Search
Close this search box.

Janja Garnbret v polnem trenažnem procesu za SP

Športna plezalka Janja Garnbret že nekaj časa pili pripravljenost za vrhunec letošnje sezone - nastop na svetovnem prvenstvu v Bernu. Korošica je v polnem trenažnem procesu, finese bodo prišle na vrsto v zadnjem delu priprav, v Švici pa želi zadržati prevlado v svetu plezanja in si izboriti nastop na olimpijskih igrah v Parizu 2024.

Štiriindvajsetletnica iz Slovenj Gradca je imela po februarskem zlomu palca nekaj pomislekov glede letošnje sezone, a njena vrnitev na plezalne stene je bila tako rekoč brezhibna. Na njeni krstni tekmi po poškodbi v začetku junija v Pragi je v balvanskem plezanju osvojila drugo mesto, na naslednjih dveh preizkušnjah pa je že pokorila vso konkurenco.

V Innsbrucku je dvakrat stopila na najvišjo stopničko na zmagovalnem odru, potem ko je dobila tekmi na balvanih in v težavnosti, “vajo” pa je ponovila še v švicarskem Villarsu, kjer je v težavnosti dosegla svojo jubilejno 40. zmago na tekmah za svetovni pokal.

V okviru priprav za vrhunec sezone, ki bo med 1. in 12. avgustom v deželi sira in čokolade, je premierna olimpijska prvakinja iz Tokia 2021 v kombinirani disciplini hitrost-balvani-težavnost, načrtno izpustila nedavno tekmo svetovnega pokala v francoskem Chamonixu. Manjkala bo tudi na tekmi najvišje kakovostni ravni v težavnosti, ki bo 14. in 15. julija v francoskem Brianconu.

“Moj trener Roman Krajnik je pripravil perfekten načrt do začetka svetovnega prvenstva. Po izjemno napornem junijskem terminu in treh tekmah za svetovni pokal sta moje telo in glava potrebovala krajši počitek, zdaj pa sem že nekaj časa v polnem trenažnem procesu,” je o pripravah za vrhunec sezone dejala Garnbret.

“Še vedno hodim na rehabilitacijo v Divačo, kjer je poudarek na poškodovanemu palcu, hkrati pa tudi na steni neprestano utrjujem gibljivost in moč palca ter vseskozi kombinirano vadim na balvanih in v težavnosti,” je dodala Korošica, ki je doslej na svetovnih prvenstvih osvojila šest odličij najbolj žlahtnega leska.

Vsem športnim navdušencem je povsem jasno, da bo največja plezalna zvezdnica tudi v Švici glavna pretendentka za najvišja mesta. “Moji cilji so vedno visoki, hkrati pa se dobro zavedam zahtevnosti letošnjega svetovnega prvenstva in nepredvidljivosti, ki jih prinaša tako pomembna tekma. Ob tem se bodo v Bernu delile tudi prve kvote za olimpijske igre v francoski prestolnici, kar bo le še dodatno povečalo pritisk na tekmovalke. Letos v Bernu bodo osvojile le nosilke odličij, na SP v Hachioji 2019 pa jih je dobilo kar sedem tekmovalk, če se ne motim,” je o bližnjem SP na novinarski konferenci v Ljubljani dejala Garnbret.

“Vse moje tekmice so dobro pripravljene, prav vse so željne dokazovanja in dodatno motivirane zaradi nastopa na OI. Pripravljena sem, le še glavo je treba postaviti na pravo mesto. Upam, da se bo vse izšlo po mojih željah,” je o svojih tekmicah dejala Garnbret, hkrati pa izpostavila kolegialnost svojih domačih in mednarodnih tekmic v času njene odsotnosti zaradi poškodbe.

“Kljub temu, da marsikateri tekmovalki ni všeč moja prisotnost na tekmi, pa so se me prav vse ob vrnitvi na veliko sceno zelo razveselile in mi priznale, da je ob moji navzočnosti vzdušje na tekmah povsem drugačno. Iskrenih čestitk sem bila z njihove strani deležna tudi po jubilejni 40. zmagi v svetovnem pokalu v Villarsu. Vesela sem, da je v svetu plezanja še vedno veliko pristnosti in medsebojnega prijateljstva, ne glede na to, da gre za olimpijski šport,” je na koncu dodala Janja Garnbret.

Dogodki

Športna plezalka Janja Garnbret že nekaj časa pili pripravljenost za vrhunec letošnje sezone - nastop na svetovnem prvenstvu v Bernu. Korošica je v polnem trenažnem procesu, finese bodo prišle na vrsto v zadnjem delu priprav, v Švici pa želi zadržati prevlado v svetu plezanja in si izboriti nastop na olimpijskih igrah v Parizu 2024.