Search
Close this search box.

Maša Samec: “Želim si, da bi igrala v večjem klubu in tekmovala za slovensko nogometno reprezentanco”

Tokrat smo se pogovarjali s perspektivno mlado nogometašico, Mašo Samec iz Mežice, ki se podi za žogo že od malih nog, trenutno pa je članica ŽNK Savinja Pizeria Oliva Celje. Čeprav kot pravi, večino treningov opravi na domačem stadionu v Mežici.

Devetletna Maša, učenka 3. razreda OŠ Mežica se je nad nogometom, ko je povedala, navdušila že kot majhna deklica. “S prijatelji smo velikokrat igrali nogomet pred blokom, poleg mene so bili sami fantje, ki so me navdušili nad igranjem. Želela sem si trenirati že prej, pa mi ata in mama nista dovolila, ker naj bi to bila igra za fante, pa stara sem bila komaj 5 let,” je prva srečanja z nogometno žogo opisala Maša.

Trenutno sem članica ŽNK Savinja Pizeria Oliva Celje, kjer je moj matični klub, ampak večino treningov opravim doma v Mežici, v NK TAB Akumulator, kjer sem začela trenirati pri petih letih. S člani kluba smo se tudi spoprijateljili, še danes treniramo in tekmujemo skupaj kot eno,” pove Maša.

“Šolo in nogomet mi usklajujeta ata in mama, zaenkrat mi gre odlično. Pred epidemijo sem normalno prišla iz šole, naredila domačo nalogo in šla pred blok, kjer smo igrali nogomet, nato pa se odpravila na trening. Trikrat na teden sem trenirala v Mežici, zadnje leto pa sem dodatno trenirala enkrat na teden tudi v Celju. Vsak konec tedna pa obiskujem še individualne treninge na Prevaljah. Ob vsem tem pa me je oče večkrat peljal na nogometno igrišče v Mežici, kjer sva trenirala sama. Enkrat letno pa se udeležim tudi nogometnega kampa na Prevaljah,” je na vprašanje, kako usklajuje šolo in treninge ter kako zgleda njen vsakdan odgovorila Maša ter dodala, da so v času epidemije treningi prestavljeni na splet.

“V tem času, v času epidemije, štirikrat na teden treniram prek Zooma. To so sicer bolj vaje za moč in tehniko, kar pa ni “fajn”. Velikokrat sva se z očetom odpravila tudi ven, kjer sem “laufala”, oče pa me je spremljal na kolesu. Zelo pogrešam samo igro s soigralci in tudi tekme,” je treninge v času epidemije orisala mlada nogometašica.

Njen idol je Cristiano Ronaldo CR7, “ker je najboljši nogometaš”. “Imam tudi njegove drese. Navijam pa tudi za NK Maribor,je nam zaupala Maša.

Preverili smo tudi, kaj še rada počne v prostem času. Kot smo izvedeli, Maša v okviru šole obiskuje enkrat na teden tudi ples, sicer pa obožuje vse igre z žogo. “Najraje igram nogomet s prijatelji, stricem Danijelom, sestro Majo in bratom Miho. Zelo rada pa obiščem tudi bratranca Naja, ki je star 1 leto in pol, da se z njim igram. Zelo rada pa igram tudi Fortnite na PS4,” je naštela Maša.

Če mi nogomet ne bi vzel toliko časa, bi trenirala tudi odbojko. Drugače pa je vedno vse povezano z nogometom. Moj prvi načrt je uspešno opravljena šola, glede nogometa pa si želim, da bi igrala v večjem klubu in bila reprezentantka Slovenije,” je odločna Korošica.

“Ata in mama mi vedno govorita, da moram iti korak za korakom. Vem, da me čaka ogromno trdega dela, saj na Koroškem ni nobenega ženskega nogometnega kluba, kar posledično prinese tudi daljša potovanja do ostalih mest. Zato si želim, da bi se v prihodnje več deklet navdušilo nad tem športom in bi lahko tudi pri nas ustanovili ženski nogometni klub,” je o željah in zastavljenih ciljih spregovorila sogovornica.

Ob koncu pogovora sta se nekaj besed odločila spregovoriti tudi ata Mitja in mama Mateja, ki sta se ob tej priložnosti želela zahvaliti vsem trenerjem na Mašini dosedanji uspešni poti.

Trenerji na dosedanji poti mlade nogometašice

  • Prvi trener Matej Mencinger – z njegovim pristopom je Maša še bolj vzljubila ljubezen do nogometa.
  • Aleš Repotočnik – sedanji trener pri NK TAB Akumulator, ki Mašo vzpodbuja k dobri igri.
  • Boštjan Krivc, Tjaša Kavšak – prva trenerja, ki sta Mašo seznanila in pokazala, kako igrati nogomet v ženski ekipi.
  • Tin Kuzma – individualni trener; trener, pri katerem Maša dobesedno požira njegovo znanje in nasvete.
  • Davor Previšič – trener, ki že od začetka spremlja njen napredek in nam pomaga s svojim znanjem in nasveti.
  • Marjan Budiša – predsednik ŽNK Savinja Pizeria Oliva Celje, človek z velikim srcem za ženski nogomet in ki nam omogoča treninge v Celju.

Zahvala pa gre tudi starim staršem za vso podporo in navijaštvo, so pogovor v en glas sklenili vsi trije.

Dogodki

Tokrat smo se pogovarjali s perspektivno mlado nogometašico, Mašo Samec iz Mežice, ki se podi za žogo že od malih nog, trenutno pa je članica ŽNK Savinja Pizeria Oliva Celje. Čeprav kot pravi, večino treningov opravi na domačem stadionu v Mežici.