Danes olimpijski krst za Janjo Garnbret in Mio Krampl

Na veliki olimpijski sceni bosta svoj olimpijski krst doživeli športni plezalki Janja Garnbret in Mia Krampl. Na premieri pod petimi krogi bosta danes nastopili v kvalifikacijah kombinacije v ženski konkurenci. Kombinacija združuje tri discipline hitrost, balvane in težavnost. Športno plezanje je prvič na olimpijskih igrah.
sp_2019_kom_balvani_janja_garnbret_foto_manca_ogrin

Garnbretova kot svetovna prvakinja v kombinaciji in svetovna prvakinja v težavnosti in balvanih je glavna favoritinja za zlato kolajno na prizorišču športnega parka Aomi Urban.

Veliki finale z bojem najboljše osmerice iz kvalifikacij za kolajne bo sledil v petek z začetkom ob 10.30 po slovenskem času.

Veliko presenečenje bi bilo, če se 22-letna Garnbretova, vrstnica slovenskega košarkarskega asa Luke Dončića, ne bi uvrstila v finale. Slovenska zvezdnica športnega plezanja je bila prva tekmovalka med dvajseterico, ki si je zagotovila olimpijsko kvoto.

To je dosegla kot svetovna prvakinja v disciplini kombinacija na svetovnem prvenstvu leta 2019 na Japonskem v Hachiojiju. Golničanka Mia Krampl je osvojila drugo slovensko olimpijsko kvoto v dodatnih kvalifikacijah, ki so bile istega leta v Toulousu. Takrat je v slovenskem obračunu za olimpijsko vstopnico premagala Lučko Rakovec.

Na vseh tekmah, na katerih je letos nastopila pred olimpijskimi igrami, je bila Korošica na stopničkah, po katerih je lahko z veliko mero samozavesti odpotovala v Tokio.

Garnbretova ima že 47 uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu, od tega kar 30 zmag, 17 v težavnosti in 13 v balvanih. Na svetovnih prvenstvih je osvojila šest naslovov svetovne prvakinje, je štirikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala športnih plezalk, ima en naslov zmagovalke seštevka svetovnega pokala v balvanih in tri naslove zmagovalke seštevka svetovnega pokala v težavnosti. Krona njenih uspehov bi bila zlata olimpijska kolajna.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.