Search
Close this search box.

Janja Garnbret bo del priprav opravila tudi na Japonskem

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je z mislimi že usmerjena na glavni cilj sezone. Prva favoritinja poletnih olimpijskih iger v Parizu bo 6. avgusta v dvorani plezalnega centra v pariškem predmestju Le Bourget začela boj za drugo zlato olimpijsko odličje. Do takrat je še nekaj časa. Del priprav bo opravila na Japonskem.

Priprave na novo sezono sta s trenerjem Romanom Krajnikom začela že novembra. V četrtek pa se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani udeležila slovesnosti ob podelitvi priznanj Planinske zveze Slovenije.

Matična športna organizacija ji je še sedmič zapovrstjo podelila laskavi naziv najuspešnejše športne plezalke leta.

“To priznanje mi kljub številnim drugim še vseeno pomeni ogromno, vesela sem ga. Med sezono za takšne priložnosti ni veliko časa, zato se mi zdi lepo. Vsako leto sem vesela, da se dobimo skupaj in smo veseli za drug drugega in proslavimo uspehe,” je dejala Garnbret.

Da je v druščini z alpinisti, lednimi plezalci, turnimi smučarji, ki ob športnih plezalcih sodijo pod okrilje PZS, se ji ne zdi nenavadno. Čeprav športno plezanje poteka na umetnih stenah, v dvoranah, in na prvi pogled z drugimi dejavnostmi nima veliko skupnega.

“Še vedno smo vsi pod eno zvezo, uspehe od vseh cenim in jih neizmerno spoštujem. Je pa res, da se je športno plezanje razvilo v svojo smer, tako da bi bilo morda dobro, če bi enkrat bili povsem svoji. Je pa tudi res, da izhajamo iz alpinizma,” je dejala Garnbret, ki rada pleza tudi po naravnih skalah, a jo klasični alpinizem ni premamil in ne verjame, da jo bo.

Po dveh tednih “poplezavanja” je bila z začetnimi pripravami zelo zadovoljna. “Imela sem občutek, da nadaljujem tam, kjer sem končala. Forma je že zdaj zelo dobra, zelo sem zadovoljna, kako sva s trenerjem zasnovala načrt in kako potekajo priprave. Dobro se počutim na steni, upam, da bo šla forma samo še na gor.”

Zadnja štiri leta se pripravlja na Japonskem, v Tokio se bo odpravila čez deset dni. “Japonska je poleg Slovenije moj najljubši kraj na svetu. Pogoji za trening so fantastični. Samo v Tokiu je 400 plezalnih centrov, tako da imaš neizmerno količino balvanov in smeri.”

Po vrnitvi z Daljnega vzhoda bo marca v Sloveniji gostila odlično ameriško plezalko Brooke Raboutou, s katero sta stkali prijateljske vezi.

Nato bo sledil nov odhod v Azijo. Aprila bo nastopila na obeh uvodnih tekmah svetovnega pokala na Kitajskem, v balvanskem (Keqiao) in težavnostnem plezanju (Wujiang).

Ker se je že uvrstila na olimpijske igre, maja in junija na dodatnih kvalifikacijah v Šanghaju in Budimpešti ne bo smela tekmovati.

V svetovnem pokalu pred Parizom načrtuje tudi nastop v Innsbrucku, kjer bosta od 26. do 30. junija na sporedu tekmi v težavnosti in balvanih, kombinacija teh dveh disciplin bo tudi na sporedu OI.

“Ena tekma je sicer še opcijska, ampak to je moj načrt. Na skupno zmago v svetovnemu pokalu to sezono ne računam.”

Pretekla sezona ji je ostala v spominu po dveh zlatih in srebrni medalji na svetovnem prvenstvu v Bernu, prvi zmagi na domači tekmi v Kopru ter tudi po prvi poškodbi v karieri. Ta se je očitno morala zgoditi, pravi, iz tega je pa prišla še močnejša. “Na koncu bilo vse tako, kot je moralo biti.”

Na azijski turneji v Singapurju se je počutila zvezdniško, ko so oboževalci čakali ure na njen avtogram in skupno fotografijo z njo: “Ne spomin se, da bi za koga stala v vrsti toliko časa. Če bi bila priložnost, bi mogoče čakala v vrsti za fotografijo z Mikaelo Shifrin, morda tudi za Novaka Đokovića in še za Simone Biles.”

Vir: STA

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je z mislimi že usmerjena na glavni cilj sezone. Prva favoritinja poletnih olimpijskih iger v Parizu bo 6. avgusta v dvorani plezalnega centra v pariškem predmestju Le Bourget začela boj za drugo zlato olimpijsko odličje. Do takrat je še nekaj časa. Del priprav bo opravila na Japonskem.