Search
Close this search box.

Janja Garnbret potrdila prvo olimpijsko kvoto, Slovencem na voljo še tri

Janja Garnbret je v petek v Bernu z zmago v kombinaciji potrdila prvo slovensko kvoto za nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu. Kot je za STA dejal selektor slovenske članske reprezentance Gorazd Hren, so Slovencem v disciplini kombinacije balvanov in težavnosti na voljo še tri olimpijske kvote, ženska in dve moški.

Garnbret je v PostFinance Areni vzela tisto, po kar je prišla. V vseh disciplinah, v katerih je tekmovala, je osvojila kolajno. Zlati v balvanskem plezanju in kombinaciji ter srebro v težavnosti. Najbolj pomembna nagrada pa je olimpijska vozovnica za Pariz.

“Verjetno je imela zapisano točno takšno začrtano pot, ki se je zgodila. Čestitke Janji,” je osemkratni svetovni prvakinji čestital slovenski selektor Hren.

“Balvanski del kombinacije je odplezala tako, kot zna, s čimer si je zagotovila prednost pred tekmicami, težavnost pa je odplezala super in v tem skupnem seštevku suvereno prevzela prednost za zasluženo olimpijsko vozovnico. Mogoče nekateri mislijo, da je samoumevna, ampak Janja je zanjo garala in res se je veselimo,” je še dejal.

“SP je začela super z balvani in postala svetovna prvakinja, naslednji korak je bila težavnost, odplezala je dobro, bila je druga, kar je odličen rezultat. Verjamem, da je Janja ciljala na zmago tudi tukaj, ampak Ai Mori je celo prvenstvo zelo dobro plezala težavnost in izšlo se je, kot se je. Najbolj pomembna pa je bila kombinacija, točno po to je prišla, po olimpijsko vozovnico, in za nameček še z zmago. In to je to,” je še enkrat opisal dogajanje na svetovnem prvenstvu.

Garnbret si je prislužila še drugi olimpijski nastop. V Tokiu pred dvema letoma je na svojih prvih olimpijskih igrah zmagala. Na prvenstvu v Bernu so olimpijske vozovnice ob Garnbret prejele še srebrna Avstrijka Jessica Pilz in Japonka Mori, ki je bila v kombinaciji bronasta.

V ženski konkurenci je na voljo še 16 vstopnic. Ena je že zasedena za francoske gostitelje. Letos oktobra bodo na sporedu še evropske olimpijske kvalifikacije v kombinaciji v Lavalu v Franciji, kjer bodo podelili eno žensko in eno moško kvoto.

“To bo najtežje osvojljiva olimpijska karta, zato se moramo še pogovoriti, kako bomo to izpeljali. So še druge možnosti, fantje in dekleta se borijo za točke, ki nas peljejo na dodatne kvalifikacijske tekme, ki bodo naslednje leto, in tam vidim največjo priložnost za osvojitev dodatnih kvot,” je pojasnil selektor Hren.

“Maksimalna kvota za Slovence sta dve kvoti pri puncah, dve pri fantih. Zato, kot vedno rečem, korak po koraku, najprej nabrati točke, se kvalificirati na tekme in tam iti na polno,” je sklenil.

Slovenci se merijo za kvote v olimpijski kombinaciji balvanov in težavnosti, v hitrosti, ki bo v Parizu prvič samostojna olimpijska disciplina, pa ne.

Medtem ko so se tri Slovenke, ob Garnbret še Vita Lukan in Mia Krampl, merile v polfinalu kombinacije, pa se Slovenci niso prebili skozi kvalifikacijsko sito.

Na poletnih olimpijskih igrah leta 2028 v Los Angelesu obstaja možnost, da bi tudi balvani in težavnost postali samostojni olimpijski disciplini. S tem bi odpadla potreba po umetno ustvarjeni disciplini kombinaciji in zapletenem sistemu kvalifikacij.

Naslednje svetovno prvenstvo v športnem plezanju bo leta 2025 v Seulu v Južni Koreji, ki bo od 18. do 27. avgusta gostil tudi mladinsko svetovno prvenstvo.

Dogodki

Janja Garnbret je v petek v Bernu z zmago v kombinaciji potrdila prvo slovensko kvoto za nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu. Kot je za STA dejal selektor slovenske članske reprezentance Gorazd Hren, so Slovencem v disciplini kombinacije balvanov in težavnosti na voljo še tri olimpijske kvote, ženska in dve moški.