Search
Close this search box.

Janja Garnbret pred novo sezono: Vsako leto rečem, da boljše sezone res ne more biti

Najuspešnejši športni plezalki Janji Garnbret tudi v poolimpijski sezoni po največjem uspehu v Tokiu 2020 ne manjka novih izzivov in smelih načrtov. Tako v novo sezono, ki se bo 8. aprila začela s tekmo svetovnega pokala v Meiringenu, vstopa optimistično.

Triindvajsetletnica je doslej zbrala 47 uvrstitev na najvišjo stopničko, od tega ima 31 zmag v svetovnem pokalu, 18 v težavnosti in 13 v balvanih. Je štirikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala športnih plezalk, z enim naslovom zmagovalke seštevka v balvanih in štiri naslove zmagovalke seštevka v težavnosti.

Številnim zmagam v svetovnem pokalu in šestim naslovom svetovne prvakinje je v Tokiu lani dodala tudi prvi olimpijski naslov. “Minulo leto je bilo gotovo drugačno zaradi olimpijskih iger. Vsako leto rečem, da boljše sezone, kot je bila, res ne more biti. Tudi letos bom rekla isto, da boljše sezone res ne more biti,” je v smehu povedala Korošica.

Po zgodovinskem uspehu v deželi vzhajajočega sonca so ji slovenski novinarji še tretjič podelili naziv športnice leta 2021. Njene dosežke je prepoznala tudi matična Planinska zveza Slovenije, ki jo je pretekli teden razglasila za najboljšo športno plezalko minulega leta. Predsednik republike Borut Pahor pa ji je v torek skupaj s kanuistom Benjaminom Savškom podelil zlati red za zasluge.

Predsednik je odlikoval oba olimpijska prvaka za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih ljudem. “Zahvaljujem se za nagrado, dobiš jo enkrat v življenju,” je na podelitvi dejala Garnbretova.

Že pred tem je bila tudi zelo vesela priznanja matične zveze. “Ko ti še matična zveza podeli priznanje, potem veš, da je lanska sezona res končana. Res sem počaščena in vesela, da sem dobila to priznanje, kar ni samoumevno, ker imamo v Sloveniji vsako leto toliko vrhunskih rezultatov, finalov, stopničk,” je v pogovoru za STA dejala Garnbretova.

Z zmago v Tokiu je postala prva olimpijska zmagovalka v tem športu. “Mislim, da olimpijskih iger ne more nič prekašati, tako da bi lahko ponovila samo leto 2024, ko bodo OI v Parizu. Sezona je bila res vrhunska, vse se je sešlo tako, kot sva si zadala s trenerjem Romanom Krajnikom. Vse je potekalo po načrtih, boljše sezone si res ne bi mogla želeti. In, ko gledam nazaj na OI, mislim, da sem v danem položaju naredila najboljše, kar sem lahko, in ne bi ničesar spremenila.”

Z izjemni dosežki privablja veliko zanimanja mladih za šport, ki v zadnjih letih tudi v mednarodnem pogledu izkazuje hitro rast. Sama pa je vesela predvsem velikega zanimanja za plezalni šport med mladimi v Sloveniji: “Imamo dobre mladince, tako da se nam za podmladek v bistvu ni treba bati.”

Zdaj je plezalka sredi priprav na novo sezono. Nastopila bo na uvodni tekmi svetovnega pokala 8. in 9. aprila v Meiringenu v Švici v balvanih. Naslednje balvanske tekme v Seulu, Salt Lake Cityju in Brixenu bo nato izpustila. Znova pa se bo pridružila tekmovalni karavani v Innsbrucku od 22. do 25. junija, kjer se bo začela sezona tekmovanj v težavnosti.

“Odločila sem se, da bom tekmovala na vseh tekmah v težavnosti,” je napovedala Garnbretova. Kar je seveda dobra novica za domače navijače, ki bodo lahko za olimpijsko prvakinjo navijali na tekmi 2. in 3. septembra v Kopru.

Vrhunec sezone bo evropsko prvenstvo avgusta v Münchnu. “To bo zame najbolj pomembna tekma v sezoni, ker doslej še nisem nikoli bila evropska prvakinja,” je izpostavila Garnbretova. Kar povsem ne drži. Leta 2017 je Korošica osvojila naslov prvakinje stare celine v kombinaciji oziroma seštevku dosežkov istega leta na EP v balvanih in težavnosti. Zlatega odličja še ni osvojila v posamičnih disciplinah na EP.

Vir: STA

Dogodki

Najuspešnejši športni plezalki Janji Garnbret tudi v poolimpijski sezoni po največjem uspehu v Tokiu 2020 ne manjka novih izzivov in smelih načrtov. Tako v novo sezono, ki se bo 8. aprila začela s tekmo svetovnega pokala v Meiringenu, vstopa optimistično.