Search
Close this search box.

Intervju! Samo Lampret: “Naša velika rezerva je delo z mladimi”

Objavljamo intervju s predsednikom RK SLovenj Gradec 2011 Samom Lampretom, s katerim se je pogovarjal Matej Nabernik.

Samo, če se za začetek vrneva na začetek vaše poti v Rokometnem klubu Slovenj Gradec. Kako to, da ste se odločili prevzeti funkcijo predsednika v slovenjgraškem klubu?

Dolga leta delujemo v lokalni skupnosti, prav tako pa kot športni zanesenjak sam že dolgo spremljam športne zgodbe v okolju kjer delamo. Zanesenjaki so od leta 2011 gradili zelo pristno zgodbo, ki pa ji je zmeraj manjkalo še malenkost več podpore gospodarstva, čeprav moram priznati in se obenem zahvaliti vsem številnim podjetjem in posameznikom, ki so in tudi še pomagajo klubu. Sami smo v podjetju prišli do faze, ko smo ocenili, da lahko tako organizacijsko, kot tudi finančno nekoliko več damo tej okolici, zato smo se odločili, da v to zgodbo stopimo še bolj pogumno. Nenazadnje gre za dolgo, več kot 60 letno zgodovino, na katero smo včasih premalo ponosni. Slovenj Gradec in Koroška potrebujeta ta klub, potrebujeta ga za vzgojo mladih, za promocijo, za kvalitetno družabno življenje in še kaj. Zato smo tukaj, da nekaj več damo tej občini.

Za vami je že skoraj eno leto dela na položaju predsednika. Kako ste zadovoljni z opravljenim delom na področju poslovanja in organizacije kluba v tem času?

Moram pohvaliti vse svoje sodelavce, se zahvaliti sponzorjem in pohvaliti navijače ter igralce, trenerje vseh selekcij, nenazadnje tudi starše. Naštel sem glavne deležnike, ki če iz kroga sožitja izpade samo eden od njih, potem ni več temeljev za uspešno zgodbo. Klub smo v tem letu finančno in organizacijsko stabilizirali. Seveda nikjer ne gre zmeraj brez težav, menim pa, da dobro krmarimo med čermi, drug drugega dopolnjujemo in snujemo prihodnost.

Kje pa vidite največ prostora za napredek na tem področju? Kje se skrivajo največje rezerve predvsem na področju zagotavljanja finančnih sredstev?

Naša velika rezerva je delo z mladimi. Tako kot sedaj tukaj sedim, bom izredno razočaran, če ne bomo v klub pripeljali več otrok in jim pomagali v času odraščanja. Enim do vrhunskih športnikov, drugim do zdravih in dobrih osebnosti. Tukaj veliko zahtevam od svojih trenerjev, pa naj kar zelo jasno povem, še več bom. V klub želimo pripeljati dodatni strokovni kader. Kader, ki bo najboljši pri delu z otroki. Včasih to preveč prepuščamo slučaju, jaz pa želim, da imajo starši v trenerjih največje zaveznike za vzgojo in pri odraščanju njihovih otrok. Tukaj ne želim popuščati.

Ko ste prevzeli funkcijo predsednika, je obstajala tudi možnost, da bo klub prevzel ime vašega podjetja, ki je hkrati tudi glavni sponzor kluba. Kako to, da se to ni zgodilo?

Tudi sam sem takšno ponudbo dobil, ampak sem se za njo takoj zahvalil. Glejte, za naše podjetje bi bila izjemna čast in spoštovanje, da bi klub z eno najdaljših tradicij v Sloveniji nosil ime našega podjetja. Ampak potrebno se je zavedati nekaj, ta klub je klub vseh nas. Ta klub ni Acron in ta klub ni klub Sama Lampreta. Naj bom zelo jasen, jaz sem prišel v klub delat, želim ga pripraviti tako daleč, da bo nekoč lahko prišel za menoj nekdo drug in prav tako ponosno delal naprej. Ta klub je klub mesta in koroški klub, zato želim, da še naprej ponosno nosi ime mesta Slovenj Gradec.

V jesenskem delu tekmovanja v 1. B ligi se je članska ekipa izkazala z odličnimi igrami. Na lestvici zaseda drugo mesto z enakim številom osvojenih točk kot prvi Slovan. Verjetno ste s tem tudi vi zelo zadovoljni?

Res je, sem zadovoljen z mestom na lestvici, predvsem pa sem zadovoljen s pristopom fantov. Fantje so prava ekipa tako na, kot izven igrišča, kar se kaže tudi na lestvici. Seveda prihaja tudi do nihanj, kar pa je normalno. Morate vedeti, da nam je bistveno lažje, ker nas tako doma, kot tudi v gosteh spremljajo navijači, katerim se na tem mestu še enkrat iskreno zahvaljujem za vso podporo in jih naprošam za takšno ali še številčnejšo podporo tudi v bodoče.

