Meta Hrovat z odlično finalno vožnjo do novih stopničk na Zlati lisici

Slovenska alpska smučarka Meta Hrovat je z odlično finalno vožnjo osvojila nove stopničke na domačem veleslalomu za svetovni pokal v Kranjski Gori. Tudi na drugem veleslalomu za 57. Zlato lisico je v manj kot 24 urah zmagala Italijanka Marta Bassino, drugo mesto pa je pripadlo Švicarki Michelle Gisin.
skiing-2087119_960_720

Bassinova in Gisinova sta bili tudi edini, ki sta v finalu prehiteli 22-letno tekmovalko iz Podkorena. Hrovatova je tako kot lani ponovila uspeh, ko je bila na lanski Zlati lisici na domačem terenu prav tako tretja.

Hrovatova je že v soboto z devetim mestom pokazala, da je lahko del najboljših. Danes pa je naredila še velikanski preskok na stopničke. Na prvi progi je zaostala zgolj za najboljšimi tremi. Za vodilno Američanko Mikaelo Shiffrin je njen zaostanek znašal 86 stotink. Tri desetinke sekunde je znašal zaostanek Bassinove na drugem mestu, Gisinova na tretjem pa je zaostala še 14 stotink več.

Hrovatova je na podkorenski strmini, ki je praktično na njenem domačem pragu, znova pokazala, da zna voziti hitro. V finalu je bila od nje hitrejša zgolj Bassinova in še to samo za 17 stotink sekunde.

Gorenjka ni pričakovala, da lahko na tako zahtevni podlagi, na kateri članice domače zasedbe letos za razliko od lanske Zlate lisice niso dobile priložnosti za trening, skoči na oder za zmagovalke.

“Želela sem si odsmučati spodobno in kot sem v temu stanju sposobna. Nisem imela visokih pričakovanj, izteklo se je veliko bolje, kot sem si predstavljala,” je v izjavi za Televizijo Slovenija dejala Hrovatova.

“Včeraj sem v drugi vožnji v nekaj zavojih dobila ta občutek, ki sem ga iskala dolgo časa. Ko sem stopila zjutraj na smuči, sem začutila, da znam ponoviti tiste zavoje, ki sem jih naredila včeraj. In to mi je uspelo v malo večjem številu,” je še dejala Hrovatova, ki je v ciljni areni pogrešala navijače. “Zdaj, ko ni gledalcev, je vzdušje zelo drugačno.”

Trener Hrovatove Matija Grašič pa je v izjavi TV Slovenijo dejal: “Težka tekma. Že včeraj je bilo težko za Meto, da se je lahko sestavila za prvo vožnjo. Takrat sta ji uspeli dve solidni vožnji, danes pa je napadla na polno. Vesel sem, da je pokazala tudi na tekmi tisto, kar kaže že na treningih celotno sezono.”

“Imeli smo težko obdobje s slalomski odstopi, s poškodbo hrbtne mišice. Gradila je na lanskih uspehih, na samozavesti, da temu hribu zaupa, da ga pozna, da lahko na polno napade in je lepo stopnjevala. Včeraj dve solidni vožnji, brez kakšnega pretiravanja, danes obe vožnji z bistveno manj napakami, bolj napadalno. Vesel sem, da je v tako kratkem času pripeljala smučanje nazaj na tako visoko raven,” je še dejal Grašič.

“Ekipa je to potrebovala, Meta pa sploh. Mislim, da ji bo to dalo novega zagona in upam, da nadaljujemo po tej poti,” je povedal Grašič, ki je osebni trener Hrovatove v njeni samostojni ekipi.

Naslednji ženski veleslalom za svetovni pokal bo 26. januarja na Kronplatzu. To bo dejansko generalka za svetovno prvenstvo v Cortini d’Ampezzo, kjer bo ženski veleslalom na sporedu 18. februarja.

V finalu so nastopile štiri Slovenke in prav vse so osvojile točke. Andreja Slokar je tekmo končala na 19. mestu za prve veleslalomske točke v svetovnem pokalu, Neja Dvornik je bila še drugič po vrsti v točkah, po sobotnem 23. mestu je tokrat veleslalom končala kot 21. Slovenske nastope je zaokrožila Ana Bucik na 28. mestu, potem ko v soboto ni bila del trideseterice.

Tina Robnik danes ni nastopila zaradi bolečin v levem kolenu. Ilka Štuhec, ki je v soboto prvič nastopila v veleslalomu v dveh letih, pa je odpovedala nastop zaradi priprav na naslednje tekme v hitrih disciplinah.

Bassinova je letos nepremagljiva na veleslalomskih tekmah. Na vseh, na katerih se je uvrstila, je zmagala.

Osvojila še četrto veleslalomsko zmago v sezoni, dobila je oba veleslaloma na 57. Zlati lisici, zmagala je pa tudi na uvodni tekmi v Söldnu in na prvem od dveh veleslalomov v Courchevelu.

Zmagovalka drugega veleslaloma v Courchevelu, Američanka Mikaela Shiffrin, je vodila po prvi vožnji, v finalu pa ni bila kos najboljšim trem na vrhu. Tekmo je tako kot v soboto končala na šestem mestu.

Izzivalka Bassinovi (400 točk) v veleslalomskem seštevku Gisinova, ki je bila v soboto tretja, zaostaja za vodilno veleslalomistko 128 točk.

V skupnem seštevku zime tudi po Kranjski Gori ostaja vodilna Slovakinja Petra Vlhova, ki ima 775 točk. A se ji je na le 60 točk približala Gisinova.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.