Search
Close this search box.

Intervju: mlad Korošec Marcel Žunko že dvakrat osvojil naslov državnega prvaka

Mlad koroški smučar, ki je član mikro ekipe SD Beli Zajec Mozirje, kljub svoji mladosti že dosega vrhunske rezultate. Ponaša se lahko z dvakratnem naslovom državnega prvaka, dobre uvrstitve dosega tudi na ostalih tekmah.

Na Koroškem imamo dobre pogoje za smučanje, vendar pa nekateri, tudi zaradi tega, ker želijo, da jih trenira specifičen trener, zapuščajo regijo in se za smučanje odločijo drugje.

Eden takih je tudi mlad Korošec Marcel Žunko, uspešen in nadarjen smučar, ki je kljub svoji mladosti že dvakrat osvojil naslov državnega prvaka. Ob tem skromno pove, da mu njegovi dosežki pomenijo, da je na pravi poti, hkrati pa mu je to vzpodbuda za naprej. Njegova najljubša disciplina je slalom, do letošnjega leta pa je bil boljši v veleslalomu. Meni, da je v Sloveniji konkurenca v smučanju izjemno močna.

Za smučanje se je navdušil že, ko je bil star 5 let. Takrat je začel smučati v klubu Fužinar Ravne, vendar pa so ga, kot pove, zaradi njegove tehnike in očetovega pristopa, v koroških klubih zavrnili. Zdaj ga trenira njegov oče, s katerim sta mikro ekipa v SD Beli Zajec Mozirje. Po njegovih besedah sta tja morala oditi, saj v koroških klubih niso bili navdušeni nad tem, da bi ga treniral prav on.

Pa vendar brez dobrega trenerja, in seveda tudi dobrega smučarja, ni dobrih rezultatov. A za doseganje vrhunskih rezultatov po Marcelovih besedah ni dovolj le talent, potrebno je tudi veliko dela, marljivosti in finančne podpore.

Marcel Žunko

Marcel se trikrat tedensko udeležuje smučanja, enkrat tedensko dela na kondiciji, čez vikende tekmuje na tekmah, ponedeljek pa je po napornih vikendih namenjen počitku. Kadar ni na smučkah ali v telovadnici, je običajen najstnik, ki igra računalniške igrice in se druži s prijatelji. Pozimi na treningih največ pozornosti posveča tehniki, poleti pa je večina treningov kondicijskih, največ pozornosti takrat namenja razvoju, rasti in koordinacijskim vajam. “Vsi treningi zahtevajo ogromno časa, šola pa ne pokloni ničesar”, pove.

Marcel je še osnovnošolec, šola se na OŠ Franja Goloba Prevalje, po tem pa razmišlja, da bi nadaljeval pot kot fizioterapevt.

“Za doseganje ciljev je potrebno ogromno odrekanja in trdega dela.” – Marcel Žunko

Njegova vzornika sta Mikaela Shiffrin in Marcel Hirscher, mlad Marcel pa ima jasno začrtane cilje: “Moji cilji so, da bi zmagoval tekme svetovnega pokala in šel na olimpijske igre.” V naslednjih sezonah U16 sloski si želi postati državni prvak, v tekmah FIS pa si želi čim boljših uvrstitev. Seveda pa si želi tudi čim manj poškodb.

Dogodki

Mlad koroški smučar, ki je član mikro ekipe SD Beli Zajec Mozirje, kljub svoji mladosti že dosega vrhunske rezultate. Ponaša se lahko z dvakratnem naslovom državnega prvaka, dobre uvrstitve dosega tudi na ostalih tekmah.