Search
Close this search box.

Fundacija za šport bo v letu 2020 za slovenski šport namenila 8,5 milijona evrov

Fundacija za šport (FŠO) bo v letu 2020 za slovenski šport namenila 8,5 milijona evrov, kar pomeni okrog deset odstotkov več kot v letu poprej. Športne organizacije so v enomesečnem razpisnem roku zaprosile za skoraj štirikrat več, 32 milijonov evrov sredstev. Prva sredstva naj bi za tekmovalni šport razdelili že v začetku leta.

V razpisu za leto 2020 je na FŠO prispelo 1099 vlog, kar je 59 več kot v razpisu za leto 2019. Skupaj je bilo prošenj za 32 milijonov evrov sredstev, od tega dobrih 23,8 milijona za programe, preostalo pa za objekte.

Tako kot vsa zadnja leta bodo sredstva najprej prejele nacionalne zveze za vrhunski šport. To se bo predvidoma zgodilo že februarja 2020, so sporočili iz FŠO. FŠO trenutno čaka na podatke Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) o kategoriziranih športnikih, ki so zelo pomembni za delitev sredstev pri vrhunskem športu. Sledili bodo športna rekreacija, raziskave in publikacije v športu, športni objekti.

Razlika med zaprošenimi in razpisanimi sredstvi FŠO je zelo velika. Tako bo za objekte na voljo 2,1 milijona evrov, za tekmovalni šport pa okoli štiri milijone evrov.

“Temu smo priča vsako leto. Nacionalne panožne zveze in druge športne organizacije same ocenjujejo vrednost projektov. Poleg tega je tako velika razlika tudi pomemben podatek, da je za šport pri nas potrebnih več sistemskih sredstev, kot jih je dejansko na voljo. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport zato pozivam, da v okviru državnega proračuna v prihodnje zagotovi več sredstev. FŠO kot pomemben steber sofinanciranja športa namreč nima dodatnih možnosti za sofinanciranje in lahko deli le denar iz koncesnin od športnih loterij,” je pojasnil predsednik FŠO Aleš Remih.

Fundacija za šport sredstva pridobi iz koncesijskih dajatev od iger na srečo Loterije Slovenije in Športne loterije. Enako velja za Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), ki jo je tako kot FŠO leta 1998 ustanovil državni zbor. Fiho od Športne loterije dobi skupaj 20 odstotkov koncesijskih dajatev, od Loterije Slovenije pa 80 odstotkov. Obratno je pri FŠO.

Fundacija za šport je v dobrih dveh desetletjih svojega obstoja do letos razdelila 168 milijonov evrov, od tega 102 milijona za športne programe, 66 pa za objekte.

Dogodki