Search
Close this search box.

Invalidsko športno društvo Samorastniki je praznovalo 40-letnico delovanja (FOTO)

Ravensko Invalidsko športno društvo je praznovalo 40. obletnico delovanja. V ta namen so v Mežiški dolini organizirali Teden športa invalidov, v katerem se je več kot 200 udeležencev iz Slovenije in tujine udeležilo športnih tekmovanj v šestih različnih disciplinah.

Odbojka sede je priznana kot paraolimpijski šport od leta 1980, ko so bile paraolimpijske igre na Nizozemskem. Enega takih, uspešnih klubov, imamo tudi na Koroškem. Invalidsko društvo Samorastnik Ravne na Koroškem letos praznuje 40. obletnico delovanja, v ta namen pa so priredili Teden športa invalidov na Koroškem, kjer so se udeleženci po celotni Mežiški dolini pomerili v šestih različnih disciplinah: balinanju, kegljanju, šahu, pikadu, streljanju in včeraj, 25. 5. v OŠ Prežihovega Voranca, tudi v sedaj že tradicionalnem turnirju v sedeči odbojki, “Alpe Jadran 2019“.

Na turnirju se je za zmago potegovalo šest klubov iz Hrvaške, Srbije, Madžarske ter trije klubi iz Slovenije. Tekmovanje je bilo zelo izenačeno, na koncu je zmagala ekipa ŠOKI “Hrabri” iz Zagreba, drugo mesto je dosegla ekipa KSO “Smeč” Beograd, na stopničkah pa so na tretjem mestu stali tudi madžarski Humanitas. Domača ekipa IŠD Samorastniki je dosegla odlično peto mesto, pred njimi so se na četrto mesto uvrstili ŠDI Ljubljana, šesto mesto pa je dosegla ekipa Gen-i volley iz Nove Gorice. Po tekmovanju je sledila tudi slavnostna podelitev vsem, ki so Ravenskim Samorastnikom pomagali pri delovanju društva.

Ravensko društvo IŠD Samorastniki je nastalo z namenom vključiti ljudi s posebnimi potrebami iz Mežiške doline v različne vrste športnih aktivnosti, rekreativno in tekmovalno. Poleg rekreativne dejavnosti se namreč lahko pohvalijo z odličnimi dosežki, tako na državnem, kot tudi na mednarodnem področju v različnih panogah.

Matjaž Majdič, predsednik društva Samorastniki, se je že z devetimi leti navdušil nad športom, ko ga je za šport navdušil takratni predsednik društva Peter Ozmec, začel je plavati. Nekaj let kasneje je spoznal Adolfa Urnauta, ki je bil takrat trener sedeče odbojke, in kot pravi, ga je to, da že 21 let ostaja zvest temu športu, prepričalo predvsem prijateljstvo in vezi, ki so se spletle med igralci. Ob tem je povedal: “Z željo, da bi tudi jaz lahko pomagal članom društva do boljšega počutja, kot je prejšnje vodstvo meni, sem se leta 2012 odločil, da postanem predsednik društva in nadaljujem delo dotedanjega požrtvovalnega predsednika.”

Skozi šport sem spoznal, da moja poškodba ni ovira v mojem življenju, temveč mi šport pomaga pri fizični in psihični krepitvi, sproščanju, druženju in doseganju določenih ciljev.” – Matjaž Majdič

Društvo IŠD vsako leto šteje več članov. V letu 2019 imajo že 142 članov ter zelo usposobljen, požrtvovalen in delaven kolektiv, ki pomaga športnikom invalidom, da dosegajo vedno boljše rezultate. “V Sloveniji smo najuspešnejše društvo na področju športnikov invalidov. V letošnjem letu se lahko pohvalimo s 6 reprezentanti v različnih športnih panogah in z 2 članoma, ki sta bila nagrajena na prireditvi Športnik leta med invalidi 2018: Tanja Glušič – športnica leta – in Esad Hadžiagič, član najboljše športne ekipe. Tudi naprej se bomo trudili omogočiti, da bodo naši športniki zadovoljni dosegali vedno boljše rezultate na osebnem, državnem in mednarodnem področju,” še doda Matjaž.

Ravensko Invalidsko športno društvo je praznovalo 40. obletnico delovanja. V ta namen so v Mežiški dolini organizirali Teden športa invalidov, v katerem se je več kot 200 udeležencev iz Slovenije in tujine udeležilo športnih tekmovanj v šestih različnih disciplinah.