Search
Close this search box.

Lovro Kos in Nika Prevc nova državna prvaka v smučarskih skokih

Lovro Kos (Ilirija) in Nika Prevc (Triglav Kranj) sta danes na Bloudkovi velikanki v Planici postala nova posamična državna prvaka v smučarskih skokih. Za oba je to prvi naslov najboljšega v državi.

Tradicionalno med božičnim premorom v svetovnem pokalu – skakalci imajo oddih med tekmami v Engelbergu in novoletno turnejo – je v Planici potekalo DP v smučarskih skokih.

Anže Lanišek (Mengeš) in Nika Križnar (Norica Žiri) nista ubranila državnih naslovov, prvič sta bila v državi najboljša Kos in Nika Prevc.

Kos je vodil že po prvi seriji pred Timijem Zajcem (Ljubno ob Savinji BTC) in Laniškom. Vodilna trojica je ostala enaka tudi po finalnih skokih. Na četrtem mestu je končal Žak Mogel (Ljubno ob Savinji BTC), peti je bil Jan Bombek (Velenje), šesti pa Domen Prevc (Triglav Kranj). DP je zaradi težav z gležnjem izpustil Peter Prevc.

“Ne vem, kaj je to, da sem bil najboljši že v Engelbergu in še danes. Mogoče sem se letos malo naučil, kako delovati na tekmah, da ne divjam, da ne poskušam nekaj več. To nekako deluje. Skoki so bili danes zelo dobri, mogoče drugi malo manj, malo je bilo pritiska. Vseeno je to državno prvenstvo, gre se za zmago, malo me je vrglo iz tira, a sem zmogel,” je po tekmi za Smučarsko zvezo Slovenije dejal Kos.

Na tekmi skakalk je bila po prvi seriji v najboljšem položaju Ema Klinec (Norica Žiri) pred Prevc in Križnar. V finalu je bron potrdila slednja, do premiernega naslova prvakinje pa je s 126,5 metri skočila Prevc, Klinec je bila druga. Četrta je bila Ajda Košnjek (Tržič FMG), peta Katra Komar (Bohinj) in šesta Taja Bodlaj (Tržič FMG).

“Že cel dan sem kar v redu razpoložena. V drugi seriji me je razplet malo presenetil, dobro, da se je izteklo, kot se je. Seveda pa čestitke tudi vsem ostalim. Že dopoldne smo imeli krajši trening, kjer sem prikazala dobre skoke. Zadovoljna sem, ker sem ohranila sproščenost,” pa je povedala Nika Prevc.

Po posamičnih tekmah je sledila še ekipna tekma, ki jo je dobila ekipa Ilirije v postavi Maksim Bartolj, Matija Vidic, Rok Masle in Kos. Srebro je osvojila ekipa Ljubnega v postavi Zajc, Gorazd Završnik, Jernej Presečnik in Mogel, bron pa Triglav v postavi Domen Prevc, Nejc Toporiš, Mark Hafnar in Žiga Jelar.

Največ naslovov zimskega državnega prvaka v samostojni Sloveniji ima med skakalci Primož Peterka, šest, sledita mu Peter Prevc in Robert Kranjec s po petimi naslovi.

Med skakalkami, državna prvenstva potekajo od sezone 2002/03 naprej, ima največ naslovov Maja Vtič, prav tako šest, več kot dva ima še Klinec, tri.

Dogodki

Lovro Kos (Ilirija) in Nika Prevc (Triglav Kranj) sta danes na Bloudkovi velikanki v Planici postala nova posamična državna prvaka v smučarskih skokih. Za oba je to prvi naslov najboljšega v državi.