Pred sezono ste v klubu na mesto trenerja članske ekipe postavili Slavka Iveziča, kar s je izkazalo za zelo dobro potezo. Ste tudi vi takšnega mnenja?

G. Ivezič je izkušen trener.  Je pa tako, da v je v življenju moja filozofija staviti na TIM, ne na posameznika. Zato sem izredno vesel, da je svoje naredil tudi ostali tim, ki dela v klubu, ter seveda uprava kluba, ki je zagotovila pogoje in se pred sezono dogovorila s kvalitetnimi igralci, da so kljub igranju v 1B ligi prišli igrati oz. ostali v Slovenj Gradcu, ter sredi sezone  pripeljali  fantastično okrepitev Žana Šola, ki je še samo dodatno okrepil to odlično ekipo in fante, ki so klub pripeljali do mest, ki vodijo v prvo ligo. Tudi od glavnega trenerja veliko pričakujem in še zdaleč nismo naredili vse, tako da nas vse skupaj čaka še veliko dela, predvsem na področju mlajših selekcij in seveda uvrstitve ekipe v prvo ligo.

Kako pa ste zadovoljni z delom in rezultati mlajših selekcij vašega kluba?

Kot sem dejal že na začetku. Tukaj imamo še ogromno rezerve in ne bom se nič zmotil, če tukaj iskreno povem, da sem najbolj jezen nase, ker smo zaradi takšnih in drugačnih razlogov naredili manj kot sem pričakoval. Da ne bo pomote, ne rezultatsko, ampak želimo si več otrok in želimo si da vsi igrajo. Želimo si zadovoljnih staršev. Nihče me ne bo prepričal, da v najmlajših selekcijah mora igrati zmeraj najboljših sedem. NE! Jasen NE! V našem klubu bodo igrali vsi, ki si zaslužijo in ki pridno trenirajo. To bo našo vodilo za prihodnost in upam, da nam uspe.

Če se zopet vrneva k članski ekipi. Tekme v slovenjgraški športni dvorani so odlično organizirane in zelo dobro obiskane. Veliko bolje kot v marsikaterem prvoligaškem klubu. Verjetno ste na to zelo ponosni?

Ko sem prišel v klub sem si rekel, to moramo narediti za ljudi. To ni naš dogodek. To mora biti šov za igralce in za ljudi. Mislim, da nam dobro uspeva, seveda pa bom tudi tu rekel tole –  ekipa in vsi ti, ki delajo si zaslužijo izjemno spoštovanje. Morate vedeti, da v klubu vsi delamo volontersko in na takšen način dosegati takšne rezultate, to  lahko samo z ljudmi, ki imajo v sebi nekaj več. In ti ljudje so takšni. Želim si še koga, da se vrnem, da se nam približa na novo … Če želimo dosegati cilje, ki smo si jih zadali, potem ne smemo pojenjati, gremo z visokim tempom in delovno vnemo dalje.

Drugega februarja se bo nadaljevalo tekmovanje v 1. B državni rokometni ligi. Odigranih bo še 13 krogov, po katerih bo jasno, kateri dve ekipi si bosta priborili napredovanje med prvoligaše. Kakšna so vaša pričakovanja pred nadaljevanjem sezone?

Ekipo smo pred drugim delom okrepili z, po mojem mnenju,  enim najboljših igralcev na poziciji levega zunanjega v Sloveniji. Ponosen sem, da je Žan Šol, ki lahko v Sloveniji klube izbira, izbral naš klub. Pa tukaj ni samo on. Že od prej imamo homogeno ekipo, na vsaki poziciji imamo dva, ponekod tudi tri kvalitetne igralce. Mislim, da imajo fantje dobre pogoje, če bomo vsi skupaj zdravi potem pričakujem zelo jasno uvrstitev v prvo ligo. Bom še bolj natančen, zelo jasno ciljamo na prvo mesto na lestvici. Zavedam se, da bodo proti nam vsi igrali 110%, ampak mi imamo v naših navijačih aduta več in ravno to bo na koncu prevladalo, da se bomo ob koncu sezone na veliki fešti vsi skupaj veselili in proslavili novi uspeh Koroškega športa. Ne smemo biti skromni, za takšno malo regijo je vsak uspeh naših športnikov izjemen dosežek in ne smemo biti zadržani pri tem, ko želimo pokazati, da smo resnično ponosni. Ponosni, da smo Korošci.

Kot zelo dobra se je pokazala poteza, da ste se dogovorili za sodelovanje z Žanom Šolom, otrokom slovenjgraškega kluba in enim najboljših levih zunanjih pri nas. Je s tem članska ekipa dobila dokončno podobo, ali razmišljate še o kakšni okrepitvi?

