Search
Close this search box.

Janja Garnbret najboljša v polfinalu. Osmoljenca dneva sta Jernej Kruder in Gregor Vezonik

Janja Garnbret je sijajno začela sezono mednarodnih tekmovanj v sklopu svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini balvani v Meiringenu v Švici. Slovenska šampionka je predstavo, ki jo je prikazala v petkovih kvalifikacijah s petimi osvojenimi vrhovi, ponovila danes v polfinalu, ko je preplezala vse štiri balvane za prepričljivo vodstvo.
FOTO: Luka Fonda

Dvaindvajsetletna slovenska kandidatka za zlato odličje na olimpijskih igrah avgusta v Tokiu je v kvalifikacijah vseh pet balvanov preplezala od prvega do finalnega oprimka v prvem poskusu.

V polfinalu je prikazala novo izjemno predstavo. Le za rešitev plezalne uganke tretjega balvana je potrebovala dva poskusa, prvega, drugega in četrtega pa je premagala že v prvo, brez dodatnega poskusa.

Garnbretova, ki je v Meiringenu zmagala že pred dvema letoma, lanska preizkušnja je bila odpovedana zaradi pandemije novega koronavirusa, bo zvečer znova del šesterice, ki se bo merila za zmago.

V finalu bo možno spremljati tri slovenske predstavnice. Mesto v najboljši šesterici sta si priborili tudi Vita Lukan in Katja Debevec, ki sta z dvema vrhovoma in polovico preplezane ene smeri za osvojeno cono, osvojilo peto in šesto mesto polfinala.

Lučka Rakovec (en vrh in ena cona) je zasedla 10. mesto, Lucija Tarkuš (en vrh) in Mia Krampl (tri cone, brez vrha) pa sta slovenske nastope v polfinalu sklenili na 14. in 15. mestu od dvajsetih polfinalistk.

V ženskem finalu se bodo merile še Francozinja Oriane Bertone, japonska veteranka Akiyo Noguchi, ki sta z enim vrhom manj osvojili drugo in tretje izhodišče, Američanka Natalia Grossman je bila četrta.

Pri moških si je najboljši položaj s tremi vrhovi balvanskih smeri od štirih v polfinalu zagotovil Čeh Adam Ondra, ki kot edini evropski predstavnik v finalu vodi pred japonsko trojico Tomoaki Takata, Yoshiyuki Ogata, Sohta Amagasa. Američan Nathaniel Coleman je peti, šesterico finalistov zaokrožuje četrti japonski finalist Kokoro Fujii.

Osmoljenca dneva sta zanesljivo Slovenca Jernej Kruder in Gregor Vezonik, ki sta z dvema vrhovoma smeri ostala tik pod mejo finala na sedmem oziroma devetem mestu. Njun seštevek poskusov je bil namreč večji od Colemana in Fujiija, ki sta prav tako imela dva osvojena vrhova.

Domen Škofic, ki je bil s tretjim dosežkom kvalifikacij najboljši Slovenec v moški konkurenci, je tekmovanje končal na desetem mestu, en vrh v prvem poskusu in osvojena cona v še enem balvanu je bilo premalo za finalni boj za stopničke. Zan Lovenjak Sudar je z enim osvojenim vrhom osvojil 15. mesto.

Začetek finalnih bojev s tremi Slovenkami v boju za stopničke bo ob 19. uri.

Dogodki