Search
Close this search box.

Domen Pečnik: “Predstaviti svojo državo po svojih najboljših močeh je največja čast kar te lahko doleti.”

Domen Pečnik in Samel Šabotić sta postala prve slovenska eReprezentanta v nogometni simulaciji eFootball PES 2020. Slovenijo bosta marca predstavljala v kvalifikacijah za prvi UEFA eEuro 2020.

O tem, da sta bila Domen Pečnik s Prevalj in Samel Šabotić iz Prebolda konec decembra najboljša na domačem tekmovanju pod okriljem Nogometne zveze Slovenije smo že poročali. Med 120 prijavljenimi tekmovalci na kvalifikacijskima turnirjema v Mariboru in Ljubljani se je izoblikovalo jedro najboljših igralcev, ki so se za nošenje reprezentančnega dresa pomerili na finalnem turnirju, ki je potekal na Brdu pri Kranju. Tam sta se najbolje odrezala Samel Šabotić, zmagovalec turnirja v Ljubljani in Domen Pečnik, polfinalist turnirja v Mariboru. Mi smo se pogovarjali z Ravenčanom Domnom Pečnikom, ki živi na Prevaljah.

Domen Pečnik in Samel Šabotić sta postala prve slovenska eReprezentanta v nogometni simulaciji eFootball PES 2020.

Nam lahko predstavite, kaj je eEuro 2020 ter kako bo potekalo tekmovanje?

eEuro 2020 je virtualno evropsko prvenstvo v nogometu. Potekalo bo na takšen način, da vseh 55 evropskih nogometnih zvez izbere po dva ali štiri eReprezentate. Reprezentance bodo nato razdeljene v deset skupin. Pet skupin po pet in pet skupin po šest reprezentanc, ki bodo med sabo odigrale online kvalifikacije. Prvo uvrščene in šest drugo uvrščenih ekip se bo uvrstilo na glavno eEuro tekmovanje, ki bo potekalo poleti v Londonu.

Postali ste eden izmed prvih eReprezentanov v nogometni simulaciji eFootball PES 2020. Kakšna je bila pot do naziva in kaj vam pomeni?

Pomeni mi seveda veliko, saj bom v zgodovini zapisan kot eden izmed prvih dveh eReprezentantov. Pot do naziva je bila trnova, saj je bilo vloženih veliko ur igranja in treningov. In ponosen sem, da me je doletela ta čast, da bom lahko predstavljal svojo državo na tako velikem mednarodnem tekmovanju. 

Ste pričakovali zmago?

Zmage mogoče ne. Sem pa srčno upal, da bom postal eden izmed dveh eReprezentantov, saj sem glede na izkušnje in rezultate spadal med favorite turnirja. Tako, da neuvrstitev bi štel kot oseben poraz.

Ste bili kaj živčni pred turnirjem? Kako si umirite živce?

Seveda, nekaj treme je vedno prisotne. Vendar, ko se je turnir začel in sem odigral svojih prvih par tekem in jih zmagal so se živci umirili in stvar je stekla po pričakovanjih.

Kako potekajo priprave na kvalifikacije?

Priprave potekajo dobro. S soigralcem sva opravila že nekaj treningov. Sedaj, ko poznava svoje nasprotnike v kvalifikacijah, bo treniranje nekoliko lažje, saj se v igrici lahko točno pripraviš na njih.

Kako močna je želja po uvrstitvi na EP?

Želja po uvrstitvi na EP je seveda ogromna, tako kot je to pri vseh športnikih. Nositi državni grb na prsih in predstaviti svojo državo po svojih najboljših močeh je največja čast kar te lahko doleti. Napravil bom seveda vse, da se poskusim uvrstiti na glavni turnir.

Zakaj ste se odločili za igranje PES in ne FIFE? Kaj vam predstavlja bistveno razliko med igrama?

PES mi je bila vedno ljubša igra kot pa FIFA. PES je igra, kjer je večji poudarek na simulaciji in realnosti igranja nogometa. FIFA pa je veliko bolj arkadna igra. Kar pomeni, da lahko delaš takšne stvari, ki pri pravem nogometu niso realne. Je pa to seveda okus vsakega posameznika. 

Koliko ur na dan/teden vadite?

Vadim približno uro do 2 na dan, v večernih urah, ko imam opravljene obveznosti in tudi največ časa zase.

Kaj oblikuje dobrega igralca?

Dobrega igralca oblikujejo znanje in veščine pridobljene skozi igranje. Tako kot pri pravem športu je potrebno vložiti veliko truda, treningov in nenehna želja po izboljševanju in učenju.

Kdaj ste spoznali svet videoiger? Kako dolgo že igrate?

Svet videoiger sem spoznal že pred več kot dvajsetimi leti. Konkretno PES-a (pro evolution soccer) igram že od PES3 dalje. Torej začel sem ga igrati že pred sedemnajstimi leti.

Igrate še katere druge igre?

Sem velik gamer po srcu in seveda poznam večinoma maistream iger. Tam in tam kakšno seveda tudi odigram, vendar večino časa posvetim samo PES-u (Pro evolution soccerju) in pa rekreativnemu nogometu. 

Je igranje vaš hobi, mislite, da bi se lahko z igranjem iger ukvarjali tudi poklicno? 

Trenutno je samo hobi. Obstaja 10 profesionalnih nogometnih klubov, ki imajo zaposlene e-športnike in tekmujejo med sabo v tako imenovani efootball.pro ligi. Cilj in velika želja je, da bi lahko enkrat podpisal profesionalno pogodbo s katerim izmed teh klubov.

Se udeležujete še kakšnih drugih turnirjev?

Zadnji dve sezoni se redno udeležujem turnirjev v Sloveniji in redno sodelujem v KONAMI-jevi PESLeague, kjer sem se uvrstil tudi na dva mednarodna turnirja. 2018 sem bil na turnirju v Barceloni in 2019 na turnirju v Porto. Kar smatram tudi kot največja uspeha v moji PES karieri, seveda poleg uvrstitve v eReprezentanco.

Kaj je merilo uspešnosti v e-športih?

Zame je merilo uspešnosti, da se poskušam uvrstiti na čim več mednarodnih turnirjev in se tako predstaviti svetu.

Dogodki