Search
Close this search box.

Kek in Jakirović gosta okrogle mize v okviru nogometnega kampa Hermana Čepelnika

Slovenski nogometni selektor Matjaž Kek in trener nogometnega kluba Maribor Sergej Jakirović sta bila gosta okrogle mize v okviru nogometnega kampa Hermana Čepelnika, ki ga vsako leto organizira nogometni klub Korotan s Prevalj. Kek je spregovoril o izzivih koronakrize, dotaknil pa se je tudi boja za naslov prvaka v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Oba sodelujoča v pogovoru sta pred številnimi otroki, njihovimi starši ter koroškimi navdušenci nad nogometom namenila spodbudne besede najmlajšim, ki se bodo v tem tednu udeležili kampa na Prevaljah in storili korak proti uresničitvi sanj in igranju v slovenski izbrani vrsti.

Morda bo koga nekoč v reprezentanci pozdravil tudi 58-letni Kek, ki je v času koronakrize po ženinih ukazih moral večkrat kot sicer skočiti po nakupih. Vseeno pa je bil nogomet tisti, o katerem je največ razmišljal.

“Spremenil se je način življenja, ne samo nogomet. Nihče ne ve, v katero smer vse skupaj pelje. Veliko je vprašanj, malo je odgovorov. Sam se skušam na dnevni bazi prilagoditi položaju, v katerem sem, spremljati tiste, ki igrajo in se pogovarjati s tistimi, ki že dlje časa počivajo,” je o zadnjih mesecih v krajšem pogovoru za STA razpredal Kek.

Večjih sprememb v “novem nogometu”, kot pravi, Kek ne vidi niti v prihodnje v času reprezentančnih tekem, ki Slovenijo čakajo od septembra naprej. “Morda bo nova realnost trajala do zime. Igralo se bo brez gledalcev. Na prvi pogled se zdi nepomembno, a če spremljate izide, domačini nimajo več te prednosti. To so stvari, ki jih je treba sprejeti in se nanje prilagoditi,” je dejal selektor izbrane vrste.

V zadnjem času je največ pozornosti posvetil dogajanju na slovenskih nogometnih zelenicah, na katerih je videl, kot pravi, nekaj zelo kakovostnih tekem. “Tekme so bile gledljive in imele svojo kvaliteto. Vzdušje je tisto, ki lahko dvigne kvaliteto, prepoznavnost. Po eni strani je bilo fino spremljati derbi, ker je bilo veliko ritma, dinamike, ker je bilo v poplavi tujcev na slovenskih igriščih tudi veliko Slovencev. Ni pa bilo tiste atmosfere, ki smo je vajeni,” je malce potarnal Kek.

Spregovoril je tudi o stanju slovenskega nogometa in očitkih, da ne daje dovolj pozornosti slovenskemu nogometu. “Vedno več je mladih igralcev, ki te tudi s svojo kvaliteto prisilijo, da dobijo priložnost. Vseeno pa je en zadetek na štajerskem ali ljubljanskem derbiju še premalo za reprezentanco, na najvišji ravni. Težko pa sprejmem mnenje tistih, ki pravijo, da selektor ne bi dal igrati nekoga, ki lahko pomaga ekipi, kjerkoli že igra,” je dejal Kek, ki se je pomudil še pri zaključku slovenskega državnega prvenstva.

“Prihajamo v fazo, ko bo dosti tekem odločalo o marsičem in da se lahko do konca prvenstva še vse postavi na glavo. Psihološka prednost je zdaj po derbiju na strani Olimpije, ampak ko Maribor zadaj pritiska s svojo močjo, kadrom, kakovostjo in z neko novo energijo, je vse mogoče.”

“Včerajšnji derbi je zame pokazal, da se da igrati dober nogomet, da je bilo zanimivo, da je bila tekma gledljiva, dobro odsojena. Upam, da bo prvenstvo ostalo napeto do konca. Vem, da je to za trenerje v klubih stresno, zame pa je iz nekega strokovnega zornega kota le dobrodošlo,” je v smehu za konec pristavil Kek.

Slovensko reprezentanco bo prvič po dolgem premoru, ki traja vse od tekme s Poljsko v okviru kvalifikacij za EP 19. novembra 2019, vodil v ligi narodov, ki se bo 3. septembra začela s tekmo proti Grčiji, tri dni kasneje pa bo prav tako na domačem igrišču tekmec Moldavija. V skupini 3 tretjega kakovostnega razreda lige narodov je poleg omenjenih reprezentanc še izbrana vrsta Kosova.

Dogodki