Na delovanje športa v času pandemije bo od ponedeljka vplivalo še nekaj odlokov

Z novim odlokom o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, ki ga je vlada sprejela sinoči, se vzpostavljajo podobne omejitve v času pandemije novega koronavirusa, kot so veljale pred 1. aprilom. Poleg omenjenega odloka pa so pomembni še nekateri drugi, ki neposredno ali posredno vplivajo na delovanje športa.

Omejitve, ki so bile objavljene v uradnem listu, določajo še odloki o načinu izvajanja javnega prevoza potnikov, ki opredeljuje obratovanje žičniških naprav ter prevoza potnikov, o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo in o začasni omejitvi gibanja ljudi ter prepovedi zbiranja zaradi preprečevanja okužb.

Nočne omejitve gibanja od ponedeljka sicer ne bo več, medtem ko omejitev prehajanja med statističnimi regijami ostaja. Razen za izjeme, med katere sodijo tudi športniki in strokovni delavci v športu pri prihodu ali ob vrnitvi iz športnih dejavnosti, pri sebi pa morajo imeti dokazila, s katerim izkažejo upravičenost uveljavljanja izjeme.

Za vstop v državo poleg testov PCR in potrdil o preboleli bolezni, opravljenih in izdanih v državah članicah EU oziroma schengenskega območja, so po novem veljavni tudi testi ali potrdila iz ZDA in Velike Britanije. Med izjemami za vstop v Slovenijo ob vračajo iz držav ali administrativnih enot držav, ki so uvrščene na rdeči seznam, so brez napotitve v karanteno tudi tisti, ki so se udeležili športnih tekmovanj ali priprav.

To pa je mogoče le ob predložitvi PCR testa, ki ni starejši od 48 ur in je opravljen v tretji državi in s posebnim potrdilom direktorata za šport pri pristojnem ministrstvu. Za izdajo potrdila mora športna organizacija, ki napoti športnika ali strokovnega delavca v tujino, zaprositi vsaj pet delovnih dni pred predvidenim vstopom v državo.

Nošenje mask določa odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe, ki predpisuje njihovo uporabo v vseh zaprtih javnih krajih, torej tudi v vseh športnih objektih. Uporaba zaščitne maske je obvezna tudi med športno vadbo razen, če je med vadečimi zagotovljena medosebna razdalja vsaj tri metre, ter tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra.

Za registrirane športnike, ki bodo lahko od ponedeljka nemoteno trenirali in tekmovali, ter strokovne delavce pri treningih ne veljajo omejitve za preprečevanje okužb, morajo pa upoštevati navodila ministrstva za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so pripravljena za izvedbo treningov in tekmovanj za posamezne športne panoge.

Odlok o začasnih omejitvah nalaga tudi testiranja vseh pri izvajanju športnih programov športnikom in članom njihovih ekip, ki se udeležujejo tekmovanj, ter drugo organizacijsko osebje, nujno za izvedbo tekmovanj. Morajo se testirati z enim izmed dveh načinov; hitri ali PCR test na 48 ur. Prav tako se morajo testirati strokovni delavci in voditelji športno rekreativne dejavnosti, vendar enkrat tedensko s hitrim antigenskim testom.

Testiranja niso potrebna za tiste, ki imajo zdravniško potrdilo, da so preboleli koronavirus in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, in tiste, ki so bili cepljeni.

Podrobneje so pregled omejitev in drugih ukrepov pripravili na direktoratu za šport ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.