Search
Close this search box.

Dončič: Vedeli smo, da so vsi stavili na Phoenix, a mi smo verjeli

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je bil s 35 točkami najboljši strelec ob zmagi Dallas Mavericks proti Phoenix Suns na odločilni sedmi tekmi polfinala v zahodni konferenci lige NBA. Na tiskovni konferenci po obračunu je dejal, da so kot moštvo vselej verjeli v uspeh, četudi Dallasu nihče ni pripisoval večjih možnosti.

Po osmih zmagah v končnici so se Teksašani uvrstili v konferenčni finale, ki se bo začel v noči s srede na četrtek. Tekmec bo Golden State Warriors, ki je po šestih tekmah izločil Memphis Grizzlies.

Tekmo več so za napredovanje potrebovali Dončić in soigralci. Predvsem Spencer Dinwiddie in Jalen Brunson sta odlično opravila svoji vlogi ob razpoloženem slovenskem asu. Dosegla sta 30 oz. 24 točk. Skupaj so vsi trije dosegli le točko manj od celotnega seštevka Phoenixa ob zmagi s 123:90.

Dončić in Dinwiddie sta obenem postala osma soigralca, ki sta na sedmi tekmi dosegla vsaj po 30 točk, ter prva po letu 2002 in Kobeju Bryantu in Shaquillu O’Nealu v dresu Los Angeles Lakers. Dallas je obenem postavil še en rekord, in sicer z najvišjo prednost po polčasu sedme tekme končnice. Le štirikrat pa je na 144 sedmih tekmah v ligi NBA ekipa na koncu slavila z višjo prednostjo kot Dallasovih +33.

Iskreno sem presrečen. Ta nasmešek bo težko zbrisati z mojega obraza. Zaslužili smo si zmago, le na nekaj tekmah nismo bili pravi. Ves čas smo verjeli, vsi v garderobi smo verjeli,” je na tiskovni konferenci po tekmi dejal Dončić, ki je Dallas popeljal do prvega konferenčnega finala po letu 2011. Takrat so Mavericks osvojili šampionski prstan.

Vedno se zabavam. Ko je tako, igram najbolje. Ampak danes nisem igral zgolj jaz, celotna ekipa je delovala odlično. Ne spomnim se, kdaj bi kdo v gosteh igral tako dobro na sedmi tekmi. To so odločilne tekme. Obožujem te obračune, veliko je pritiska. Vedeli smo, da so vsi stavili na Phoenix, a kot sem že rekel, vsa garderoba je verjela. Igrali smo odlično, dali smo vse od sebe,” je dodal 23-letni zvezdnik lige NBA.

Ko igramo tako dobro obrambo, nas je težko premagati. Po prvih dveh tekmah v Phoenixu smo popravili igro v obrambi in to je bil ključ do končnega uspeha,” je še zaključil Dončić.

Jeziček na tehtnici sta bila v prvem polčasu predvsem Dončić in Spencer Dinwiddie. Skupaj sta v tem delu dosegla kar 48 od 57 točk Dallasa. Dinwiddie se je na koncu ustavil pri 30.

Kot tretja opcija v napadu moraš razumeti, da ti nič ne bo podarjeno. Kakšno tekmo dobiš pet metov, na drugi pa tudi 15. Na tej tekmi je nekoliko umirjeno začel Jalen Brunson, sam pa sem zadel prva dva meta. Od takrat mi je steklo. V drugem polčasu je Brunson zadeval, sam pa sem se nekoliko umaknil, da opravi svoje. Ves čas moraš brati položaj na parketu in uživati v teh trenutkih,” je po tekmi dejal danes druga violina Dallasa Dinwiddie.

Veliko zaslug so ameriški mediji pripisali tudi trenerju Dallasa Jasonu Kiddu. Nekdanji igralec Mavericks in prvak z ekipo leta 2011 je ustvaril odlično obrambno moštvo, po koncu obračuna pa ni želel govoriti o mejah svojih varovancev.

Ne vemo, kako daleč lahko gremo, zato smo imeli načrt in zato smo prišli sem igrati. Nihče nam ni pripisoval možnosti. Mnogi so mislili, da bo dvoboj enostranski. Imeli so prav, le da niso mislili, da se bomo na koncu veselili mi. Luka je Luka, obožuje velike odre. Večji kot je oder, boljši je,” je na tiskovni konferenci poudaril Kidd.

Odigrali smo najslabšo tekmo sezone. Ta ekipa ima velik karakter in vem, kako močno so si želeli zmagati. Toda nikakor nismo mogli zadeti, to nas je ustavilo, Dallas pa je sijajno igral od samega začetka. Če smo skozi celotno sezono poslušali hvalospeve na naš račun ob vseh rekordih, moramo zdaj kot moški sprejeti to grenko resnico. To je življenje,” je po tekmi dejal trener Phoenixa Monty Williams.

To je bila težka tekma. Vso sezono smo gradili svojo igro na obrambi. Danes nista delovala ne obramba ne napad. Ni večjega sporočila za to skupino igralcev, kot da se vrnemo na delo. Imeli smo odličen redni del sezone, cilja pa nismo dosegli. V prihodnji sezoni moramo biti boljši,” je po tekmi dejal Chris Paul, ki ga je Dallas odlično ustavljal predvsem na zadnjih petih tekmah.

Od samega začetka so nam izprašili riti. Kot ekipa moramo sprejeti to boleče dejstvo in iz tega potegniti kar največ motivacije za poletje,” pa je bil komentar Devina Bookerja po koncu obračuna.

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je bil s 35 točkami najboljši strelec ob zmagi Dallas Mavericks proti Phoenix Suns na odločilni sedmi tekmi polfinala v zahodni konferenci lige NBA. Na tiskovni konferenci po obračunu je dejal, da so kot moštvo vselej verjeli v uspeh, četudi Dallasu nihče ni pripisoval večjih možnosti.