Search
Close this search box.

Janja Garnbret olimpijsko leto odprla s prepričljivo zmago

Janja Garnbret je olimpijsko leto 2021 odprla z zmago na tekmi svetovnega pokala športnih plezalk v balvanskem plezanju v švicarski alpski vasi Meiringen. Dvaindvajsetletnica je osvojila 27. zmago v svetovnem pokalu, 12. v balvanih. To je 11. zmaga v balvanih po vrsti za Garnbretovo, upoštevajoč svetovni pokal in svetovni prvenstvi.

Garnbretova je na najboljši možni način začela sezono mednarodnih tekmovanj v sklopu svetovnega pokala v športnem plezanju.

Zmagala je z najbolj prepričljivo predstavo, kot edina je osvojila vseh 13 vrhov balvanov, kot najboljša v vsakem od krogov v kvalifikacijah, polfinalu in finalu. Drugo in tretje mesto sta osvojili še najstnici, 19-letna Američanka Natalia Grossman in 16-letna Francozinja Oriane Bertone.

“Res sem uživala. Kar nekaj časa ni bilo tekmovanj, zato sem zelo vesela, da sem znova lahko tekmovala. Bila sem zadnja na startu ter s tem imela zadnjo besedo tako v kvalifikacijah, polfinalu kot v finalu,” je bila prva izjava slovenske šampionke, ki jo najpomembnejša tekma čaka letos v Tokiu.

“Lani in letos sem veliko trenirala, zato sem lahko zelo samozavestno začela tekmovalno sezono. Seveda glavni cilj so olimpijske igre avgusta. Kar pomeni, da me zdaj čakajo novi treningi,” je dejala 22-letna slovenska kandidatka za olimpijsko zlato.

V finalu je bilo možno spremljati tri slovenske predstavnice. Mesto v najboljši šesterici sta si s petim in šestim mestom polfinala priborili tudi Vita Lukan in Katja Kadić, poročena Debevec. Lukanova in Debevčeva sta v finalu ostali na petem oziroma šestem mestu.

Pri moških je evropsko čast ubranil Čeh Adam Ondra, ki je bil v Meiringenu, tako kot Garnbretova najboljši že pred dvema letoma. Ondra se je uvrstil pred japonsko trojico Yoshiyuki Ogata, Tomoaki Takata in Kokoro Fujii.

Slovenci so navdušili tudi ekipno z desetimi polfinali. Jernej Kruder in Gregor Vezonik sta ostala tik pod mejo finala na sedmem in devetem mestu. Lučka Rakovec in Domen Škofic sta zasedla 10. mesto, Lucija Tarkuš in Mia Krampl sta slovenske nastope v polfinalu sklenili na 14. in 15. mestu. Petnajsti je bil tudi Zan Lovenjak Sudar. Anže Peharc je tekmovanje končal na 21. mestu, Julija Kruder je bila 35., Matic Kotar 47.

Če bodo razmere s pandemijo dopuščale, bo naslednja postaja svetovnega pokala Salt Lake City v ZDA z dvema balvanskima tekmama 22. in 30. maja.

Slovenski šampionki kar 238 dni dolg premor mednarodnih tekmovanj ni škodil, potem ko so v letu 2020 izpeljali le eno tekmo svetovnega pokala avgusta v Brianconu. Vrnila se je še močnejša. Skozi petkove kvalifikacije se je sprehodila s petimi osvojenimi vrhovi v prvem poskusu. Prepričljivo predstavo je ponovila v soboto v polfinalu, ko je preplezala vse štiri balvane za najboljše izhodišče za napad v finalu.

V polfinalu je padla s stene le enkrat, v tretjem balvanu, ki ga je nato rešila v drugem poskusu. Tudi v finalu je v nasprotju s tekmicami z veliko lahkoto reševala prav vse balvanske probleme.

V Meiringenu je pred dvema letoma začela niz, ki ga je končala s šestimi zmagami na prav toliko balvanskih tekmah za osvojeni premierni balvanski seštevek svetovnega pokala.

Leta 2019 je nato seznam dosežkov dopolnila na svetovnem prvenstvu s tremi naslovi svetovne prvakinje, v balvanih, težavnosti in kombinaciji, ki bo na sporedu prestavljenih OI.

Garnbretova od leta 2013, ko je začela nastopati na mednarodnih tekmah, na vseh balvanskih tekmah, na katerih je nastopila, le enkrat ni tekmovala v finalu. Gre za tekmo junija 2017 v Vailu, ko je bila sedma, kar je tudi, presenetljivo, njen najslabši rezultat na balvanskih tekmah v osmih letih.