka zasnovana na navduševanju najmlajših otrok za badminton. V obdobju pred tem so imeli večjo skupino otrok, ki je takrat začela z vadbo badmintona in se je zato izkazala potreba po organizaciji takšnega turnirja, ki ne bi bil preveč zahteven in bi si otroci lahko pridobili prve tekmovalne izkušnje.

Sčasoma se je ideja razvijala in so turnir preimenovali v otroški badminton festival, ki je omogočil širino organizacije z namenom navduševanja otrok za igro badmintona. Do danes so v organizaciji BK Karizma pripravili šest turnirjev, pripravlja pa se že sedma izvedba festivala.

Pomen festivala in nadaljnja vizija

Pri ideji Badmintonček-Badmintončica se izhaja iz predpostavke, da je badminton šport, s katerim se lahko ukvarja vsak otrok, ne glede na svoje sposobnosti. Tonček in Tončica predstavljata otroka, ki sta zelo radovedna, željna druženja in spoznavanja z drugimi otroci, predvsem se pa navdušujeta za badminton, s katerim želita povezati tudi ostale otroke, da se skupaj zabavajo. Projekt Badmintonček-Badmintončica ima tudi izobraževalno noto, saj Tonček in Tončica vseskozi s svojo radovednostjo odkrivata nekaj novega v povezavi z badmintonom in športom, in na ta način lahko razvijajo ta projekt skozi vsa naslednja leta in dodajajo nove stvari, da se bodo preko tega lahko otroci skozi igro badmintona spoznavali s prvinami športa in se učili osnov badmintona.

Kot je bilo že omenjeno, so po prvem turnirju leta 2016, nato dogodek preimenovali v »Otroški badminton festival«, kar daje organizatorjem širino, da ni prisotna samo tekmovalnost, ampak da pomeni dogodek predvsem druženje otrok, ki imajo radi badminton. Glavni namen je navduševanje otrok za igro badmintona in na sproščen način uvajanje otrok v športna tekmovanja.

Naslednji namen in cilj je, da bi bil festival v prihodnosti namenjen predvsem otrokom, ki šele prihajajo v stik z badmintonom in so še začetniki oz trenirajo manj kot dve leti. Za enkrat so seveda zaželeni vsi, da se udeležijo festivala. Tako tisti najboljši slovenski igralci in igralke, saj s tem dobivamo tudi na kvaliteti festivala in seveda tisti z manj znanja. Če bo v prihodnosti veliko število prijav, potem bo šel razvoj festivala v smeri tistih otrok, ki igrajo manj kot dve leti, kot stopnico v njihovem razvoju, s poudarkom pri pridobivanju prvih tekmovalnih in predvsem pozitivnih izkušenj v stiku s tekmovalnim badmintonom.

Organizacija festivala (BK Karizma) je speljana na način, da dajo veliko pozornost otrokom na festivalu in da je celotna organizacija prilagojena njihovemu znanju in dojemanju badmintona. Festival je organiziran na način, da se otroci počutijo kot pomembni udeleženci in nastopajoči, zato so skoraj obvezni elektronski prikazovalniki, kjer so izpisana njihova imena in priimki. Obvezno so prisotni sodniki in ker imajo le pet igrišč, je s tem tekmovanje zelo gledljivo za spremljanje.

Vloga sodnikov je pomembna, da se otroci lahko popolnoma osredotočijo na igro. Če kdo od otrok napačno servira, ga sodnik ne sankcionira takoj, ampak ima možnost ponavljanja (npr. če je serviral z napačnega polja, ali da mu je padla žogica iz rok in jo je delno že zadel z loparjem se pravi, da ni tako strogo, kot na uradnih turnirjih). Druga pomembna naloga sodnikov je poudarek na obnašanju na igrišču (kako prideta otroka ob vpoklicu na igrišče, se pozdravita, na koncu tekme se pozdravita oz. čestitata…). Sodnik kontrolira njihovo igro na način, da se prilagodi njihovemu znanju.

Na festivalu je tudi kategorija U-9, da bi ravno ti najmlajši imeli že možnost spoznavanja z badmintonom. V starostnih kategorijah U-11 in U-13 je tudi B kategorija, ki je namenjena začetnikom oz. otrokom, ki trenirajo manj kot dve leti. Na festival se lahko prijavijo klubi in tudi šole, kjer poteka interesna dejavnost badminton. Vsak udeleženec prejme diplomo-priznanje v velikosti A3 s svojim imenom in priimkom za udeležbo, poleg tega najboljši v vsaki kategoriji prejmejo medalje in plakete. Ob tem poskrbijo še za slaščice in ostalo, kar privabi otroke, tako da so vsi udeleženci deležni enake pozornosti.

Festival je že mednarodnega značaja

Festival je z leti postal mednarodnega značaja, saj so na njem doslej sodelovali otroci iz Avstrije (Celovec, Knittelfeld), Hrvaške (Medvedgrad Zagreb), Srbije (Zmajevi Kruševac) in Slovaške (Bratislava). Pred njimi je že sedma izvedba festivala, ki bo potekala v soboto, 7. januarja 2023. Ponovno v telovadnici OŠ Prežihovega Voranca, a tokrat prvič na petih igriščih.

Lansko leto je bil prenovljen parket. Za dvorano na Ravnah na Koroškem, kjer potekajo tudi druge pomembnejše športne prireditve, lahko rečemo, da ima svojo »dušo«, kljub svoji majhnosti, vendar s primernimi tribunami za takšne dogodke. Na dosedanjih šestih festivalih je bilo 474 udeležencev iz 17 različnih klubov oz. šol. V zadnjih letih se je številka na posameznem festivalu vedno zaustavila malo pod št. 100… Ali bodo letos prvič imeli več kot 100 otrok?

«Vizija za prihodnje je tudi, da bi se festival razširil na ostala slovenska mesta, kjer še ni badminton klubov (npr. Velenje, Postojna, Slovenske Konjice, Kranj, Koper, Škofja Loka, Nova Gorica, Jesenice, Trbovlje, Žalec, Litija, Radovljica, Slovenska Bistrica, Vrhnika…), kar bi približalo otroški badminton ostalim krajem. Tonček in Tončica bi tako potovala po Sloveniji in spoznavala nova mesta in kraje ter s tem širila igro badmintona med otroke« je povedal Bojan Breznik iz BK Karizma.

Besedilo: Občina Ravne na Koroškem

Dogodki

Otroški turnir v badmintonu poimenovan »Badmintonček-Badmintončica« ima svojo zgodovino in začetek v letu 2016. Sedma izvedba festivala, bo potekala v soboto, 7. januarja 2023 v telovadnici OŠ Prežihovega Voranca.