Garnbretova z zmago v kvalifikacijah v finale za zlato

Janja Garnbret bo predstavnica Slovenije v petkovem finalu kombinacije športnega plezanja na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. V finale najboljše osmerice, ki se bo merila za zgodovinsko zlato kolajno, je napredovala kot zmagovalka današnjih kvalifikacij.
FOTO: Aleš Uršej

Garnbretova je po prvi disciplini današnjega plezalskega maratona, hitrostnem plezanju, zasedala 14. mesto. Balvansko preizkušnjo je končala na prvem mestu, tretjo disciplino težavnost pa sklenila na četrtem. Zmnožek dosežkov ji je prinesel končnih 56 točk za najboljši dosežek kvalifikacij.

Najboljša slovenska športna plezalka je ključno razliko naredila v balvanskem plezanju, ko je bila na prizorišču Aomi Urban Sports Park razred zase. Edina je namreč vrhove štirih balvanov osvojila v prvem poskusu. To je storila povsem igraje in brez kakršnih koli težav ter v slogu velike šampionke prevzela vodstvo v kvalifikacijah, ki ga ni več izpustila iz rok.

Na sporedu tega olimpijskega troboja je bila le še preizkušnja v težavnosti kombinacije športnega plezanja, ki je prvič na olimpijskih igrah.

Slovenka je kot najbolje uvrščena tekmovalka na svetovni jakostni lestvici v 15 metrsko steno vstopila kot zadnja. Težavnost je končala na četrtem mestu na višini 30.

Skozi današnje kvalifikacijsko sito se je od 20 tekmovalk prebila zgolj najboljša osmerica, ki se bo v petek merila za premierno olimpijsko zlato v športnem plezanju.

Druga slovenska predstavnica v športnem plezanju v Tokiu Mia Krampl je premierne olimpijske igre končala prvi dan tekmovanja na končnem 18. mestu. Najboljši dosežek je dosegla v težavnosti s sedmim mestom. Njen zmnožek je znašal 1764 točk. V hitrosti je bila 18., balvane pa je končala na 14. mestu.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.