Search
Close this search box.

Janja Garnbret z najboljšim dosežkom v finale balvanov. Uradni napovedovalec dejal, da “ni s tega planeta”

Janja Garnbret je postavila najboljši dosežek ženskega polfinala balvanov na evropskem prvenstvu v športnem plezanju v Münchnu in se prepričljivo uvrstila v odločilni krog boja najboljše šesterice za naslov evropske balvanske prvakinje.

Triindvajsetletna tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, ki jo je uradni napovedovalec zaradi impresivnega nastopa danes označil, da “ni s tega planeta”, je v soboto postala evropska prvakinja v težavnostnem plezanju. S tem je osvojila naslov, ki ji je manjkal.

Danes se bo v drugem finalu na prvenstvu stare celine merila še za naslov balvanske evropske prvakinje, ki ga prav tako še ni osvojila v svoji karieri.

“S polfinalom sem zelo zadovoljna, s postavitvijo ‘bolderjev’ še bolj, bili so ravno prav težki, en res težek, dvojka, res sem vesela, da sem ga ‘zlezla’, potem trije malo lažji. Tako da se mi zdi, da je bilo moje celotno plezanje v polfinalu odlično,” je dejala po uspešno izpeljani današnji vmesni rundi na poti do finala.

Zahtevni sobotni finale težavnosti je pustil posledice, okrvavljeni kazalec desne roke. Kljub bolečemu prstu je v tekmovalni areni Garnbretova kazala vtis, da jo tekmovalna poškodba ne ovira. Kraljica vertikale je edina osvojila vrhove vseh štirih balvanov, ki so danes čakali 20 polfinalistk.

“Mogoče sem začela nekoliko nervozno, tudi zaradi prsta, potem ko sem splezala prvega, nato pa drugega, sem samo še nadaljevala s tem tempom,” je dejala.

Slovenka je v prvi balvanski smeri še iskala občutke, vrh je osvojila v tretjem poskusu. V drugem pa je pokazala mojstrstvo na balvanu, ki je ostalim tekmicam predstavljal nerešljiv rebus, in z lahkoto že v prvo osvojila vrh. Tretji balvan je rešila v drugem poskusu, zadnjega pa prav tako v prvo za popolni niz.

“Prst ni pozdravljen, sem stisnila malo zobe, da sem lahko to odtekmovala. V finalu pa bom tako ali tako pozabila na prst, ker bo res noro vzdušje in bo samo zabava,napoveduje.

Ob tem je še dejala, da jo je v prvem balvanu motilo, ker je imela prst polepljen s trakom, ker ni imela tistega pravega občutka. “Noben si ne želi plezati s trakom na prstih, še najmanj jaz, ker ga nisem vajena in ga imam redkokdaj na prstih. Zato sem bila na prvem balvanu nekoliko zadržana, ko sem videla, da trak drži, sem se bolj sprostila.”

Garnbretova bo edina slovenska predstavnica v finalu balvanov. Vita Lukan je najboljšo šesterico zgrešila na desetem mestu. Do vrha je zmogla na dveh balvanih, imela je še osvojeno cono, kar pa ni bilo dovolj, saj je o zadnji vstopnici za finale odločalo tudi število poskusov.

Enaindvajsetletnica jih je imela več kot Francozinja Oriane Bertone, ki je z enakim dosežkom kot Radovljičanka ujela finale. Lukanova je bila po polfinalu zelo razočarana. Kot evropska podprvakinja v balvanih med članicami iz Zakopanov leta 2019 je na Bavarskem merila na odličja. Brez finala je ostala tretja slovenska polfinalistka Katja Debevec, ki je osvojila vrh ene smeri in tri cone za 12. mesto.

Po ženskah so prizorišče zasedli moški, ki se merijo v polfinalu težavnosti, tudi s tremi Slovenci, Luko Potočarjem, Domnom Škoficem in Milanom Preskarjem.