Search
Close this search box.

Karate klub Prevalje slavil 20. obletnico obstoja

Letošnje leto predstavlja pomemben mejnik za Karate klub Prevalje, saj praznuje 20. obletnico delovanja.

V soboto, 8. julija 2023, so pri Štrikerju, p.d. Srotiču na Poljani organizirali piknik ob 20. obletnici obstoja Karate kluba Prevalje. Vabljeni so bili vsi, ki še ohranjajo stik s klubom, ter vsi člani z družinami. Za jedačo in pijačo je bilo poskrbljeno, dobro voljo pa so prisotni prinesli s sabo. Piknika se je udeležilo okoli 25 ljudi. Otroci so se najbolj veselili bazena, kjer so plavali, se potapljali, skakali… Malo so tudi igrali odbojko. Skupaj so preživeli lep sončen dan poln veselja ter ponovno pokazali, da so karateke posebni ljudje, ki se imajo radi, se spoštujejo, pomagajo drug drugemu in še bi lahko naštevali.

Karate klub Prevalje je bil ustanovljen leta 2003 na pobudo g. Ivana Mravljaka. V jeseni tega leta so pričeli s treningi v mali telovadnici OŠ Franja Goloba Prevalje, kjer trenirajo trikrat tedensko še danes. Telovadnica (dojo) je primerna posamezni kot tudi skupinski vadbi. Sprva je bila majhno vadbeno središče z nekaj zavzetimi učenci, vendar pa je klub hitro pridobil na prepoznavnosti  in število vadečih se je povečalo.

Klub ima veliko vlogo pri vzgoji otrok. Cilj kluba je otroke spravit z ulice v telovadnico ter jih naučiti lekcij, ki so pomembne v vsakdanjem življenju. Karate je antična borilna veščina, pri kateri ne uporabljajo orožja. Vadba karateja izboljša posameznikovo fizično pripravljenost, mišično moč, fleksibilnost, hitrost, agilnost, koordinacijo in kardiovaskularno kondicijo. Vadeči (otroci, odrasli) pridobijo na samozavesti, osredotočenosti, disciplini, strpnosti, vztrajnosti… Naučimo se spoštovati druge, biti pošteni, kaj je prav in kaj je narobe… Z vadbo karateja tako pridobimo poznavanje tradicionalnega karateja, odlično kondicijo in skladen razvoj, obvladovanje stresa in agresivnosti, strahu, dobre delovne navade, stalno koncentracijo ter nova prijateljstva. Seveda pa se z vadbo učijo tudi samoobrambe.

Vadbe kluba so prilagojene udeležencem različnih ravni znanja ter starosti, od začetnikov do starejših članov. Treningi potekajo trikrat tedensko po uro in pol pod vodstvom glavnega trenerja in predsednika kluba Ivana Mravljaka (5. DAN JKA) ter Sama Sobočana (4. DAN JKA).

Vsako leto se starejši iz kluba udeležujejo različnih aktivnosti, ki potekajo v okviru zveze JKA (Japan Karate Association) Slovenije, kjer se izobražujejo in pridobivajo znanje, katerega kasneje prenašajo na vadeče v klubu. Zveza organizira razne strokovne seminarje ter Gasshuku, ki je tridnevni seminar pod vodstvom najboljših mojstrov iz Japonske, razdeljen v dva dela. Prvi del je namenjen samo mojstrom, drugi del pa mojstrom in učencem. Med samim seminarjem pa potekajo tudi izpiti za DAN pasove, izpiti za sodnike itd. Z udeležbo na teh seminarjih ohranjajo in višajo nivo znanja ter kvaliteto kluba. V okviru kluba  imajo tudi izpite za KYU pasove, ki so nekaj posebnega za člane. Z vsakim opravljenim izpitom so bližje črnemu pasu, katerega si vsi močno želijo. Tisti, ki se redno udeležujejo treningov in s tem hitreje napredujejo z znanjem, pa lahko opravljajo izpite tudi dvakrat letno.

Da v klubu delajo kvalitetno, se vidi in dokazuje na tekmovanjih. Vsako leto lahko otroci in odrasli preverijo svoje znanje na tekmovanjih, saj v okviru JKA zveze Slovenije potekajo 3 pokalne tekme in 1 državno prvenstvo.  Udeleženci tekmovanj z našega kluba redno prejemajo medalje in diplome, ki pa še posebej veliko pomenijo najmlajšim članom. Z dobrimi rezultati pa tudi promovirajo domačo občino drugod po Sloveniji. S strani občine Prevalje so bili deležni večih priznanj za najbolj perspektivnega mladega športnika, ki jih občina podeljuje enkrat letno.

Vsako leto pa se v okviru jesenskih srečanj občine Prevalje predstavijo širši javnosti tako, da organizirajo dan odprtih vrat. Vsi, ki jih zanima ta borilna veščina lahko pridejo, si pogledajo treninge, kaj vprašajo in se tudi vpišejo v klub.

Kje lahko najdete Karate klub Prevalje in kako začeti?

Karate klub Prevalje lahko najdete vsak torek in petek od 18:30 do 20:00 ure in v soboto, med 10:00 in 12:00 uro v mali telovadnici OŠ Prevalje, lahko pa obiščete tudi njihovo spletno stran: http://www.karate-klub-prevalje.si. Vsako leto v septembru povabijo učence in nove kandidate v začetniški tečaj.

Zdaj pa novim 20. letom naproti. OSS!

Besedilo: Samo Sobočan, Karate klub Prevalje

Dogodki

Letošnje leto predstavlja pomemben mejnik za Karate klub Prevalje, saj praznuje 20. obletnico delovanja.