Glejte, želimo si, da gospodarstvo in lokalne skupnosti spoznajo, da šport ni le strošek, ampak naložba. Naložba v mlade, naložba v ljudi. Ko nas bo čim več podjetnikov to spoznalo, potem bomo tudi mi razmišljali o tem, da ekipo še primerno okrepimo. Moram povedati, da že sedaj prihaja do tega, da se nam ponuja marsikateri kvaliteten igralec, saj očitno tudi v ostala okolja prihaja dober glas o našem delu, navijačih in ambicijah. Sam si želim v klub vrniti čim več domačih fantov, ki igrajo drugje. Seveda pa si ne dopustim, da bi zaradi tega ohromili finančno konstrukcijo in ogrozili poslovanje kluba, ki je po dolgem času finančno saniran. Seveda bomo v prvi ligi potrebovali še kakšno dodatno pomoč, sam pa bom najbolj ponosen, če bomo nekoč zopet ogrozili tudi najboljše v državi  z domačimi fanti, ki bodo igrali pred svojimi starši, babicami, puncami in ponosno nosili beli dres. Tudi zato sem zelo zahteven do svojih sodelavcev in tudi trenerjev in tako bo tudi v bodoče. V klubu bodo delali ljudje, ki bodo to razumeli.

Kako pa ste zadovoljni z rezultati mlajših selekcij vašega kluba v jesenskem delu prvenstva in kakšna so vaša pričakovanja pred nadaljevanjem sezone?

Veliko o tem sem že povedal. Pred sezono smo v klub vrnili Martina Podstenška, ki je izredno dober trener za najmlajše selekcije. Tudi ostali trenerji v klubu se trudijo, ampak kot rečeno… v klub želimo več otrok, želimo si spremljanja staršev, želimo si starše ko partnerje. Dobro delamo, ampak še bolje bomo.

V mlajših reprezentančnih selekcijah ima vaš klub kar nekaj predstavnikov. To je dokaz odličnega dela z mladimi v vašem klubu. Zagotovo delu z mladimi v vašem klubu posvečate ogromno pozornosti?

Ja, sami veste, da je slovenjgraška rokometna šola poznana tudi po Sloveniji in tukaj gre nedvomno zahvala vsem trenerjem, tudi staršem in tudi trenerjem, ki so nekoč v klubu delali pa so sedaj na drugih delovnih mestih ali klubih. Ko govorim o razvoju kluba in rokometa v Slovenj Gradcu imam v mislih predvsem razvoj mlajših selekcij, tukaj želimo biti enostavno najboljši v Sloveniji. Ne po rezultatu na lestvici, ampak po tem, kako se bodo otroci pri nas počutili in kaj bodo postali, ko bodo od nas odhajali.

Če bi se o potnikih med prvoligaše odločalo po jesenskem delu prvenstva, bi se vaša ekipa uvrstila med 12 najboljših slovenskih ekip. Ste mnenja, da je ekipa v trenutni sestavi sposobna enakovrednega boja z najboljšimi slovenskimi ekipami?

O tem sva nekaj spregovorila že nekoliko prej. Menim, da je že ta ekipa sposobna igrati v prvi ligi, vendar pa ničesar ne želimo prepuščati naključju. Moje mnenje je, da najprej oddelajmo te 4 mesece trdih treningov in tekem, v analizi po koncu sezone pa se bomo odločili kako in kaj. Ne želim, da se prihodnost kluba ogrozi zaradi nekontroliranih nakupov igralcev, hkrati pa ne želim, da smo v prvi ligi »topovska hrana«. Skupaj z gospodarstvom in lokalno skupnostjo moramo najti primerno pot za klub iz takšnega okolja in k temu tudi strmimo.

Kaj pa finančno in organizacijsko? Je vaš klub sposoben nastopanja med prvoligaši, oziroma, kaj mu za to še manjka?

Tudi o tem sva se že pogovarjala. Sami ste dejali, da smo v marsičem prekašali tudi kakšnega prvoligaša, ampak za nas to ni dovolj. Želimo biti klub na katerega bomo lahko ponosni vsi in bo nanj ponosen vsek igralec, starš in navijač, zato nas tudi na tem področju čaka še veliko dela.

V zadnjem času uspešno sodelujete s sosednjimi rokometnimi klubi, ravenskim Fužinarjem in velenjskim Gorenjem. Nam lahko poveste še kaj več o tem?

Res je. Prihajam iz gospodarstva, kjer je popolnoma samomorilsko sodelovanje zapiranje pred ostalimi podjetji, tudi konkurenco. Delamo na enakih področjih, želimo pa dosegati podobne cilje. Brez dopolnjevanje, medsebojne pomoči, sodelovanja in učenja drug od drugega tega ne moremo doseči. Moje sanje so, da bomo nekoč državni prvaki, a nam bo to uspelo ne vem, bomo pa naredili vse, da tlakujemo pot do tja, to pa lahko samo na takšen začrtan način.

Samo, najlepša hvala, da ste si vzeli čas za tale pogovor.

Hvala tudi vam, da nas spremljate in pomagate v okolici širiti dober glas o športu, ter seveda  o rokometu. Vse dobro.

 

Avtor besedila: Matej Nabernik

 

Dogodki