Search
Close this search box.

Janja Garnbret zmagala na tekmi svetovnega pokala v Innsbrucku

Janja Garnbret je zmagala na tekmi svetovnega pokala v Innsbrucku. Šlo je za uvodno tekmo svetovnega pokala športnih plezalk v težavnostnem plezanju v tej sezoni. Dvaindvajsetletna Korošica je bila najboljša v vseh treh krogih tekmovanja v Innsbrucku.

Garnbretova je vodila že po kvalifikacijah, najboljša je bila tudi v polfinalu, v finalu kot zadnja tekmovalka na steni pa je uprizorila novo mojstrsko predstavo.

Garnbretova je edina finalistka, ki je 15-metrsko steno preplezala od prvega do zadnjega oprimka. Premagala je tudi merilec časa, saj je vrv v finalni oprimek vpela v zadnjih sekundah. V finalu so imele plezalke na voljo za plezanje natanko šest minut.

Garnbretova, ki bo glavna slovenska kandidatka za zlato kolajno na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, je osvojila svojo že 28. zmago v svetovnem pokalu. To je njena že 16. zmaga v težavnosti, 12 zmag ima tudi v balvanih.

Garnbretova si je priborila polfinale tudi v balvanskem plezanju. Polfinale in finale v balvanih bosta na avstrijskem Tirolskem sporedu v soboto.

Za ljubitelje vertikale v Sloveniji pa je zmaga Garnbretove še toliko lepša, saj je zmagala na slovenski državni praznik. Dan državnosti, ko Slovenija praznuje 30 let samostojnosti.

V finalu sta nastopili še dve Slovenki, ki pa sta se zaustavili že v spodnjem delu smeri. Vita Lukan (višina 19+) je osvojila šesto mesto, Lučka Rakovec (višina 13+) pa je bila osma od osmih finalistk.

Drugo mesto je pripadlo Američanki Brooke Raboutou (višina 40), tretja je bila japonska veteranka Akiyo Noguchi (višina 33+).

“Finalna smer mi je bila zelo všeč. Všeč mi je bila že ob ogledu. Smer je bila zelo zabavna za plezati, imela je nekaj pasti in zahtevnih delov. A mislim, da mi je uspelo splezati vse dele nekako gladko, brez večjih težav. Sem zelo vesela s svojim plezanjem danes,” je prva izjava slovenske zvezdnice vertikale Garnbretove.

Šlo je za prvo tekmo v težavnosti v svetovnem pokalu letos. Garnbretova je sicer že tekmovala v težavnosti, na državnem prvenstvu v Ljubljani, kjer pa je bila “zgolj” tretja. Tokrat presenečenja ni bilo in Garnbretova je v Innsbrucku osvojila tisto, po kar je prišla.

“Seveda sem zelo zadovoljna, da sem osvojila zlato. Najbolj pomembno pa je, da plezam zelo dobro, tako v polfinalu kot tudi v finalu. Sem uživala. Že kar nekaj časa je minilo od zadnje tekme v težavnosti v svetovnem pokalu. Res sem vesela, da sem lahko plezala, tako kot sem si želela,” se je pod impresivno steno velikanko smejalo Garnbretovi.

Na olimpijskih igrah v Tokiu jo čaka preizkušnja v kombinaciji. Gre za posebej za OI prirejen format olimpijskega tekmovanja, v katerem se bodo tekmovalci oziroma tekmovalke merili v vseh treh posamičnih disciplinah, hitrosti, balvanih in težavnosti, v enem dnevu tekmovanja, na koncu pa bo štel zmnožek dosežkov v vsaki od disciplin.

In za zdaj gre slovenski zvezdnici vse po načrtih. Sezono svetovnega pokala je odprla aprila v Meiringenu z zmago v balvanskem plezanju, v Salt Lake Cityju se je v hitrosti prvič prebila v izločilne boje in s 15. mestom postavila izid kariere v tej disciplini, nato je bila še druga v balvanih, v težavnosti pa je zdaj še zmagala.

Nekoliko manj zadovoljna je lahko z uvodno tekmo sezone v težavnosti Mia Krampl, druga slovenska olimpijka, ki je v Ljubljani zmagala na DP, a v Innsbrucku pristala na 11. mestu.

V moški konkurenci je po veliki napaki prvega favorita Čeha Adama Ondre na začetku smeri slavil domačin Jakob Schubert. Edini slovenski predstavnik v moškem finalu Luka Potočar (27+) je tekmo končal na sedmem mestu.

Dogodki

Janja Garnbret je zmagala na tekmi svetovnega pokala v Innsbrucku. Šlo je za uvodno tekmo svetovnega pokala športnih plezalk v težavnostnem plezanju v tej sezoni. Dvaindvajsetletna Korošica je bila najboljša v vseh treh krogih tekmovanja v Innsbrucku.