Search
Close this search box.

Dončić kljub udarcu v glavo do 29 točk

Slovenski košarkarski as Luka Dončić je bil kljub udarcu v glavo z 29 točkami najboljši strelec Dallas Mavericks ob zmagi proti Orlando Magic s 117:102. Teksašani so morali znova loviti zaostanek za tekmecem, kar je v tej sezoni severnoameriške lige NBA že stalnica.
Fotografija je simbolična

Mavericks so predvsem v drugi četrtini igrali zelo zaspano in si nabrali 15 točk zaostanka, ob polčasu pa je ta znašal 13 točk (53:66).

V drugem delu so znova strnili vrste in že ob koncu tretje četrtine povedli, čeprav so takrat nekaj minut igrali brez Dončića. Ta se je 7:17 minute pred koncem tretjega dela podal v slačilnico, potem ko se je zaletel v Gogo Bitadzeja.

Štiriindvajsetletnik se je vrnil na začetku zadnje četrtine in odigral vseh zadnjih 12 minut. Skupaj s Kyriejem Irvingom sta zapečatila usodo Orlanda z zaporednima trojkama za 114:100 in pripomogla k na koncu zanesljivi zmagi Dallasa.

“Ni bilo kakšnega protokola za pretres možganov. Sicer so me pregledali, a ni bilo nič hudega,” je o udarcu v glavo po dvoboju na kratko dejal Dončić.

Dvoboj je končal z 29 točkami, šestimi podajami in šestimi izgubljenimi žogami v 35 minutah, Irving je dodal 21 točk in deset podaj. Tudi Tim Hardaway je s klopi dosegel 21 točk. Pri domačih je bil z 22 točkami najboljši strelec Paolo Banchero.

“Velikokrat smo že dejali, da ta naveza deluje, le nekaj časa sta potrebovala,” je po dvoboju o dvojcu Dončić-Irving dejal trener Dallasa Jason Kidd.

“Luka predstavlja težavo za ekipe, ko ga podvajajo, Kyrie in ostali pa to s pridom izkoriščajo. Vendar tudi Kyrie lahko igra v ‘pick and rollu’ z vsemi fanti in išče boljši položaj tako zase kot zanje v napadu. Luka že tako zadeva in orkestrira napade ter lahko najde prostega soigralca,” je še na to temo odgovarjal trener Dallasa.

“V prvem delu smo si privoščili nekaj neprevidnih podaj. Vedeli smo, da bomo prišli do boljših položajev, če bomo bolj pazili na žogo v drugem polčasu. V tretji četrtini smo postavili temelje v obrambi in z njo tlakovali pot do zmage,” pa je o samem poteku dvoboja dodal Kidd.

Mavericks so s šestimi zmagami ob le enem porazu drugo najboljše moštvo zahodne konference in hkrati lige. Zaostajajo le za aktualnimi prvaki Denver Nuggets (7-1). Ti so ponoči premagali New Orleans Pelicans (134:116) po zaslugi trojnega dvojčka Nikole Jokića. Izjemni srbski center je na koncu zbral 35 točk, 14 skokov in 12 podaj.

V NBA to tekmovalno obdobje ni več neporažene ekipe, saj je v šestem dvoboju prvi poraz zabeležila zasedba Boston Celtics. Po podaljšku so bili boljši Minnesota Timberwolves s 114:109. Anthony Edwards je za zmagovito moštvo dosegel 38 točk, Jayson Tatum za poraženo 32.

Na zahodu je šestič zmagala zasedba Golden State Warriors. Boljša je bila od Detroit Pistons s 120:109. Stephen Curry je dvoboj sklenil s 34 točkami.

Statistično se je ponoči najbolj izkazal Joel Embiid, ki je z 48 točkami in 11 skoki Philadelphia 76ers vodil do zmage proti Washington Wizards s 146:128.

Še šest točk več je dosegla Indiana. Pacers so namreč s 152:111 ustavili San Antonio Spurs s prvim izborom na letošnjem naboru Victorjem Wembanyamo.

Milwaukee Bucks so po zaslugi 36 točk Giannisa Antetokounmpa ugnali Brooklyn Nets s 129:125. Tem ni pomagalo niti 45 točk Camerona Thomasa.

Miami Heat so s 108:107 premagali Los Angeles Lakers. Obe ekipi sta imeli v zadnjih dveh minutah in pol več priložnosti za zmago, a se izid ni spremenil. LeBron James je za LA dosegel 30 točk, Jimmy Butler pa za vročico 28.

Zmage s 111:97 so se ponoči veselili še New York Knicks proti Los Angeles Clippers z debitantom v tem dresu Jamesom Hardnom (17 točk).

Chicago je bil boljši od Utaha s 130:113, Houston je premagal Sacramento s 122:97, Oklahoma pa je ugnala Atlanto s 126:117.

Dogodki

Slovenski košarkarski as Luka Dončić je bil kljub udarcu v glavo z 29 točkami najboljši strelec Dallas Mavericks ob zmagi proti Orlando Magic s 117:102. Teksašani so morali znova loviti zaostanek za tekmecem, kar je v tej sezoni severnoameriške lige NBA že stalnica.