Janja Garnbret nosilka zastave na zaprtju iger. Slovenski košarkarji pred zgodovinskih izzivom, Dončić prvi kandidat za MVP

Olimpijska prvakinja Janja Garnbret bo nosilka slovenske zastave na nedeljskem zaprtju olimpijskih iger Tokio 2020, so danes sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije. Sklepna slovesnost iger, na katerih so slovenski športniki doslej osvojili tri zlate ter po eno srebrno in bronasto medaljo, se bo začela ob 13. uri po srednjeevropskem času.
FOTO: Aleš Uršej

Olimpijske igre na Japonskem, na katerih je med približno 11.000 športniki nastopalo tudi 54 Slovencev, so se v Tokiu začele 23. julija. Slovensko zastavo sta takrat nosila kajakašica Eva Terčelj in namiznoteniški igralec Bojan Tokić.

Dvaindvajsetletna Garnbretova je v petek osvojila zlato medaljo v športnem plezanju. Odločitev, da na zaprtju nosi zastavo, je pričakovana, saj je trenutno edina med slovenskimi nosilci odličij, ki je še v Tokiu. Preostali junaki slovenske odprave – zlata kolesar Primož Roglič in kanuist Bojan Savšek, srebrna judoistka Tina Trstenjak in bronasti kolesar Tadej Pogačar – so se v Slovenijo vrnili že prejšnji teden.

Danes se nosilcem olimpijske medalje lahko pridružijo še košarkarji, ki se bodo ob 13. uri v boju za tretje mesto pomerili z Avstralci.

Predzadnji dan olimpijskih iger v Tokiu je rezerviran za obračune za medalje v ekipnih športih. Slovenski košarkarji bodo ob 13. uri naskakovali prvo olimpijsko odličje za Slovenijo v ekipnih športih. Njihov tekmec bo tretja reprezentanca na lestvici Fiba, Avstralija, ki ima v svojih vrstah pet igralcev iz lige NBA.

Avstralija je doslej sodelovala na petnajstih olimpijskih igrah, od 1972 je bila vselej med udeleženkami, še vedno pa čaka na svojo prvo medaljo v košarki. Štirikrat je igrala tekmo za tretje mesto in vsakokrat izgubila. V Rio de Janeiru je bila za točko boljša Španija, 1996 in 2000 ji je bron speljala Litva, 1988 pa ZDA.

Čeprav je Avstralija izkušena reprezentanca, ki v podobni postavi že vrsto let igra na največjih tekmovanjih – svetovno prvenstvo 2019 je prav tako končala na četrtem mestu, ji športne stavnice pripisujejo manj možnosti za osvojitev medalje kot Sloveniji. Bwin na primer ima za Slovenijo kvoto 1,72, za Avstralijo pa 2,15.

Tako Slovenija kot Avstralija sta predtekmovanje v Tokiu končali brez poraza. Slovenci so bili boljši do Argentincev, Japoncev in Špancev, Avstralci pa so nastopili v skupini z Nemci, Italijani in Nigerijci. V četrtfinalu je nato Slovenija ugnala Nemčijo, Avstralija pa prav tako prepričljivo Argentino.

Avstralci gojijo ‘poletno igro’, agresivno v obrambi in hitro v napadu. Veliko mečejo za tri, ogromno se vrti okoli Pattyja Millsa, ki bo kar izziv za nas. Imajo veliko izkušenih igralcev, ki imajo izkušnje z vseh velikih tekmovanj, lige NBA in evrolige. Tudi oni imajo veliko motivacijo, saj do zdaj še nimajo kolajne na olimpijskih igrah,” je pred zgodovinskim izzivom dejal slovenski selektor Aleksander Sekulić.

Po tekmi za tretje mesto bodo organizatorji razglasili najkoristnejšega igralca olimpijskih iger, ki ga izbirajo obiskovalci spletne strani Mednarodne košarkarske zveze (Fiba). Trenutno močno vodi Luka Dončić; zbral je 65-odstotkov glasov.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Janez
Janez
1 leto nazaj

Janja Garnbret ni samo najboljša slovenska športnica, ampak najboljša športnica na svetu, Korošci smo lahko nanjo ponosni tako kot smo na Tino Maze.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije