Search
Close this search box.

Janji Garnbret za konec sezone še zmaga v Kopru, Vita Lukan tretja

Janja Garnbret je zmagovalka tekme svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja v Kopru. To je njena prva zmaga na domači zunanji plezalni steni na Bonifiki, potem ko je v Sloveniji pred tem že dvakrat slavila v Kranju. Garnbret je osvojila rekordno 41. zmago v svetovnem pokalu. Slovenski uspeh je dopolnila Vita Lukan s tretjim mestom.

Dvojno slovensko zmagoslavje pred približno 5000 obiskovalci je preprečila Japonka Ai Mori. Lanska zmagovalka Kopra je osvojila drugo mesto. Mori, svetovna prvakinja v težavnosti iz Berna, je osvojila višino 44+.

Garnbret je lansko koprsko premiero končala na drugem mestu, kar je bilo za olimpijsko in svetovno šampionko kar precejšnje razočaranje. Tokrat je bila bolj zanesljiva. Vodila je že po kvalifikacijah in polfinalu. V ženskem finalu pa je edina osvojila vrh smeri ob glasnem spodbujanju navijačev v Kopru.

“Sem res uživala v Kopru, ne vem, če sem bila kadarkoli na katerikoli tekmi tako sproščena, tako v kvalifikacijah kot v polfinalu in zdaj še v finalu. Končno sem tudi jaz dobila prvo mesto v Kopru, lani je bilo sicer tisto razočaranje ob drugem mestu, zdaj končno zmaga. To je bila tudi moja zadnja tekma letos in seveda je lepo sezono tekmovanj končati na vrhuncu, še boljše pa je, ko zmagaš doma. Sem izjemno hvaležna navijačem, vsem, ki so nas podprli,” je dejala Garnbret v prvi izjavi za RTV Slovenija.

“Ne vem, zakaj sem bila lani tako razočarana zaradi drugega mesta, ampak res sem bila razočarana. Letos sem pa končno dobila svoje maščevanje in končno je tu tudi moja zmaga v Kopru,” je po podelitvi odličij še dejala slovenska šampionka v pogovoru z novinarji.

Dvaindvajsetletna Radovljičanka Lukan se je v finalu zelo dobro odrezala. Kot peti po polfinalu se je pohod proti vrhu smeri ustavil na višini 40+, kljub temu, da je pri plezanju izgubila vrečko z magnezijevim prahom. Gre za osnovno opremo plezalcev, uporablja se za sušenje rok, saj absorbira vlago in je z njim varnejši oprijem.

“To tretje mesto mi res veliko pomeni, biti na stopničkah pred domačo publiko je nekaj res nepozabnega, pa konkurenca je bila res huda, Janja je bila tukaj, pa Ai Mori, v finale je bilo kar težko priti, da sem pa uspela priti na stopničke, mi res veliko pomeni in moram reči, da sem res zadovoljna z mojim nastopom,” je dejala Lukan.

“Sem bila kar jezna nase, da mi je dol padla vrečka z magnezijem, očitno pa imam srečo, da se ne potim toliko v dlani in sem lahko tudi brez vrečke nastop končala brez težav,” je dodala.

Mia Krampl, ki je napredovala s sedmim izidom polfinala, je tekmovanje končala kot osma. Njen nastop v finalu se je končal zelo hitro na višini 11+.

Japonski najstnik, komaj 16-letni Sorato Anraku, je pred tem postal zmagovalec tekme v Kopru v moškem finalu. Edini slovenski finalist v moški konkurenci na domači steni na Bonifiki Potočar je osvojil osmo mesto.

Potočar je lani prav v Kopru osvojil premierno zmago v konkurenci svetovnega pokala. Letos je bil po sezoni razočaranj vesel že uvrstitve v finale. Potočar, v kvalifikacijah je bil 21., v polfinalu sedmi, je v finalu dosegel višino 18+.

Po Kopru bo v svetovnem pokalu sledila še zadnja tekma konec septembra na Kitajskem, kjer se obeta kar precejšen osip udeležbe. Slovenci namreč pogledujejo proti dodatnim olimpijskim kvalifikacijam konec oktobra v Lavalu v Franciji, kjer bosta na voljo ena ženska in ena moška vozovnica za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu.

Janja Garnbret si je svojo olimpijsko vozovnico že zagotovila kot zmagovalka olimpijske kombinacije na svetovnem prvenstvu avgusta v Bernu.

Dogodki

Janja Garnbret je zmagovalka tekme svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja v Kopru. To je njena prva zmaga na domači zunanji plezalni steni na Bonifiki, potem ko je v Sloveniji pred tem že dvakrat slavila v Kranju. Garnbret je osvojila rekordno 41. zmago v svetovnem pokalu. Slovenski uspeh je dopolnila Vita Lukan s tretjim mestom.