Search
Close this search box.

Na Prevaljah snujejo Koroški plezalni center, v Slovenj Gradcu bodo postavili moderno balvansko steno

Na Koroškem, od koder prihaja tudi nosilka prve zlate olimpijske medalje v športnem plezanju Janja Garnbret, se v prihodnje obetajo boljši pogoji za vadbo plezanja. Na Prevaljah snujejo okoli tri milijone evrov vreden Koroški plezalni center, moderno balvansko steno pa bodo že to jesen postavili v Slovenj Gradcu.
Fotografija je simbolična

Na Koroškem imajo postavljene plezalne stene v nekaterih telovadnicah, a si ljubitelji plezanja, ki jih v regiji ne manjka, želijo še boljših pogojev za vadbo.

Na Prevaljah je po več letih snovanja pripravljen projekt izgradnje Koroškega plezalnega centra, ki je ocenjen na okoli tri milijone evrov. Umeščen bo v nastajajoči Športni park Jezero, ki ga občina načrtuje na območju med šolo in domom starejših in je skupno ocenjen na 5,7 milijona evrov.

Občina za plezalni center v kratkem pričakuje izdajo gradbenega dovoljenja, gradnja, ki naj bi trajala leto dni, pa se bo začela, ko bodo zagotovljena vsa sredstva, je za STA dejal prevaljski župan Matic Tasič.

Za naložbo v celotni Športni park Jezero, kot po novem imenujejo načrtovani park z več vsebinami, je občina prejela donacijo v višini dveh milijonov evrov. Ostalo bo skušala dobiti na razpisu države za pridobitev sredstev iz instrumenta za okrevanje po koronski krizi ter na razpisu Eko sklada.

Na 1400 kvadratnih metrih urejen sodobni plezalni center bo imel notranje površine za balvansko, težavnostno in hitrostno plezanje, uredili pa bodo tudi zunanje, delno pokrite plezalne površine. Center bo pokrival vse tri olimpijske discipline,” je dejal Tasič. Za projekt so se odločili zaradi izraženega širšega interesa v lokalnem okolju, poleg tega pa želijo predvsem mladim ponuditi možnost dodatnih aktivnosti.

Plezalni center, ki bo imel tudi spremljevalne prostore, bo s hodnikom povezan z bližnjo šolo in vrtcem, ki bosta lahko v okviru svojih dejavnosti uporabljala center. S centrom bodo upravljali alpinisti, klub je v ustanavljanju, je povedal župan, ki plezanje vidi kot pomembno preventivno dejavnost v skrbi za zdravje ljudi.

Že to jesen pa bodo novo moderno steno za balvansko plezanje dobili v Slovenj Gradcu, kjer je prve vzpone naredila tudi Garnbretova, kasneje pa s treningi nadaljevala v Velenju.

Novo steno bodo postavili v zgornji telovadnici športne hale pri Drugi osnovni šoli, kjer že imajo tudi steno za težavnostno plezanje, medtem ko staro balvansko steno v kletnih prostorih šolskega centra na Štibuhu že razstavljajo.

Novo balvansko steno, ki bo omogočala bolj kvalitetne treninge, pa tudi tekmovanja, bodo postavili predvidoma do konca septembra. Celotna naložba je vredna okoli 22.000 evrov, Alpinistični klub Slovenj Gradec pa jo bo izpeljal s finančno pomočjo mestne občine in donatorjev, je za STA povedal predsednik kluba Nejc Založnik, ki se veseli tudi načrtovanega Koroškega plezalnega centra na Prevaljah.

Dogodki

Na Koroškem, od koder prihaja tudi nosilka prve zlate olimpijske medalje v športnem plezanju Janja Garnbret, se v prihodnje obetajo boljši pogoji za vadbo plezanja. Na Prevaljah snujejo okoli tri milijone evrov vreden Koroški plezalni center, moderno balvansko steno pa bodo že to jesen postavili v Slovenj Gradcu.