Search
Close this search box.

Črnjanka Jera Kompan o prvih smučarskih zavojih in načrtih za prihodnost

Po vrnitvi iz Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM) v Sarajevu smo se pogovarjali s Črnjanko, 16-letno Jero Kompan, dijakinjo športnega oddelka Gimnazije Ravne na Koroškem, članico SK Črna in alpsko smučarko slovenske C reprezentance, kjer trenira pod vodstvom Aleša Roglja in njegovega pomočnika Miha Murovca. V Črni pa je že od začetka njen trener Tadej Ameršek.

Jera pravi, da ima rada vse športe, da je v osnovni šoli trenirala tudi odbojko, vendar se je morala zaradi vse bolj napornih treningov osredotočiti le na en šport, in tako se je odločila za alpsko smučanje. Za kar pa ji po njenih besedah, danes ni žal.

Na Olimpijskem festivalu evropske mladine ste nastopili v slalomu in veleslalomu, kjer ste obakrat končali med trideseterico najboljših. Ste zadovoljni s prikazanim?

Glede na to, da letos prvič tekmujem v FIS programu, sem bila zelo vesela, da sem se na festival uvrstila. Uvrstitev med trideseterico najboljših na takšni tekmi seveda ni slaba, sama pa s prikazanim nisem bila najbolj zadovoljna, saj vem, da sem sposobna prikazati boljše vožnje.

Vaša reprezentančna sotekmovalka Rebeka Oblak je v veleslalomu osvojila srebrno kolajno, kako ste jo doživljali vi?

Rebeka je res dobra smučarka z nekoliko več izkušnjami na velikih tekmovanjih kot mi, zato smo mlajše sotekmovalke nekako pričakovale dober rezultat. Vesela sem bila, da ji je uspelo, saj si je zaslužila stati na stopničkah.

Dve kolajni sta za Slovenijo na minulem svetovnem prvenstvu osvojila tudi Ilka Štuhec in Štefan Hadalin, kar je prva moška kolajna po 18 letih. Menite, da lahko to še dodatno pripomore k večjemu zanimanju za alpsko smučanje med mladimi?

To je ogromen uspeh za slovensko smučarijo, ki se ga mnogi sploh ne zavedajo. Neverjetno težko je osvajati kolajne že na manjših tekmovanjih, kaj šele na svetnovnem prvenstvu. To bo vsekakor pripomoglo k interesu med mladimi za ta šport, čeprav menim, da je v otroški smučariji še precej interesa, kasneje pa upada.

Kdaj ste prvič stopili na smučke in kdo vas je za to navdušil?

Prve smučarske zavoje sem naredila pri 4. letih, saj sem na vsak način hotela posnemati brata, ki je takrat treniral pri SK Črna. S tekmovalnim programom pa sem začela v 1. razredu. Od vsega začetka uživam na smučeh, sedaj pa je smučanje postalo del mojega vsakdana in lahko bi rekla način življenja.

Kako usklajujete šolske obveznosti in smučanje?

Čas za šolo si je seveda treba najti. Zelo zahtevno se je v celoti posvetiti treningom, če veš, da te doma čaka veliko nepredelane snovi. Na srečo pa mi pri tem pomagajo vsi profesorji, prav tako lahko sama določam datume za ocenjevanja.

Črna je znana po izjemnih smučarjih, Mitja Kunc in Tina Maze sta osvajala tudi kolajne na največjih tekmovanjih, kakšni pa so vaši cilji za prihodnost?

Mitja Kunc, Aleš Gorza in Tina Maze so bili res izjemni smučarji, sama pa vem, da je za takšne uspehe pred mano še veliko let garanja, vendar je moj cilj najprej nastopiti na tekmah evropskega pokala, kasneje pa tudi na tekmah svetovnega pokala. Želim si, da bi lahko nadaljevala svojo smučarsko pot brez poškodb, da bi imela še naprej dobre trenerje in ekipo.

Imate mogoče kakšnega vzornika?

Seveda imam, živim v istem kraju kot je živela najuspešnejša alpska smučarka Tina Maze, zato je nemogoče, da bi mi bil vzornik kdo drug.

Katera je vaša najljubša disciplina?

Moja najljubša disciplina je veleslalom, všeč pa so mi tudi hitre discipline.

V zadnjem času se pojavljajo tudi razne debate o nadomeščanju kombinacijskih tekem s paralelnimi, nekateri so celo za ukinitev kombinacijskih tekem. Kakšno je vaše mnenje o tem?

Paralelne tekme so za občinstvo zelo atraktivne, zato menim, da so del prihodnosti alpskega            smučanja. Alpska kombinacija pa je po moje ena zahtevnejših disciplin, ki ne bi smela biti ukinjena.

V članski konkurenci ste do zdaj nastopali izključno na tekmah FIS, lahko kmalu pričakujemo vaš prvi nastop v evropskem in kasneje tudi v svetovnem pokalu?

Kot sem že prej omenila, letos prvo leto tekmujem v programu FIS, postopno si moram pridobivati izkušnje najprej na FIS tekmah, ki so na zahtevnejšem nivoju, kasneje šele evropski pokal itd.

Hvala za vaš čas in veliko športnih uspehov tudi v prihodnje.  

Dogodki