Search
Close this search box.

Gregor Vezonik, mlad koroški plezalec dosega vrhunske rezultate tudi v svetovnem merilu

Gregor Vezonik je plezalec, ki kljub svoji mladosti tudi na svetovnih prvenstvih sega po najvišjih mestih.

Gregor Vezonik je koroški plezalec, ki je kljub šele svojim 24-im letom v življenju, sploh v plezanju, zelo veliko dosegel. Njegovi cilji so jasni, želi si dosegati vrhunske rezultate, kar mu je uspelo že lansko leto. Letošnje leto je dobil tudi priznanje za športnika leta 2018 občine Ravne na Koroškem.

Naj omenimo samo nekaj njegovih uspehov: V evropski mladinski seriji je leta 2010 dosegel šesto mesto med mladinci (B) v Bolgariji in 3. mesto  med mladinci (B) v Sloveniji. Na evropskih mladinskih pokalih je v disciplini težavnost leta 2011 dosegel 5. mesto med mladinci (A) v Franciji in 4. mesto med mladinci (A) v Sloveniji. Leta 2012 je na evropskih mladinskih pokalih v disciplini težavnost in hitrost dosegel 6. mesto v Veliki Britaniji, v disciplini balvani pa 5. mesto v Švici. Leta 2014 je na evropskem mladinskem prvenstvu v Avstriji v disciplini balvani dosegel 3. mesto. Leta 2017 je na plezalnem svetovnem pokalu v Indiji v disciplini balvani dosegel 19. mesto. Leta 2018 je dosegel na svetovnem pokalu v disciplini balvani in hitrosti v Rusiji 3. mesto, enako uvrščen je bil tudi na Kitajskem. V Avstriji je na svetovnem prvenstvu lani osvojil 3. mesto.

Plezanje mu je tako rekoč bilo položeno v zibelko, vendar mu je sprva to predstavljalo le zabavo, kasneje pa se je vedno bolj resno loteval plezalnih podvigov. S plezanjem se je spoznal že kot otrok, saj sta oba njegova starša plezalca, tudi brat je bil uspešen tekmovalec. Vsi družinski dopusti so bili povezani s plezanjem, tako da o drugih športih sploh ni kaj preveč razmišljal. Sedaj trenira šestkrat tedensko po štiri ure dnevno, ob tem mu prostega časa ostane bolj malo. Preživi ga s punco, s katero skupaj hodita na jogo, sprehode, tudi kuhata.

Gregor je mnenja, da je vsak šport po svoje lep in zabaven. Pri plezanju mu je bil na začetku najbolj všeč stik z naravo, saj je velik del svojega otroštva preživel v naravnih plezališčih. Po njegovem mnenju se plezanje od ostalih športov najbolj razlikuje v tem, da se smeri in balvani vedno znova razlikujejo od tistih, ki jih je preplezal v prejšnjih situacijah, na prejšnjih treningih ali tekmah. Vsak dan se mu ponujajo novi izzivi in kot pravi, si res ne predstavlja, da bi se v plezanju kdaj dolgočasil.

Pri plezanju je, tako kot pri vsakem športu enako kot fizična pomembna tudi psihična pripravljenost. Gregor meni, da višji, kot je rang tekmovanja, več je tekmovalcev, ki so vrhunsko fizično pripravljeni in na koncu pri rezultatih šteje, kdo je tisti dan naredil manj napak. Najmanj napak pa, pravi, po navadi naredi tisti, ki je psihično najbolj pripravljen in je sposoben plezati na svojem fizičnem limitu.

Ob uspehih, ki jih Gregor Vezonik dosega, skromno pove: “Vsaka tekma, na kateri sem naredil dober rezultat, je nekaj posebnega. Mislim, da najbolj izstopata tekma v Münchnu, na kateri sem prvič zmagal tekmo svetovnega pokala, in svetovno prvenstvo v Innsbrucku, na katerem sem bil tretji. Izbirati med tema dvema je težko, je pa vseeno verjetno več vredna medalja iz Innsbrucka, saj tekmovalci za medaljo na prvenstvih možnost dobimo le enkrat na dve leti.”

Gregor zaključuje študij kineziologije. Zanimalo nas je, če mu teorija o gibanju telesa, ki jo je pridobil pri študiju, pomaga tudi pri plezanju. “Vsaka izkušnja, informacija in znanje človeku slej ko prej pride prav. Znanje iz študija mi verjetno na tekmovanjih ne pomaga dosti, je pa zagotovo lažje trenirati, če veš, kaj se dogaja s telesom,” je povedal.

“Plezalna infrastruktura na splošno v Sloveniji je na veliko slabši ravni kot v tujini.”

Znano je, da za plezalce in plezalke na Koroškem niso dovolj dobri, da bi samo s treningi v domačem kraju dosegal vrhunske rezultate, kar je potrdil tudi Gregor: “Pogoji na Koroškem žal ne zadostujejo nivoju, ki ga je plezanje v zadnjih desetih letih doseglo. Plezalna infrastruktura na splošno v Sloveniji je na veliko slabši ravni kot v tujini. V ostalih delih Slovenije se stvari sicer kar hitro obračajo na bolje in upam, da bo kmalu tako tudi na Koroškem.”

Pravi, da je že kot osnovnošolec vedel, kaj si želi doseči, ga je pa kasneje tekmovanje v članskih vrstah hitro postavilo na realna tla. “Če bi me o mojih ciljih vprašali dve ali tri leta nazaj, bi bili zagotovo skromnejši od rezultatov, ki sem jih dosegel lani,” še pove.

Naslednji konec tedna se začne svetovni pokal v plezanju v Švici. Gregor pravi, da si pred vsako sezono začrta neke cilje in tudi letos je tako: “V Švici si želim predvsem sproščeno otovoriti sezono, časa za lov na rezultate bo letos še veliko.”

In kje se mlad plezalec vidi v prihodnosti? “Mislim, da bom še nekaj let tekmoval. Po končani karieri  si zagotovo želim ostati v plezanju, kot postavljalec smeri, trener …”

Dogodki

Gregor Vezonik je plezalec, ki kljub svoji mladosti tudi na svetovnih prvenstvih sega po najvišjih mestih.