Search
Close this search box.

Janji Garnbret dvojček zmag v Innsbrucku

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je po zmagi v težavnosti zmagala tudi na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju za popoln konec tedna v Innsbrucku. Števec zmag v svetovnem pokalu je premaknila na številko 29. To je že 13. zmaga v balvanih za Garnbretovo, ob tem je v Innsbrucku v petek osvojila svojo še 16. zmago v težavnosti.

Garnbretova je na praznični petek Slovenijo ob dnevu državnosti razveselila z zmago na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala v težavnosti. V soboto pa je novo zanesljivo predstavo uprizorila na četrti tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju.

Tako kot v težavnosti je vodila že po kvalifikacijah in polfinalu. V finalu balvanov pa se je v dogajanje vpletla narava. Zaradi močnega naliva in nevarnosti nevihte s strelami so ženski finale najprej začasno prekinili, nato pa se je tekmovalna žirija odločila, da bodo četrti finalni balvan odpovedali.

To je seveda pomenilo, da je obveljal izid po treh balvanih, ki so jih finalistke zmogle še pred nevihto. Janja Garnbret, ki je vodila z vsemi tremi rešenimi balvanskimi problemi v prvem poskusu, je zmagala. Američanka Natalia Grossman, ki je imela prav tako tri vrhove, a v šestih poskusih več, je bila druga, predstavnica Srbije Staša Gejo pa je osvojila tretje mesto.

Garnbretova je bila edina slovenska predstavnica v finalu balvanov. Druga slovenska polfinalistka Katja Debevec je z enim rešenim balvanom tekmovanje sklenila na 12. mestu. Edini slovenski predstavnik v moškem balvanskem polfinalu Anže Peharc je tekmo z enim vrhom končal na končnem 17. mestu.

Svetovna prvakinja v težavnosti, balvanih in olimpijski kombinaciji Garnbretova bo glavna slovenska kandidatka za olimpijsko zlato avgusta v Tokiu.

“Na prvi tekmi ne veš, kako so pripravljene ostale, ali si dobro treniral ali nisi, obstajajo dvomi. Sem zelo zadovoljna, kako sem plezala vse smeri, v kvalifikacijah, polfinalu in finalu, v katerem sem uživala in plezala res sproščeno. Dobila sem potrditev, ki sem jo potrebovala,” se je najboljša slovenska športna plezalka še enkrat ozrla na tekmo v težavnosti. Tudi v balvanih si je želela zmagati in to je nato tudi uresničila.

“Tudi, če zadnjega balvana ne bi odpovedali, sem prepričan, da bi se razpletlo z zmago Janje. Ker je zelo hitro splezala prve tri balvane, je imela še nekaj poskusov rezerve,” je ocenil slovenski selektor Gorazd Hren, ki je odločitev žirije ocenil za pravilno.

“Zaradi nevarnosti strel so odpovedali zadnji balvan, kar je v skladu s pravilnikom, saj lahko en balvan vedno odpovejo,” je pojasnil trener, ki je pohvalil Garnbretovo: “V Innsbrucku je imela res dober nastop, takšnega kakršnega si želimo, ko prihajajo OI. Brez napak je odplezala vse smeri, res vrhunsko, za eno stopnjo boljše kot ostale.”

Innsbruck z dvojno zmago za Garnbretovo pomeni zelo dobre obete za Tokio. Za zdaj gre slovenski zvezdnici letos s tremi zmagami, dvema balvanskima in težavnostno, vse po načrtih. V Salt Lake Cityju se je v hitrosti prvič prebila v izločilne boje in s 15. mestom postavila izid kariere v tej disciplini.

Na olimpijskih igrah bo preizkušnja v kombinaciji. Gre za posebej za OI prirejen format olimpijskega tekmovanja, v katerem se bodo tekmovalci oziroma tekmovalke v enem dnevu tekmovanja merili v vseh treh posamičnih disciplinah, hitrosti, balvanih in težavnosti, na koncu pa bo za končno razvrstitev štel zmnožek dosežkov v treh disciplinah.

Dogodki

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je po zmagi v težavnosti zmagala tudi na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju za popoln konec tedna v Innsbrucku. Števec zmag v svetovnem pokalu je premaknila na številko 29. To je že 13. zmaga v balvanih za Garnbretovo, ob tem je v Innsbrucku v petek osvojila svojo še 16. zmago v težavnosti.